Η φιλόδοξη εφαρμογή έχει στόχο να κάνει ευκολότερη τη χρήση ενός iPad για όσους έχουν παθήσεις που προκαλεί τρέμουλο στα χέρια.

Η χρήση συσκευών όπως smartphones και tablets είναι συχνά δύσκολη για ανθρώπους που έχουν τρεμάμενα χέρια λόγω κάποιας νευρολογικής πάθησης, καθώς η ανάγνωση ίσως δεν είναι εύκολη ή τα πλήκτρα δεν μπορούν να πατηθούν με μεγάλη άνεση.

Αυτά κι άλλα σχετικά προβλήματα ελπίζει να λύσει η Staybl, μια δωρεάν εφαρμογή από τη Hava Creative που πλέον είναι διαθέσιμη στο App Store για iPad.

Χρησιμοποιώντας τους διάφορους αισθητήρες της συσκευής, όπως τον αισθητήρα επιτάχυνσης, η εφαρμογή ανιχνεύει τις κινήσεις των χεριών και μετακινεί την εικόνα με τέτοιο τρόπο ώστε να «απορροφήσει» το κούνημα και η εικόνα να εμφανίζεται σταθερή για τον χρήστη.

Πέρα από αυτό, ο περιηγητής της εφαρμογής αντικαθιστά το χειρισμό μέσω gestures με μεγάλα κουμπιά τα οποία μπορούν ευκολότερα να πατήσουν οι χρήστες. Μπορούν επίσης να ρυθμίσουν το επίπεδο της σταθεροποίησης μεταξύ άλλων ρυθμίσεων, για να προσαρμοστεί στις δικές τους ανάγκες.

Για τη χρήση της εφαρμογής, απαιτείται ένα iPad με iPadOS 14 ή νεότερο, με την εταιρεία να προτείνει επίσης συσκευές που υποστηρίζουν ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz. Ωστόσο, στο μέλλον θα ήθελε να κάνει την εφαρμογή διαθέσιμη και σε άλλες συσκευές.

Η εταιρεία εργάζεται πάνω στην εφαρμογή εδώ και δύο χρόνια, σε συνεργασία με ειδικούς (όπως η German Parkinson's Association) αλλά και ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο, για να τη δομήσει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο πάνω στις ανάγκες τους. 

Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον και περίπου το 70% εξ αυτών έχουν τρέμουλο στα χέρια, κάτι που μπορεί να μπει εμπόδιο ακόμη και σε απλές καθημερινές καταστάσεις - όπως η χρήση του tablet και πολλά ακόμη. Μέσω της Staybl, οι δημιουργοί ελπίζουν να κάνουν ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, προσφέροντας ένα πολύτιμο και χρήσιμο εργαλείο για όλους αυτούς τους ανθρώπους.

  • Like 17
  • Thanks 4