Σύμφωνα με την Wikipedia, «ο όρος τρυποφοβία δηλώνει τον παθολογικό φόβο, την αηδία, την αποστροφή και τον αποτροπιασμό που νιώθουν ορισμένα άτομα στη θέα τρυπών όπως αυτές που απαντούν συνήθως σε κυψέλες, σφουγγάρια, μυρμηγκοφωλιές και κηρήθρες. Ο όρος αποτελεί αντιδάνειο από την αγγλική λέξη “trypophobia” που συντέθηκε το 2005. Μολονότι αρκετοί άνθρωποι ομολογούν ότι πάσχουν από αυτή, ακόμα δεν αναγνωρίζεται επισήμως ως φοβία».

Σε άρθρο του, το BBC News, ισχυρίζεται ότι αρκετοί άνθρωποι που φοβούνται τις τρύπες λένε ότι οι νέες συσκευές iPhone 11 Pro πυροδοτούν την φοβία τους. Μόλις εχθές, η Apple ανακοίνωσε τρεις νέες συσκευές iPhone, και οι δύο από αυτές, οι iPhone 11 Pro και iPhone 11 Pro Max διαθέτουν τρεις κάμερες στο πίσω μέρος, μαζί με ένα στρογγυλού σχήματος True Tone φλας και μία ακόμη μικρή οπή για τις ανάγκες του μικροφώνου. Όμως η διάταξη των καμερών και των υπόλοιπων στοιχείων, που βρίσκονται τόσο κοντά μεταξύ τους, φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα σε ανθρώπους που πάσχουν από τρυποφοβία.

_108747959_5d77fea02e22af1b302778c7-750-563.jpg.2b658791140e9394d08712dfae5967ec.jpg

Το άτομο που πάσχει από τρυποφοβία, διαβάζουμε στην Wikipedia, βιώνει έντονα συμπτώματα κατά τη θέα τρυπών. Διευκρινίζεται στο σημείο αυτό ότι δεν πυροδοτούν τα συμπτώματα τρυποφοβίας όλες οι τρύπες, αλλά κυρίως οι φυσικά δημιουργημένες, μικρές, κυκλικές και πολύ κοντινά συγκεντρωμένες τρύπες που ενίοτε δεν είναι ξεκάθαρο το περιεχόμενό τους ή είναι κούφιες.

Η τρυποφοβία προκαλείται από τρύπες που βρίσκονται στο δέρμα, στο ξύλο, στο χώμα, στην τροφή, στα φυτά, στα κοράλλια, στη μούχλα, σε ξεραμένα τσόφλια σπόρων, στην κηρήθρα, στο τυρί, στο σαπούνι, αλλά ακόμα και σε φυσαλίδες και πληγές στο δέρμα.

Η αντίδραση του τρυποφοβικού περιλαμβάνει έντονα και διαπεραστικά ρίγη, ανατριχίλα, τρέμουλο, φαγούρα, αηδία, εφίδρωση, κρίσεις πανικού, ταχυπαλμία, ναυτία ή αίσθηση ότι κάτι περπατάει πάνω στο δέρμα του. Λέγεται ότι ανάμεσα σε εκείνους που πάσχουν από τρυποφοβία είναι η ηθοποιός Sarah Paulson από το American Horror Story αλλά και το μοντέλο Kendall Jenner.

_108747961_006340768-1.jpg.b3c1ea99fe50490523a8ae9cbf23021d.jpg

Ο Dr Geoff Cole, στο Πανεπιστήμιο του Essex, μαζί με τον καθηγητή Arnold Wilkins μελέτησαν επιστημονικά την τρυποφοβία. «Όλοι την έχουμε, απλώς είναι θέμα βαθμού» δήλωσε ο Dr Geoff Cole στο BBC News. Η αντίδραση στην θέα μικρών οπών μπορεί να είναι αρκετά ακραία, καταλήγουν στην μελέτη τους, και ισχυρίζονται ότι αρκετοί άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα ανακατευόντουσαν και έκαναν εμετό ή άλλοι δεν ήταν σε θέση να πάνε στην δουλειά τους για αρκετές ημέρες. «Μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποδιοργανωτικό» είπε ο καθηγητής Arnold Wilkins.

BBC News | SkyNews | CNN | Washington Post

  • Like 3
  • Confused 2
  • Sad 1