Λίγο πριν διατεθεί επίσημα στο App Store της Apple, ορισμένοι χρήστες είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν την beta έκδοση του Oceanic+ app για το Apple Watch Ultra και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με την εφαρμογή.

Το app σχεδιάστηκε από την εταιρεία Huish Outdoors σε συνεργασία με την Apple και μετατρέπει το κορυφαίο της smartwatch σε έναν υπολογιστή κατάδυσης για καταδύσεις αναψυχής (recreational scuba diving) σε βάθη έως και 40 μέτρων. Για όσους δεν γνωρίζουν, η γρήγορη άνοδος στην επιφάνεια μετά από κατάδυση σε τέτοια βάθη ενδέχεται να οδηγήσει στην εμφάνιση ενός συνδρόμου που ονομάζεται «νόσος των δυτών» ή «νόσος της αποσυμπίεσης».

Η συγκεκριμένη νόσος εμφανίζεται όταν διαλυμένα στο αίμα και στους ιστούς αέρια όπως το άζωτο σχηματίζουν φυσαλίδες στα υγρά του σώματος και στους ιστούς λόγω της ταχείας αποσυμπίεσης. Ένας καταδυτικός υπολογιστής στοχεύει στην πρόληψη της νόσου μετρώντας το βάθος και τον χρόνο που έχει παρέλθει κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης και χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο για να προειδοποιήσει τον δύτη αν η άνοδος προς την επιφάνεια γίνεται ταχύτερα από όσο πρέπει. Το Apple Watch Ultra χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο αποσυμπίεσης Bühlmann, ο οποίος λέγεται ότι χρησιμοποιείται ευρέως και είναι ο πλέον αξιόπιστος στη βιομηχανία του καταδυτικού εξοπλισμού.

modes.webp

Ο Haje Jan Kamps από την ιστοσελίδα TechCrunch πιστεύει ότι το Apple Watch Ultra προσφέρει μια «σημαντικά καλύτερη» εμπειρία χρήσης για τον δύτη από τα παραδοσιακά ρολόγια κατάδυσης: «Η τεράστια οθόνη αφής του Apple Watch Ultra κάνει την εμπειρία χρήσης σημαντικά καλύτερη από εκείνη που προσφέρουν τα παραδοσιακά ρολόγια. Ο Haje Jan Kamps επαίνεσε επίσης τις χρωματικά κωδικοποιημένες προειδοποιήσεις ασφαλείας της εφαρμογής για τα όρια μη-αποσυμπίεσης, τους ταχύτερους ρυθμούς ανόδου, τη θερμοκρασία νερού και άλλα και επισήμανε ότι η απτική ανάδραση για τις ειδοποιήσεις είναι «αρκετά αισθητή πάνω από την βρεγμένη στολή κατάδυσης».

Underwater-apple-watch-ultra.webp

Ο δύτης δήλωσε εντυπωσιασμένος με το Apple Watch Ultra δηλώνοντας ότι συγκρίνεται άνετα με το ρολόι κατάδυσής που έχει από τη Φινλανδική εταιρεία Suunto: «Μόλις βρεθείτε στο νερό, υπάρχουν εξαιρετικά λίγα (αρνητικά) να πούμε για το Apple Watch Ultra ως υπολογιστή κατάδυσης: Είναι εύκολο στη χρήση. η κορώνα και τα κουμπιά είναι εκπληκτικά όσον αφορά τα περιβάλλοντα χρήσης και οι προσόψεις είναι καλοσχεδιασμένες ενώ οι σημαντικές πληροφορίες (για τον δύτη) είναι σαφείς και ιδιαίτερα ευανάγνωστες. Έφερα το έμπιστο παλιό μου Suunto (το οποίο είχα μαζί μου σε πολλές καταδύσεις) για να χρησιμεύσει ως δευτερεύων καταδυτικός υπολογιστής κατά τη διάρκεια των καταδύσεων για την αξιολόγηση. Οι ενδείξεις από τους δύο καταδυτικούς υπολογιστές ήταν σχεδόν όμοιες κατά τη διάρκεια των καταδύσεων. Οι μικρές διαφορές μπορούν να αποδοθούν στο ότι είχα το Suunto στην τσέπη μου ενώ το Apple Watch (Ultra) στον καρπό μου». Ο Haje Jan Kamps σημείωσε επίσης ότι μόνο 2 από τους περίπου 40 δύτες που δοκίμασαν το Oceanic+ app ανέφεραν κάποια απροσδιόριστα προβλήματα με την εφαρμογή, αλλά δεν ήταν απολύτως σίγουρος αν αυτό ήταν αποτέλεσμα κάποιων σφαλμάτων των χρηστών ή αν η εφαρμογή δυσλειτούργησε κατά κάποιον τρόπο.

Apple-watch-ultra-surface-time-and-dive-profile.webp

Με τιμή από $799, το Apple Watch Ultra διαθέτει νέους αισθητήρες μέτρησης βάθους και θερμοκρασίας νερού που επιτρέπουν τη λειτουργία του Oceanic+ app. Με βάση το «κόστος ανά ημέρα χρήσης», ο Haje Jan Kamps υποστηρίζει ότι το Apple Watch Ultra «αποτελεί πραγματική ευκαιρία σε σύγκριση με κάθε άλλον καταδυτικό υπολογιστή στην αγορά σήμερα» καθώς μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για άλλες λειτουργίες (π.χ. παρακολούθηση φυσικής κατάστασης, υγείας, fitness κ.ά.).

Από την άλλη, ο Jesse Orrall της ιστοσελίδας CNET είπε ότι το Apple Watch Ultra είναι ένα έξυπνο ρολόι και όχι ένας εξειδικευμένος καταδυτικός υπολογιστής καθώς «μερικές φορές ήταν δύσκολο» στη χρήση. Συγκεκριμένα, ο Jesse Orrall είπε ότι οι περισσότεροι καταδυτικοί υπολογιστές «δεν έχουν οθόνη αφής ή water lock και δεν απαιτούν κωδικό πρόσβασης» ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι στην ιστοσελίδα της εφαρμογής Oceanic+ λέει ότι μόλις το Apple Watch Ultra εισέλθει στο νερό μπορεί να λειτουργεί κανονικά και χωρίς κωδικό. Ο Jesse Orrall επίσης είπε ότι η κύλιση στο περιβάλλον χρήσης του Oceanic+ app με την ψηφιακή κορώνα (Digital Crown) ενδέχεται να δυσκολέψει ορισμένους: «Η κύλιση στις διάφορες οθόνες με την ψηφιακή κορώνα ήταν εφικτή με γάντια, αλλά κατά λάθος προσπέρασα την οθόνη που ήθελα μερικές φορές. Μακάρι να μπορούσα να χρησιμοποιήσω τα φυσικά πλαϊνά κουμπιά του Apple Watch Ultra και να πιέζω παρατεταμένα για να εναλλάσσω τις διάφορες οθόνες κατάδυσης». Ο Ray Maker από την ιστοσελίδα DC Rainmaker συμφώνησε μαζί του: «Το μόνο παράπονο που είχα ήταν ότι η ψηφιακή κορώνα κάτω από το νερό ήταν δύσκολη στην περιήγηση στις διάφορες “οθόνες” δεδομένων. Το να βρεθώ ακριβώς στη σελίδα που χρειαζόμουν ήταν μερικές φορές δύσκολο. Με γάντια υποθέτω θα ήταν ακόμα πιο δύσκολο. Είναι σαν η ευαισθησία να ήταν…ας πούμε…υπερβολική. Αλλά πρόκειται για μία μικρή λεπτομέρεια».

Apple-Watch-Ultra-Oceanic-Plus-hero_Full-Bleed-Image.jpg.large_.jpg

Τόσο ο Jesse Orrall όσο και ο Ray Maker είπαν επίσης ότι το Apple Watch Ultra δεν μπορεί να δείξει πόσο αέρα έχει η μπουκάλα της κατάδυσης όταν ορισμένοι υπολογιστές κατάδυσης το δείχνουν. Συνολικά πάντως, ο Ray Maker δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος με το Oceanic+ app και τις δυνατότητες του: «Όσο για την εφαρμογή Oceanic+, αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή για αρχή, ειδικά για τους περιστασιακούς δύτες. Περιλαμβάνει όλα όσα σχεδόν χρειάζεται κάθε περιστασιακός δύτης ενώ είναι εξαιρετικά εύχρηστη, ανόητα εύχρηστη. Εννοώ, ότι κυριολεκτικά πέφτεις στο νερό και η εφαρμογή ξεκινά αυτόματα. Δεν χρειάζεται καν να πατήσεις κάποιο κουμπί για να χρησιμοποιήσεις την εφαρμογή. Κατά τη διάρκεια της κατάδυσης, με ενημέρωσε πότε ήταν η ώρα να ξεκινήσω την ανάδυση, ενώ με ειδοποιούσε αν αναδυόμουν ταχύτερα από το κανονικό. Παρακολουθούσε επίσης τη στάση ασφαλείας μου και μου το υπενθύμισε καθώς περνούσα από το συγκεκριμένο βάθος». O Ray Maker επίσης είπε ότι η παρακολούθηση βάθους του Apple Watch Ultra ήταν σχεδόν όμοια με εκείνη του καταδυτικού υπολογιστή Garmin Descent G1.

dive-profile-1.webp

Η βασική έκδοση της εφαρμογής Oceanic+ για κολύμβηση με αναπνευστήρα είναι δωρεάν και προσφέρει βασικές μετρήσεις (π.χ. βάθος, χρόνο, καταγραφή πρόσφατων καταδύσεων). Για $4,99 ανά ημέρα, $9,99 ανά μήνα ή $79,99 ανά έτος, οι έμπειροι δύτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στην παρακολούθηση της αποσυμπίεσης, στον κορεσμό των ιστών, σε απεριόριστη χωρητικότητα όσον αφορά τον καταγραφέα συμβάντων και σε άλλα στατιστικά στοιχεία για καταδύσεις σε μεγαλύτερο βάθος.

Το Oceanic+ είναι διαθέσιμο στο App Store και απαιτεί Apple Watch Ultra με λειτουργικό σύστημα watchOS 9.1 ή νεότερη έκδοση και σε συνδυασμό με μία συσκευή iPhone 8 ή νεότερη συσκευή με iOS 16.1 ή κάποια νεότερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος.  

  • Like 4