Προσφάτως, η Apple ξεκίνησε να «κατεβάζει» εφαρμογές από το App Store, εξαιτίας του ότι παραβιάζουν τους όρους συμμετοχής τους στην πλατφόρμα – και, πιο συγκεκριμένα, τον όρο που απαγορεύει την παροχή σε τρίτα μέρη των δεδομένων γεωγραφικής θέσης των χρηστών, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Σύμφωνα με το 9to5Mac, αρκετές εφαρμογές απομακρύνθηκαν από την πλατφόρμα και η συμμετοχή τους «θα επαναξιολογηθεί». Βάσει των App Store Review Guidelines, οι ειδικοί κανόνες που αυτές οι εφαρμογές φέρονται να παραβιάζουν είναι οι εξής:

  • Οι εφαρμογές που συλλέγουν δεδομένα του χρήστη ή της χρήσης πρέπει να διαθέτουν πολιτική διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων και να διασφαλίζουν τη συγκατάθεση για τη συλλογή τους.
  • Δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ή να παραχωρούν σε τρίτους τα προσωπικά δεδομένα, χωρίς προηγούμενη άδεια του χρήστη και χωρίς να ενημερώνουν πώς και από ποιον θα αξιοποιηθούν.

Η πρωτοβουλία αυτή της Apple σχετίζεται με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (General Data Protection Regulation, GDPR) η ισχύς του οποίου ξεκινά αυτό τον μήνα, καθώς η Apple έχει ήδη προσαρμόσει τις αντίστοιχες διαδικασίες ελέγχου διαφύλαξης της ιδιωτικότητας.

Επίσης, γίνεται στο απόηχο του σκανδάλου της Cambridge Analytica, το οποίο συνεχίζει να ταλανίζει το Facebook, στο οποίο φαίνεται να παραπέμπουν άλλες οδηγίες, οι οποίες απαγορεύουν στους δημιουργούς των εφαρμογών να επιχειρήσουν να ταυτοποιήσουν ανώνυμους χρήστες ή να ενθαρρύνουν τρίτους προς αυτό τον σκοπό. Κι αυτό παρόλο που η Apple όχι μόνο δεν έχει δεχθεί ανάλογη κριτική με το Facebook, αλλά και σύμφωνα με δηλώσεις του Tim Cook, έχει υποστηρίξει πως δεν θα μπορούσε να έχει υιοθετήσει παρόμοιες πρακτικές, καθώς το επιχειρηματικό της μοντέλο είναι διαφορετικό από αυτό του κοινωνικού δικτύου.

Τhe Νext Web


 

  • Like 3