Ο διάδοχος του κλασικού Mac OS μας συστήθηκε στις 24 Μαρτίου του 2001

Συμπληρώνονται σήμερα 20 χρόνια από την ημέρα που το Mac OS X διατέθηκε προς πώληση, με το λογισμικό της Apple να έχει υποστεί πολλές αλλαγές στη διάρκεια αυτών των δύο δεκαετιών, όμως με το Mac OS X η Apple πραγματοποίησε ένα από τα πρώτα βήματα για τη μεταμόρφωσή της από μια εταιρία στα πρόθυρα της κατάρρευσης σε έναν από τους πλέον πετυχημένους τεχνολογικούς κολοσσούς του πλανήτη. Το Mac OS X προηγήθηκε της κυκλοφορίας του πρώτου iPod και αποτέλεσε προάγγελο των όσων επρόκειτο να ακολουθήσουν, υπό την ηγεσία του Στιβ Τζομπς.

Το Mac OS X παρουσιάστηκε στη διάρκεια της Macworld Expo, τον Ιανουάριο του 2000. Στην ομιλία του, ο Στιβ Τζομπς είχε κάνει λόγο για ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο "θα ενθουσιάσει τους καταναλωτές με την απλότητα του και θα καταπλήξει τους επαγγελματίες με τις δυνατότητές του". Έκανε επίσης λόγο για "το πλέον σημαντικό λογισμικό" που παρουσίαζε η Apple από την εποχή του αρχικού λειτουργικού συστήματος για το Macintosh, το 1984.

To περιβάλλον χρήσης με την ονομασία Aqua συνοδευόταν από το πασίγνωστο, πλέον, Dock, επιτρέποντας την εύκολη πρόσβαση σε εφαρμογές και έγγραφα, ενώ περιλάμβανε και το ανανεωμένο Finder, για τη διαχείριση των αρχείων. Φυσικά, το Aqua χαράχτηκε στη μνήμη των ανθρώπων χάρη στην -κλασική, πλέον- εμφάνισή του, η οποία περιλάμβανε διάφανες μπάρες και πλήκτρα.

Άλλες δυνατότητες που διέθετε το λογισμικό ήταν η προηγμένη διαχείριση ενέργειας, που επέτρεπε στα iBooks και PowerBooks να επανέρχονται αυτόματα από τη λειτουργία sleep, δυναμική διαχείριση μνήμης, καθώς και τη μηχανή γραφικών Quartz 2D της Apple, η οποία προσέφερε "εκπληκτικά γραφικά" και ευρύτερη υποστήριξη γραμματοσειρών. Το Mac OS X συνοδευόταν από το QuickTime 5, το iMovie 2 καθώς και το Appleworks (το λογισμικό εκτέλεσες εργασιών γραφείου που διέθετε την εποχή εκείνη η Apple).

Το νέο λογισμικό, το οποίο βασιζόταν στο λειτουργικό σύστημα "Darwin" της Apple, προσέφερε υποστήριξη για πολλές από τις υπάρχουσες εφαρμογές του Mac OS, όμως οι developers καλούνταν να "προσαρμόσουν" τις εφαρμογές τους, οπότε η Apple τελικά αποφάσισε να προχωρήσει σε μια δοκιμαστική περίοδο δώδεκα μηνών, προτού διαθέσει το λειτουργικό σύστημα προς πώληση.

Με την κυκλοφορία του, το Mac OS X κοστολογούταν στα 129 δολάρια, σε μια εποχή κατά την οποία η Apple εξακολουθούσε να χρεώνει τους χρήστες Mac για τις αναβαθμίσεις. Με την πάροδο των χρόνων οι αναβαθμίσεις έγιναν οικονομικότερες και τελικά το 2013 η Apple έπαψε να χρεώνει το οτιδήποτε για αυτές.

Το ντεμπούτο του Mac OS X κάθε άλλο παρά τέλειο ήταν, καθώς υπήρχαν ορισμένα σημαντικά ζητήματα σταθερότητας, τα οποία η Apple καλούταν να επιλύσει. Μόλις έξι μήνες αργότερα, η Apple παρουσίασε το Mac OS X 10.1, με την ονομασία "Puma" και συνέχισε να βελτιώνει το λογισμικό που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2001.

Το Mac OS X μετονομάστηκε σε ΟS X το 2012, με την κυκλοφορία του Mountain Lion, ενός λειτουργικού συστήματος που παρουσίασε μια περισσότερο μινιμαλιστική σχεδιαστική προσέγγιση, η οποία άφησε κατά μέρος τα σκευομορφικά σχέδια που χρησιμοποιούσε η Apple υπό την ηγεσία του Σκοτ Φόρσταλ. Το OS X Mountain Lion συνόδευε το iOS 7, το οποίο θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες σχεδιαστικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος των iPhone.

os_x_mountain_lion_macs.jpg.f5bbeb75cc8407fda2f1221a577de0dc.jpg

H Apple προχώρησε σε μία ακόμη αλλαγή ονόματος το 2013, με την κυκλοφορία του OS X Mavericks, της πρώτης έκδοσης του Mac OS X που δεν έπαιρνε το όνομά της από κάποιο μεγαλόσωμο αιλουροειδές. Η Apple χρησιμοποιούσε τη συγκεκριμένη προσέγγιση ονοματοδοσίας από το Mac OS X 10.0 (Cheetah) έως το 10.8 (Mountain Lion).

mavericks.jpg.84786fde0129e0560f4b482e92f2c853.jpg

H τελευταία σημαντική αλλαγή ονόματος καταγράφηκε το 2016, όταν η Apple έπαψε να χρησιμοποιεί το Χ και παρουσίασε το macOS 10.12 Sierra, με την αλλαγή στον τρόπο γραφής του macOS να έχει σκοπό να ταιριάξει καλύτερα με το iOS. Στο διάστημα που μεσολάβησε παρουσιάστηκαν διάφορες εκδόσεις του macOS, καταλήγοντας στην τρέχουσα έκδοση του λογισμικού, το macOS Big Sur.

012-macos-sierra-970-80.jpg.4a0856de718cef738c6582a625569bc1.jpg

To macOS Big Sur αποτέλεσε τη μεγαλύτερη σχεδιαστική αναβάθμιση της Apple για το macOS από την εποχή του Mac OS X, καθώς προχώρησε σε μια γενική ανανέωση, από τις καμπύλες στις άκρες των παραθύρων μέχρι τα χρώματα και το σχεδιασμό των εικονιδίων στο dock. Στόχος της Apple με τον επανασχεδιασμό αυτό ήταν να προσφέρει μια φρέσκια και ταυτόχρονα οικεία αίσθηση, θέλοντας να παρουσιάσει μπάρες μενού που να εμποδίζουν λιγότερο, ένα περισσότερο διάφανο dock, ομοιόμορφα, στρογγυλεμένα εικονίδια και μια πλήρως ανανεωμένη σειρά ηχητικών σημάτων.

big-sur-macbook-pro.jpg.76977c48182347f73f04359f2fb938ba.jpg

Η τελευταία ενημέρωση ανανέωσε και το Notification Center, ενώ συνοδεύεται από σημαντικές ενημερώσεις για τα Safari, Messages, Photos, Maps και πολλές ακόμη εφαρμογές. Αργότερα μέσα στο 2021 αναμένεται η κυκλοφορία του macOS 12 και, παρότι κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να σηματοδοτήσει μια εξίσου εκτενή σχεδιαστική ανανέωση όπως ήταν το Big Sur, δεν αποκλείεται η Apple να είναι έτοιμη να παρουσιάσει διάφορες χρήσιμες, νέες λειτουργίες.

  • Like 11