Λέγοντας πως αυτός ο αριθμός προέρχεται από τη λήψη εφαρμογών μέσω τρίτων πηγών, κάτι που αν επιτραπεί σε iOS θα καταστρέψει την ασφάλειά του

Ένα χαρακτηριστικό που κάνει τα Android  smartphones να ξεχωρίζουν από το iOS, είναι η ελευθερία των χρηστών σε διάφορες λειτουργίες, με μια από αυτές να είναι η εγκατάσταση εφαρμογών από τρίτες πηγές. Αυτό ουσιαστικά επιτρέπει στους χρήστες να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν εφαρμογές εκτός του επίσημου Play Store, δίνοντας στους χρήστες επιλογή εφαρμογών για τις καθημερινές τους ανάγκες.

Τώρα όμως, ο Tim Cook της Apple σε συνέντευξή του στο Brut America, μίλησε για αυτό το θέμα κάνοντας ξεκάθαρο πως είναι κατά αυτής της πολιτικής:

"Αυτή η δυνατότητα θα καταστρέψει την ασφάλεια του iPhone και άλλα μέτρα απορρήτου που έχουμε ενσωματώσει στο App Store, όπου έχουμε labels για την παρακολούθηση (tracking), απαιτώντας έγκριση από τον χρήστη για να γίνεται καταγραφή μεταξύ εφαρμογών. Κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να υπάρξει αν το κοινό δεν παρέμενε στο δικό μας οικοσύστημα και αυτό με ανησυχεί για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια."

Ο Tim Cook πρόσθεσε πως τo Android έχει 47 φορές περισσότερο malware από το iOS, χωρίς να αναφέρει πηγή για την πληροφορία αυτή, αλλά γνωρίζουμε πως η Nokia το 2019 έκανε έρευνα όπου ενημερωθήκαμε πως η πλατφόρμα της Google είμαι υπεύθυνη για το 47% εντοπισμένου malware σε σύγκριση με το 1% των iPhone. Βέβαια αυτό το νούμερο επεσε στο 26,6% σύμφωνα με έρευνα του 2020, ενώ των iPhone αυξήθηκε στο 1,7%.

 

 

 

"Ο λόγος που σχεδιάσαμε το iOS με τέτοιον τρόπο είναι ώστε να υπάρχει ένα App Store και όλες οι εφαρμογές να περνάνε από έλεγχο πριν διατεθούν στο κοινό" πρόσθεσε. Βέβαια είναι περιττό να πούμε πως στόχος τέτοιων κακόβουλων εφαρμογών είναι πλατφόρμες με το μεγαλύτερο κοινό, με το Android να είναι παγκοσμίως η μεγαλύτερη.

Προφανώς η ικανότητα εγκατάστασης εφαρμογών από τρίτες πηγές έρχεται με τα ρίσκα ασφαλείας και θεωρητικά μπορεί να βοηθήσει στην εξάπλωση malware. Αλλά οι Android συσκευές από μόνες τους είναι περιορισμένες να χρησιμοποιούν το Play Store ή το ανάλογο store του κατασκευαστή. Για να εγκαταστήσει ο χρήστης τρίτες εφαρμογές πρέπει να δώσει δικαιώματα σε εφαρμογές όπως στο Chrome, με τον browser να προειδοποιεί επίσης τον χρήστη ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη συσκευή. Η διαφορά με τα iPhone είναι πως οι κάτοχοι πρέπει να κάνουν περισσότερα βήματα για να εγκαταστήσουν τρίτες εφαρμογές, το οποίο κάνει την όλη διαδικασία δυσκολότερη.

Μία από αυτές τις δυσκολίες είναι να έχει κανείς developer λογαριασμό για εγκατάσταση τρίτων εφαρμογών. Επιπλέον, το App Store δεν είναι τέλειο, καθώς σύμφωνα με το Washington Post περίπου το 2% των 1,000 πιο κερδοφόρων εφαρμογών στο App Store είναι scams, ενώ πρόσφατα μάθαμε πως 2,500 εφαρμογές με malware ανέβηκαν στο App Store, με πάνω από 120 εκατομμύρια χρήστες να κατεβάζουν τις μολυσμένες εφαρμογές.

Βέβαια ούτε το Play Store είναι τέλειο, καθώς πολύ συχνά βλέπουμε αναφορές για βλαβερές εφαρμογές που εντοπίζονται στο Store. Αυτό όμως που παρατηρείται είναι πως ούτε τα αυστηρά μέτρα της Apple κάνουν τη δική της λύση όσο ασφαλή την παρουσιάζουν. Ενδιαφέρον προκαλεί και το γεγονός πως τα Android 12 θα προσφέρουν καλύτερη υποστήριξη για εναλλακτικά app stores, με την Google να θέτει βασικούς κανονισμούς για να παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Έτσι, θα επιτρέπει την ελευθερία επιλογής και παράλληλα, θα προσθέσει ένα στρώμα ασφαλείας.

  • Like 6
  • Thanks 1