Η Apple ανακοίνωσε το τελευταίας γενιάς λειτουργικό σύστημα iPadOS 14 το οποίο φέρνει νέες λειτουργίες για μία καλύτερη εμπειρία iPad.

Το iPadOS κυκλοφόρησε το 2019 και ουσιαστικά ήταν μία έκδοση βασισμένη στο iOS που είχε μερικές λειτουργίες σχεδιασμένες μόνο για το iPad. Το iPadOS 14 φέρνει ακόμη περισσότερες βελτιώσεις με τις οποίες ο χρήστης θα μπορεί να εκμεταλλευτεί το tablet του με περισσότερους τρόπους.

Αναμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές είναι τα widgets του iOS 14 τα οποία θα έρθουν και στο iPadOS. Μάλιστα, αυτά ενδεχομένως να είναι ακόμη πιο χρήσιμα στη μεγάλη οθόνη του iPad. Οι εφαρμογές πλέον μπορούν να εμφανίζονται στην αρχική οθόνη και σε οποιαδήποτε σελίδα.

Μία ακόμη σημαντική βελτίωση του iPadOS 14 έχει να κάνει με τις εφαρμογές της Apple. Πλέον σε αυτές προστίθεται μία πλευρική μπάρα (sidebar) για να βελτιωθεί η πλοήγηση στα αποθηκευμένα αρχεία, με τον ίδιο τρόπο που εμφανίζει μία παρόμοια μπάρα και το macOS για τις διαθέσιμες επιλογές. Η Apple ουσιαστικά προσπαθεί να δώσει μία Lite αίσθηση του macOS στο iPadOS.

Η Siri επίσης βελτιώνεται η οποία πλέον περιλαμβάνει εξυπνότερη μηχανή εκμάθησης ενώ προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα στις ερωτήσεις των χρηστών. Το μέγεθος της μπάρας αναζήτησης μειώθηκε, ώστε να μπορεί ο χρήστης να ψάχνει εφαρμογές και έγγραφα χωρίς να καλύπτει την εφαρμογή που ήδη χρησιμοποιεί. Ακόμη, το iPadOS 14 θα διαθέτει μικρότερου μεγέθους ειδοποιήσεις για τις εισερχόμενες κλήσεις, ώστε ο χρήστης να μπορεί να τις απαντά χωρίς αυτές να καταλαμβάνουν ολόκληρη την οθόνη.

msedge_2020-06-22_20-42-51.jpg.377516c32b044801f6d1a2cb91a788cf.jpg

Μία ακόμη δυνατότητα που έρχεται στο iPadOS είναι ότι θα μπορεί να μετατρέψει τα χειρόγραφα κείμενα σε τυπικό κείμενο, το οποίο έπειτα ο χρήστης μπορεί να εισάγει σε ένα έγγραφο ή να το χρησιμοποιήσει σε ένα e-mail. Αυτό θα είναι χρήσιμο για χρήστες που προτιμούν να γράφουν με το χέρι αντί να πληκτρολογούν ή δεν διαθέτουν πληκτρολόγιο για το iPad. Το μόνο που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να γράψει στην οθόνη με το Apple Pencil.

Επίσης, οι Χάρτες της Apple θα λάβουν μία μεγάλη αναβάθμιση εντός του 2020 με τις βελτιώσεις να αφορούν κυρίως τις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδά. Ακόμη, οι συνομιλίες στα μηνύματα θα μπορούν να «καρφιτσωθούν» (pinned) ενώ κάποιος θα μπορεί να απαντήσει σε συγκεκριμένα άτομα στις ομαδικές συνομιλίες χρησιμοποιώντας το «@_όνομα χρήστη».

Σημαντικό επίσης το γεγονός ότι με το iPadOS 14 οι χρήστες θα μπορούν να ρυθμίσουν τις προεπιλεγμένες εφαρμογές για το e-mail ή browser app που χρησιμοποιούν. Αυτό σημαίνει πως κάποιος θα μπορεί να χρησιμοποιεί το Gmail για να διαχειρίζεται όλα τα e-mail του ή τον Firefox για να ανοίγει όλες τις σελίδες στο Internet, αντι για τα προκαθορισμένα apps της Apple.