Όταν η Apple παρουσίασε το M1 Ultra, το κορυφαίο της SoC (System-on-Chip) και τον νέο υπολογιστή Mac Studio «καυχήθηκε» για τα επιτεύγματα της μέσω διάφορων διαγραμμάτων που έδειχναν ότι το M1 Ultra είναι όχι μόνο ικανό να ανταποκριθεί στην πρόκληση του ισχυρότερου επεξεργαστή της Intel αλλά και ικανό να «τα βάλει» με την GeForce RTX 3090 της Nvidia, την κορυφαία κάρτα γραφικών στις μέρες μας.

Στα διαγράμματα της ωστόσο η εταιρεία φρόντισε στον άξονα «Y» να επισημάνει ότι πρόκειται για την «σχετική ή αντίστοιχη απόδοση» (relative performance) χωρίς να διευκρινίσει ποιες εργασίες, benchmarks ή τεστ χρησιμοποίησε για να υπολογίσει την «σχετική απόδοση». Με την διάθεση ωστόσο του Mac Studio, έδωσε τη δυνατότητα σε reviewers να επιχειρήσουν να ξεδιαλύνουν το τοπίο σχετικά με την απόδοση του M1 Ultra.

Apple_M1_Ultra_gpu_performance_01.webp

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Verge το M1 Ultra δεν αποδεικνύεται ταχύτερο από την GeForce RTX 3090 στα περισσότερα benchmarks και τεστ.

Στο παρακάτω διάγραμμα, το M1 Ultra φαίνεται πράγματι να «κερδίζει» την GeForce RTX 3090 σε αυτό που ονομάζει η Apple «relative performance» και μάλιστα με συγκριτικά πολύ μικρότερη κατανάλωση. Πρόκειται πράγματι για ένα σπουδαίο επίτευγμα.

Όμως στην πραγματικότητα το διάγραμμα «μας λέει» μόνο ένα μέρος της αλήθειας, καθώς υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, πράγματι, το M1 Ultra και η RTX 3090 προσφέρουν παρόμοια απόδοση και με το M1 Ultra να καταναλώνει 200W λιγότερης ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι είναι μία εξαιρετική επιλογή από την άποψη της απόδοσης/ watt (ή ενδεχομένως και από άποψη απόδοσης/ τιμή).

Όμως αυτό που δεν δείχνει το διάγραμμα είναι ότι η απόδοση της RTX 3090 δεν σταματά… εκεί αλλά έχει πολύ περισσότερη ισχύ από όση η Apple ήθελε να δείξει στο διάγραμμα της. Δείτε απλώς τα παρακάτω διαγράμματα/ benchmarks που «έτρεξε» η ιστοσελίδα The Verge για να πάρετε μία καλή ιδέα για την απόδοση του M1 Ultra συγκριτικά με την GeForce RTX 3090 της Nvidia.

Screen_Shot_2022_03_17_at_11.27.10_AM.webp

Screen_Shot_2022_03_17_at_1.51.42_PM.webp

Οπότε κατά προσέγγιση, και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα, το διάγραμμα της Apple θα έπρεπε να μοιάζει με το… παρακάτω στην πραγματικότητα.

Image_from_iOS.webp

Σε κάθε περίπτωση, το M1 Ultra είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα για την Apple και είμαστε σίγουροι ότι η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική έχει πολλά να δώσει ακόμα. Μην ξεχνάτε, ότι το M1 Ultra ουσιαστικά είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού 2x M1 Max SoCs. Φανταστείτε τώρα -σε συνδυασμό με την κατάλληλη κατασκευαστική μέθοδο- την ισχύ 4x M1 Max «ενωμένων» ή ακόμα και 8x M1 Max!

  • Like 1