Η Apple πούλησε λιγότερες από 500 χιλιάδες συσκευές iPhone τον περασμένο μήνα, εξαιτίας των περιορισμών (π.χ στις μεταφορές ή στα ταξίδια) και των μέτρων που έχουν λάβει οι Κινεζικές αρχές για την επιδημία του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, οι αποστολές των συσκευών της Apple σημείωσαν μεγάλη πτώση και ήταν μόλις 494 χιλιάδες, έναντι 1,27 εκατομμυρίων που πωλήθηκαν τον Φεβρουάριο πέρυσι. Οι αποστολές του Ιανουαρίου βρέθηκαν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, δηλαδή ήταν περίπου 2 εκατομμύρια. Η πτώση που σημειώθηκε στις πωλήσεις είναι σχεδόν 60%, και είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις (40%) της γνωστής εταιρείας ερευνών αγοράς IDC, όσον αφορά τις συνολικές πωλήσεις smartphones για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού.    

Οι περιορισμοί που επέβαλε η Κινέζικη κυβέρνηση στις μετακινήσεις (π.χ ακινητοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ά) στα τέλη Ιανουαρίου, λίγο πριν από τις εκδηλώσεις για τη νέα χρονιάς (Lunar New Year Festival) και που παρέμειναν σε ισχύ και κατά τη διάρκεια του Φλεβάρη φαίνεται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μείωση της ζήτησης για smartphones.

Σύμφωνα με δεδομένα της China Academy of Information & Communications Technology, οι αποστολές smartphones από όλους τους κατασκευαστές έφτασαν τις 6,34 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο, και είναι μειωμένες κατά 55% σε σχέση με τα 14 εκατομμύρια των αποστολών τον ίδιο μήνα ένα χρόνο πριν. Οι εταιρείες κατασκευής συσκευών Android όπως οι Huawei και Xiaomi υπέφεραν περισσότερο, με τις αποστολές τους συνολικά από τα 12,72 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο του 2019 να φτάνουν τον ίδιο μήνα φέτος μόλις τα 5,85 εκατομμύρια. Η Apple έκλεισε όλα τα καταστήματα της, και τα 42, στην Κίνα στις αρχές Φεβρουαρίου καθώς το ξέσπασμα τους κορωνοϊού χειροτέρευσε, όμως τα περισσότερα καταστήματα της ξανάνοιξαν, αν και με περιορισμένο ωράριο. Η Apple στα μέσα Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ότι το πρώτο τρίμηνο αναμένει λιγότερα έσοδα, με την εταιρεία να εκτιμά ότι θα κυμανθούν κοντά στα $63 δισεκατομμύρια (αντί για έσοδα $67 δισεκατομμυρίων σύμφωνα με την αρχική πρόβλεψη).

Macrumors

  • Like 1