Η νομοθεσία της Νότιας Κορέας απαιτεί από τις πλατφόρμες, σαν εκείνες των Apple και Google, App Store και Google Play να επιτρέπουν τις third-party πληρωμές και από ότι φαίνεται, οι δύο εταιρείες αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με τις τοπικές ρυθμιστικές αρχές.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η Επιτροπή Επικοινωνιών της Κορέας (KCC) πρόκειται να διερευνήσει το App Store της Apple, τo Google Play καθώς και το One Store της SK Group για πιθανές παραβιάσεις του νόμου περί πληρωμών εντός εφαρμογής. Οι ρυθμιστικές αρχές έκαναν γνωστό ότι άρχισαν τους ελέγχους στα ψηφιακά καταστήματα στις 17 Μαΐου και εντόπισαν αρκετά ευρήματα ώστε να υπάρχουν ανησυχίες ότι και τα τρία ενδέχεται να έχουν παραβιάσει τους κανόνες.

Δεν είναι ακόμη σίγουρο με ποιον τρόπο οι τρεις παραπάνω εταιρείες μπορεί να έχουν παραβιάσει το νόμο. Η  ιστοσελίδα MacRumors επισήμανε ότι επειδή η Apple καθυστέρησε να επικοινωνήσει τις αλλαγές στο App Store ενδέχεται να έπαιξε ρόλο στην περίπτωση της. Αν και ο νόμος (μία αναθεώρηση του Telecommunications Business Act) τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο, η Apple δεν ειδοποίησε τους developers μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Η Google ειδοποίησε τους developers εφαρμογών Android τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Και οι δύο εταιρείες εξακολουθούν να λαμβάνουν κάποιο ποσοστό από τις αγορές που πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας εναλλακτικά συστήματα τιμολόγησης - απλώς τώρα, λαμβάνουν μικρότερο μερίδιο. Όταν η Google ανακοίνωσε τις αλλαγές στις πολιτικές της, υποστήριξε ότι χρειαζόταν τις προμήθειες για να «συνεχίσει να επενδύει» στο Android και το Play Store. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν αυτές οι πολιτικές παίζουν κάποιο ρόλο στην έρευνα των ρυθμιστικών αρχών.

Σε δήλωση του στο Reuters, ένας εκπρόσωπος της Google είπε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Επιτροπή Επικοινωνιών της Κορέας και ότι έχει «συνεργαστεί στενά» τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τους developers για να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία.

Ο νόμος επιτρέπει πρόστιμα ύψους έως και του 2% των ετήσιων εσόδων. Οι αξιωματούχοι των ρυθμιστικών αρχών απέφυγαν επί του παρόντος να αναφερθούν στο ύψος των προστίμων, ωστόσο είναι γνωστό ότι τα ψηφιακά καταστήματα αποτελούν τεράστιες πηγές εσόδων για τις εταιρείες. Η Apple για παράδειγμα πλήρωσε στους developers παγκοσμίως περίπου $60 δισεκατομμύρια το 2021 και από τις πωλήσεις εφαρμογών κράτησε ένα αρκετά σεβαστό ποσό για τον εαυτό της από τις προμήθειες. Ακόμη και αν η Νότια Κορέα θεωρήσει ότι πρέπει να επιβληθούν πρόστιμα με βάση μόνο τα έσοδα των εταιρειών από την εγχώρια αγορά, τότε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες κυρώσεις αν πράγματι η Επιτροπή Επικοινωνιών εντόπισε παραβιάσεις.