Μία λέξη, τόσες αναμνήσεις…

Η διαδρομή του θρυλικού music & media player της Apple, του iPod, φτάνει στο τέλος της. Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία, η παραγωγή του iPod touch σταματά με τη διάθεση της συσκευής να συνεχίζεται μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων. Η συγκεκριμένη εξέλιξη πάντως δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η τελευταία έκδοση του iPod κυκλοφόρησε το 2019: η μάλλον «ήσυχη» τριετία που ακολούθησε ήταν μία σαφέστατη ένδειξη των προθέσεων της Apple.

«Όταν στην Apple δημιούργησαν το iPhone, γνώριζαν πολύ καλά πως ουσιαστικά θα αποτελούσε την αρχή του τέλους για το iPod», ανέφερε σχολιάζοντας τα γεγονότα ο Ben Wood, επικεφαλής αναλυτής της CSS Insight. «Η πτώση του iPod είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα του ότι η Apple δεν έχει κανένα πρόβλημα να κανιβαλίσει τα ίδια της τα προϊόντα», πρόσθεσε η Carolina Milanesi, πρόεδρος και επικεφαλής αναλύτρια της Creative Strategies.

«Η μουσική ανέκαθεν αποτελούσε τμήμα του DNA μας στην Apple και η διάθεσή της σε εκατομμύρια χρήστες με τον τρόπο που μόνο το iPod μπόρεσε να προσφέρει, δεν επηρέασε απλώς τη μουσική βιομηχανία αλλά επαναπροσδιόρισε τον τρόπο με τον οποίο η ο κόσμος ανακαλύπτει, ακούει και μοιράζεται τη μουσική», είπε από την πλευρά του ο Greg Joswiak, επικεφαλής μάρκετινγκ της Apple, τονίζοντας ότι «το πνεύμα του iPod θα συνεχίσει να ζει».

Το πρώτο iPod κυκλοφόρησε το 2001 (παρουσιάστηκε σε Τύπο και κοινό μάλιστα από τον ίδιο τον Steve Jobs) και μολονότι δεν ήταν το πρώτο mp3 player της αγοράς, προσέφερε μία ιδιαίτερη εμπειρία. Μπορούσε να χωρέσει έως και 1000 μουσικά κομμάτια και αποτέλεσε το δυνατότερο «χαστούκι» στα Walkman και τα CD players, πείθοντας σιγά-σιγά το κοινό να εμπιστευτεί το digital. «Με το iPod, η ακρόαση μουσικής δε θα είναι ποτέ ξανά η ίδια», είχε πει ο Jobs και εκ του αποτελέσματος είχε δίκιο.

Μέσα σε μια δεκαετία το iPod σε συνδυασμό με το iTunes (για κάθε $3 που έβγαζε από τα iPod, η Apple έβγαζε $1 από τις πωλήσεις τραγουδιών) είχαν χαρίσει στην εταιρεία το 70% της πίτας των mp3 players και . Στην πορεία η εταιρεία λάνσαρε και άλλες εκδόσεις του (βλ. Nano, Shuffle) ενώ τα τελευταία χρόνια το iPod touch ήταν το μόνο διαθέσιμο μοντέλο. Οι πωλήσεις των iPod πάντως έχουν ξεπεράσει τα 400 εκατ. μέχρι σήμερα.

  • Like 1
  • Thanks 2
  • Sad 7