Τα νέα iPad Pro για το 2020 ενσωματώνουν το A12Z Bionic SoC (system-on-chip) το οποίο έχει πολλές ομοιότητες με το A12X chip που βρίσκεται στα μοντέλα iPad Pro του 2018, προσφέροντας ελάχιστες βελτιώσεις από άποψη απόδοσης.

Το στοιχείο ωστόσο που διαφοροποιεί τα δυο chips, είναι ότι το A12Z Bionic διαθέτει 8-core GPU ενώ το A12X ενσωματώνει επεξεργαστή γραφικών με 7 πυρήνες. Σύμφωνα ωστόσο στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τις ιστοσελίδες TechInsights και NotebookCheck, το A12Z Bionic δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα rebranded/ renamed Α12Χ, καθώς το τελευταίο είχε ένα πυρήνα GPU ήδη απενεργοποιημένο.

Η ιστοσελίδα TechInsights επιβεβαίωσε ότι ο επεξεργαστής γραφικών στο A12X chip που διατέθηκε μαζί με τα μοντέλα iPad Pro του 2018 ενσωματώνει οκτώ φυσικούς πυρήνες και όχι επτά, όπως ανακοινώνει η Apple. Απλώς, ο ένας από τους πυρήνες είναι απενεργοποιημένος.

Αυτό σημαίνει ότι το A12Z Bionic δεν διαθέτει νέο σχεδιασμό, κάτι που υποπτεύθηκε και η ιστοσελίδα AnandTech, ότι δηλαδή πρόκειται για μία re-binned εκδοχή του A12X. Για να λέμε τα πράγματα τους πάντως, η στρατηγική της Apple δεν αποτελεί έκπληξη καθώς είναι κάτι που συνηθίζουν να κάνουν σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές επεξεργαστών ή επεξεργαστών γραφικών.

csm_Apple_A12Z_Bionic_Chip_d8e90c49a6.jpg.801328c9ba616553ab1bdaf9e74df4ee.jpg

Για παράδειγμα, η Nvidia Titan RTX, όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα AnandTech έχει όλους, και τους 4608 πυρήνες CUDA ενεργοποιημένους, όταν η GeForce RTX 2080 Ti, που χρησιμοποιεί ακριβώς το ίδιο chip ΤU102 προσφέρει 4352 πυρήνες CUDA. Ένας ακόμη λόγος που μπορεί να οδηγήθηκε η Apple στην συγκεκριμένη απόφαση, λένε στο AnandTech, ήταν για να κερδίσει… χρόνο καθώς μοιάζει να ήταν προσχεδιασμένο. Η εταιρεία φαίνεται να απενεργοποίησε έναν πυρήνα στην GPU του A12X chip ώστε να μην χρειαστεί να παρουσιάσει ένα επανασχεδιασμένο chip για τα σημερινά iPad Pro και να επικεντρωθεί στο A14X που αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του με το 5G iPad Pro αργότερα μέσα στη χρονιά.   

MacRumors