Το περιβάλλον των iPhone αλλάζει με τη νεότερη έκδοση, που βελτιώνει την επικοινωνία, χρηστικότητα κι εμφάνιση.

Στο πλαίσιο της WWDC 2021, η Apple αποκάλυψε το iOS 15, τη νεότερη έκδοση για το λειτουργικό σύστημα των iPhone.

Οι πρώτες αλλαγές έχουν να κάνουν με την επικοινωνία, συγκεκριμένα το FaceTime. Η κάμερα της συσκευής πλέον θα επεξεργάζεται την εικόνα με χρήσιμες λειτουργίες για βιντεοκλήσεις (όπως το θόλωμα του παρασκηνίου), ενώ και το περιβάλλον ανανεώνεται - για παράδειγμα, πλέον οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εμφανίζονται σε διάταξη πλέγματος για καλύτερη διαχείριση του χώρου.

Μια νέα προσθήκη είναι τα FaceTime Links, δηλαδή URLs που δημιουργούνται και χρησιμοποιούνται από οποιονδήποτε για να μπει σε μια βιντεοκλήση, είτε είναι σε iPhone είτε σε Android είτε σε browser υπολογιστή.

facetime.jpg.3888c984d43c8adbbd8a21349717bcb2.jpg

Μετά, σειρά έχει το SharePlay, μια νέα λειτουργία που επιτρέπει στους συμμετέχοντες στην κλήση να μοιράζονται: μουσική, βίντεο (μέσω Disney+, Twitch και άλλων εφαρμογών), την οθόνη τους (π.χ. για παιχνίδια).

 

Ένα «λίφτινγκ» θα δεχτούν και τα Messages, όπου η νέα ενότητα "Shared with you" κάνει ευκολότερη την εύρεση και παρακολούθηση όσων έχουν μοιραστεί οι χρήστες μεταξύ τους, και λειτουργεί τόσο για links (π.χ. Apple News) όσο και για εικόνες ή μουσική (μέσω των Apple Photos και Apple Music).

Οι ειδοποιήσεις επίσης ανανεώνονται, με μεγαλύτερα εικονίδια και το "Notification Summary", το οποίο μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας συγκεντρώνει τις ειδοποιήσεις και τις κατηγοριοποιεί (σημαντικότερες και λιγότερο σημαντικές), παρουσιάζοντας μια σύνοψη στον χρήστη. Μπορούν να τεθούν παράμετροι (όπως λέξεις-κλειδιά που θα βοηθούν στην κατηγοριοποίηση) και αυτόματα αναγνωρίζει τις σημαντικότερες εφαρμογές για τον χρήστη, προτού προβεί σε αναδιοργάνωση της home screen. Μέσω του "Focus", μπορεί επίσης να οριστεί διαφορετικό προφίλ ειδοποιήσεων, για παράδειγμα άλλο για τη δουλειά κι άλλο για τα σαββατοκύριακα.

firefox_fcfDZWvQu1.jpg.768025e031ad46c196f42bd4e50b7bd2.jpg

 

Σειρά είχε το Live Text, το οποίο κυριολεκτικά διαβάζει εικόνες και απομονώνει το κείμενο για λογαριασμό του χρήστη, ο οποίος μπορεί να το διαχειριστεί σαν να ήταν ένα απλό μήνυμα κειμένου. Αναγνωρίζει κείμενο σε επτά γλώσσες και πέρα από το κείμενο, ο αλγόριθμος αναγνωρίζει στοιχεία της εικόνας - ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της παρουσίασης ήταν ένας σκύλος. Όταν αναγνωρίστηκε, με ένα άγγιγμα μπορούσε να γίνει αναζήτηση για τη ράτσα του. Παρόμοιες λειτουργίες θα υποστηρίζονται για βιβλία, αξιοθέατα και άλλα στοιχεία. Το Live Text χρησιμοποιείται είτε μέσω της κάμερας είτε σε ήδη υπάρχοντα αρχεία εικόνων.

Το Apple Wallet θα υποστηρίζει πλέον και ταυτότητες (ένα παράδειγμα χρήσης ήταν τα αεροδρόμια) πέρα από κλειδιά (αυτοκινήτου, σπιτιού κλπ). 

Τα Apple Maps ανανεώνονται και αναβαθμίζονται, παρέχοντας πλέον μια τρισδιάστατη αναπαράσταση της πόλης. Προστίθενται επιπλέον πληροφορίες για εμπορικές τοποθεσίες και αξιοθέατα, ενώ επίσης θα υπάρχει ένα "nighttime mode" που θα δείχνει τις ίδιες πληροφορίες όμως σκοτεινιάζοντας τα γραφικά, σαν να νύχτωσε εντός εφαρμογής. Η αναβαθμισμένη αυτή έκδοση της εφαρμογής θα περιλαμβάνει αρχικά τις εξής χώρες: Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Αυστραλία.

Έπειτα, ειπώθηκε πως το Driving mode θα περιλαμβάνει επιπλέον πληροφορίες που βοηθούν τους οδηγούς, όπως λωρίδες που οδηγούν σε στροφή, λωρίδες λεωφορείων και άλλα. Σε τρισδιάστατη αναπαράσταση του δρόμου, φαίνεται πως οι υπερυψωμένοι δρόμοι ξεχωρίζουν εύκολα, κάτι που σίγουρα βοηθάει. Επιπλέον, εκτός του Driving mode, ο χρήστης θα μπορεί να φωτογραφίζει κτήρια για να λάβει καλύτερες, πιο συγκεκριμένες οδηγίες βάσει της τοποθεσίας του. Αυτή η λειτουργία θα διατεθεί αρχικά για πόλεις του εξωτερικού, όπως το Λονδίνο.

ios15-tabs.jpg.ea93e72183c4dd04d.jpg.3303ec2b3fb2c24dc48cadd80f1dd977.jpg

Προχωρώντας, γίνεται αναφορά στα AirPods, τα οποία θα διαθέτουν πλέον "conversation boost" - μια λειτουργία που εστιάζει στην ομιλία για να βοηθήσει ανθρώπους με προβλήματα ακοής. Βελτιώνεται επίσης η συνεργασία τους με το "Find My", όπου εμφανίζεται κατά προσέγγιση η τοποθεσία τους. Ο χρήστης θα λαμβάνει ενημέρωση όταν απομακρύνεται πολύ από τα ακουστικά του.

 

Το Spatial Audio αναβαθμίζεται και θα συνεργάζεται με το FaceTime. Σημαντική είναι και η υποστήριξη Dolby Atmos για Apple Music, και όπως ανακοινώθηκε διατίθεται ήδη.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην προστασία προσωπικών δεδομένων και την ιδιωτικότητα, με την Apple να αναφέρει πως είναι δυνατή η επεξεργασία φωνητικών εντολών τοπικά όσον αφορά στη χρήση της Siri. Το Mail app γίνεται πιο ασφαλές, επιτρέποντας τον αποκλεισμό των tracking pixels κι έτσι αποκρύπτει τη διεύθυνση IP από αυτά. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τον Safari browser, που πλέον χάρη στο Safari Intelligent Tracking Prevention αποκρύπτει τη διεύθυνση IP. Μέσω της νέας επιλογής "App Privacy Report", ο χρήστης θα μπορεί να έχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα της χρήσης δεδομένων που κάνουν οι εφαρμογές, συμπεριλαμβάνοντας πληροφορίες όπως ιστοσελίδες με τις οποίες ήρθε σε επαφή μια εφαρμογή.

Θα διατίθεται ένας νέος τρόπος ανάκτησης λογαριασμού Apple, χάρη στο "Recovery Contact", μια επιλεγμένη επαφή που δεν έχει πρόσβαση στον λογαριασμό όμως μπορούν να παρέχουν ένα κωδικό που βοηθάει στη διαδικασία. Έπειτα, το "Digital Legacy Program" θα επιτρέπει σε μια επιλεγμένη επαφή να έχει πρόσβαση στα δεδομένα iCloud του λογαριασμού αν ο χρήστης φύγει από τη ζωή.

Μιλώντας για iCloud, το iCloud+ θα παρέχει επιπλέον δυνατότητες προστασίας δεδομένων, όπως το "Hide My Email" που δημιουργεί τυχαία emails κατά την εγγραφή σε ιστοσελίδες. Αναφέρεται πως η τιμολογιακή πολιτική του iCloud δε θα αλλάξει. 

ios15-health.jpg

Το Apple Health πήρε σειρά, με βελτιώσεις στην ποιότητα και ποσότητα πληροφοριών. Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να μοιράζονται τέτοιες πληροφορίες (υγείας και άσκησης) με συγκεκριμένες επαφές, ενώ θα μπορούν να επιλέγουν ποιες πληροφορίες μοιράζονται με γιατρούς (αν μοιράζονται). Επιπλέον, θα γίνεται χρήση των αισθητήρων κίνησης του iPhone με σκοπό την ανίχνευση αλλαγών στην ισορροπία, όταν το κινητό βρίσκεται στην τσέπη. 

Η developer beta έκδοση διατίθεται από σήμερα, με την public beta να γίνεται διαθέσιμη τον επόμενο μήνα και τέλος, το φθινόπωρο θα διατεθεί για όλους.

Ενημέρωση: Τα iPhone που θα λάβουν το iOS 15 είναι τα εξής:

iPhone 12
iPhone 12 Pro
iPhone 12 Pro Max
iPhone 11
iPhone 11 Pro
iPhone 11 Pro Max
iPhone XS
iPhone XS Max
iPhone XR
iPhone X
iPhone 8
iPhone 8 Plus
iPhone 7
iPhone 7 Plus
iPhone 6s
iPhone 6s Plus
iPhone SE (1η γενιά)
iPhone SE (2η γενιά)
iPod touch (7η γενιά)

  • Like 4
  • Thanks 1