Αντίθετα με το περυσινό μοντέλο USB-C, το Apple Pencil Pro είναι η πρώτη πραγματική αναβάθμιση της γραφίδας που συνοδεύει τα iPad εδώ και σχεδόν έξι χρόνια.

H Apple ανακοίνωσε την τρίτη γενιά του Apple Pencil στη διάρκεια της διαδικτυακής παρουσίασης Let Loose, προσθέτοντας τη λειτουργία Find My καθώς και νέες δυνατότητες προσαρμογής της γραφίδας σε διάφορες δημιουργικές διαδικασίες. Είναι διαθέσιμο για παραγγελία άμεσα, έναντι 129 δολαρίων -στην ίδια τιμή με το δεύτερης γενιάς Apple Pencil- με το νέο Apple Pencil Pro να διαθέτει δυνατότητες που το φέρνουν πιο κοντά στα όσα θα έβρισκε κανείς σε γραφίδες για ειδικά tablet σχεδίασης, όπως για παράδειγμα η γυροσκοπική λειτουργία "Barrel Roll" αλλά και η δυνατότητα άσκησης πίεσης στη γραφίδα, ώστε να αλλάζει λειτουργίες λογισμικού.

Αυτή είναι ουσιαστικά η πρώτη αναβάθμιση του Apple Pencil από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το μοντέλο δεύτερης γενιάς, το 2018. Παρότι το οικονομικότερο USB-C Apple Pencil κυκλοφόρησε πέρυσι, υποστηρίζοντας ευρύτερο φάσμα μοντέλων iPad από ό,τι το Apple Pencil 2, ταυτόχρονα άφησε κατά μέρος προηγμένες λειτουργίες που διέθετε το μοντέλο δεύτερης γενιάς, όπως η ευαισθησία στην πίεση αλλά και η αλλαγή εργαλείου σχεδιασμού με διπλό χτύπημα της μύτης, καθιστώντας το λιγότερο χρήσιμο για διαδικασίες όπως η γραφιστική ή η δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων.

Screenshot_2024_05_07_at_7_35.17_AM.webp.243e83691cd558a4d022b0404e5e9af4.webp

Το Apple Pencil Pro κληρονομεί αυτές τις προηγμένες δυνατότητες από τον προκάτοχό του, παράλληλα με νέες, όπως μια κίνηση με την ελαφρά άσκηση πίεσης, που παραπέμπει στη βάση των Apple AirPods Pro 2, έτσι ώστε να ανοίγει νέα παλέτα, για γρήγορη εναλλαγή μεταξύ διαφόρων εργαλείων, χρωμάτων και πάχους γραμμής, αλλά και απτική ανάδραση, με τη γραφίδα να πάλλεται ελαφρά όταν οι χρήστες την πιέζουν ή χτυπούν δύο φορές τη μύτη της.

Καλοδεχούμενη αναβάθμιση είναι και η προσθήκη της λειτουργίας Find My, για όσους αφηρημένους έχουν την τάση να χάνουν τη γραφίδα τους. Είναι εύκολο να παραπέσει μια λεπτή συσκευή σε σχήμα μολυβιού και το κόστος αντικατάστασης δεν είναι ευκαταφρόνητο, ιδίως όταν -σχεδόν αναπόφευκτα- η προηγούμενη γραφίδα θα εμφανιστεί κάποια στιγμή από μόνη της, μήνες αργότερα, κι αφού πρώτα ο κάτοχός της θα έχει κάνει το σπίτι άνω-κάτω για να τη βρει.

Οι δημιουργοί εφαρμογών μπορούν επίσης να δημιουργούν δικές τους αλληλεπιδράσεις με τη γραφίδα. Ορισμένα παραδείγματα έδωσε ο Τζέιμς Κούντα, διευθύνων σύμβουλος της Procreate, ανάμεσά τους και πινέλα τα οποία "αντιδρούν με εντελώς νέους τρόπους", χάρη στη γυροσκοπική λειτουργία ή τη χρήση της λειτουργίας πίεσης για την ενεργοποίηση συντομεύσεων για διάφορα λογισμικά. Η γυροσκοπική λειτουργία επιτρέπει επίσης στους animators να κινούν και να περιστρέφουν αντικείμενα ταυτόχρονα, ενώ καταγράφουν τις ενέργειές τους στο Procreate Dreams.

Σημαντικό μειονέκτημα εδώ είναι η συμβατότητα, καθώς το Apple Pencil Pro συνδυάζεται μόνο με τα μοντέλα M2 iPad Air και M4 OLED iPad Pro που μόλις ανακοινώθηκαν, επομένως οι χρήστες που διαθέτουν παλαιότερο εξοπλισμό δεν θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν τη γραφίδα τους. Εντωμεταξύ, παρότι το Apple Pencil Pro προσφέρει καλύτερη πρόσβαση σε συντομεύσεις λογισμικού από ό,τι οι προκάτοχοί του, οι επαγγελματίες πιθανόν να θεωρήσουν ότι οι γραφίδες που συνοδεύουν tablet ειδικά κατασκευασμένα για σχεδιαστικές εργασίες, όπως το νέο Movink 13 της Wacom, είναι περισσότερο άνετες στη χρήση και διαθέτουν μεγαλύτερες δυνατότητες προσαρμογής στις ανάγκες του χρήστη.

  • Like 2
  • Thanks 2
  • Haha 4