Οι επερχόμενοι επεξεργαστές A-series που προορίζονται για την οικογένεια iPhone 15 και M3-series για τους μελλοντικούς υπολογιστές Mac θα παραχθούν με την ολοκαίνουρια κατασκευαστική μέθοδο 3nm, η οποία υπόσχεται σημαντική αύξηση στις επιδόσεις και στην ενεργειακή απόδοση.

Από ότι φαίνεται η Apple είναι η πρώτη που θα χρησιμοποιήσει σε συσκευές επεξεργαστές που έχουν κατασκευαστεί με την πλέον προηγμένη κατασκευαστική μέθοδο και λιθογραφία. 

Ο αριθμός νανομέτρων υποδηλώνει πόσο πυκνή είναι η διάταξη των transistors σε ένα wafer πυριτίου. Όσο μικρότερα τα νανόμετρα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των τρανζίστορ που μπορούν να «χωρέσουν» σε έναν επεξεργαστή ή γενικότερα σε κάποιο chip. Επί του παρόντος, ο επεξεργαστής M2 της Apple που βρίσκεται στο εσωτερικό για παράδειγμα του MacBook Air κατασκευάζεται με τη μέθοδο 5nm της TSMC, ενώ ο επεξεργαστής A16 Bionic στα iPhone 14 Pro και Pro Max κατασκευάζονται με την πιο προηγμένη μέθοδο των 4nm. Του χρόνου, οι επεξεργαστές της Apple πρόκειται να κάνουν ακόμα ένα άλμα στην κλίμακα νανομέτρων.

Σύμφωνα με ένα άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Nikkei Asia, η Apple σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη βελτιωμένη μέθοδο 3nm της TSMC για τον σχεδιασμό και την παραγωγή των νέων της chips που προορίζονται να βρεθούν στο εσωτερικό των επόμενης γενιάς iPhone και υπολογιστών Mac. Η TSMC, ένας από τους σημαντικότερους συνεργάτες της Apple, αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή chips με βάση τη διαδικασία κατασκευής 3nm πρώτης γενιάς (N3) τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η Apple ωστόσο φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για τη βελτιωμένη έκδοση της κατασκευαστικής μεθόδου που ονομάζεται N3E. Η μέθοδος N3E θα χρησιμοποιηθεί για τη κατασκευή τόσο του A17 Bionic για τις συσκευές iPhone όσο και του M3 για τους υπολογιστές Mac. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό του A17 Bionic ενώ η τεχνολογία N3E θα είναι έτοιμη για μαζική παραγωγή μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, αρκετούς μήνες πριν από τη συνηθισμένη περίοδο κυκλοφορίας των νέων συσκευών iPhone.

apple  m3 a17 (1).png

Σύμφωνα με μία αναφορά που έχει την προέλευση της σε Κινέζικο μέσο, η Apple θα διατηρήσει την στρατηγική που ακολούθησε και φέτος με τη σειρά iPhone 15. Αυτό σημαίνει ότι το νέο A17 Bionic πρόκειται να βρίσκεται μόνο στα «Pro» μοντέλα της σειράς, όπως στα iPhone 15 Pro και Pro Max, ενώ οι «απλές» εκδόσεις του iPhone 15 θα ενσωματώνουν το A16 Bionic SoC. Λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη της κατασκευαστικής μεθόδου N3E, μπορούμε να περιμένουμε μία διαφορά της τάξης του 10-15% στις επιδόσεις υπέρ του A17 Bionic σε σύγκριση με τον προκάτοχό του.

Η Apple από ότι φαίνεται θα είναι η πρώτη εταιρεία στον κλάδο που θα υιοθετήσει τη μέθοδο κατασκευής 3nm απολαμβάνοντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, τόσο στην κατηγορία των υπολογιστών όσο και στην κατηγορία των smartphones. Η κατασκευαστική μέθοδος 3nm θα αξιοποιηθεί και στην παραγωγή των επεξεργαστών M3 για τους μελλοντικούς Mac ενώ η Apple θέλει να «κλειδώσει» γραμμές παραγωγής και για τα chips που προορίζονται για τις επερχόμενες συσκευές iPad. Φέτος πάντως, σύμφωνα με φήμες, τα νέα iPad Pro θα ενσωματώνουν επεξεργαστές M2, που όπως είναι γνωστό κατασκευάζονται με μέθοδο 5nm επίσης από την TSMC. Σύμφωνα επίσης με τις ίδιες πηγές, η εταιρεία προσανατολίζεται να παρουσιάσει τις παραλλαγές M2 Pro, M2 Mac και M2 Ultra για τους υπολογιστές Mac που θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2023. Επομένως, η σειρά επεξεργαστών M3 προορίζεται για χρήση σε υπολογιστές Mac που θα κυκλοφορήσουν το 2024.

  • Like 6
  • Thanks 2