Η Apple συμφώνησε να πληρώσει αποζημιώσεις 500 εκατομμυρίων δολαρίων, έπειτα από μία μακροχρόνια δίκη στις ΗΠΑ, στην οποία κατηγορήθηκε ότι εσκεμμένα μείωνε τις επιδόσεις σε παλαιότερα μοντέλα iPhone.

Κάθε χρήστης του οποίου επηρεάστηκε η συσκευή θα λάβει $25, σύμφωνα με τον αρχικό διακανονισμό. Το ποσό μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ελαφρώς, ανάλογα τα νομικά έξοδα και τη συνολική αξία των εγκεκριμένων αιτήσεων, με τη συνολική πληρωμή της Apple να κυμαίνεται μεταξύ $310 και $500 εκατομμυρίων.

Η αγωγή περιλαμβάνει όλους τους πρώην ή τρέχοντες Aμερικανούς χρήστες που χρησιμοποίησαν συγκεκριμένες εκδόσεις iOS πριν τις 21 Δεκεμβρίου του 2017 στις συσκευές:

  • iPhone 6 (10.2.1 ή νεότερη έκδοση iOS)
  • iPhone 6 Plus (10.2.1 ή νεότερη έκδοση iOS)
  • iPhone 6s (10.2.1 ή νεότερη έκδοση iOS)
  • iPhone 6s Plus (10.2.1 ή νεότερη έκδοση iOS)
  • iPhone 7 (11.2 ή νεότερη έκδοση iOS)
  • iPhone 7 Plus (11.2 ή νεότερη έκδοση iOS)
  • iPhone SE (10.2.1 ή νεότερη έκδοση iOS)

Η αγωγή κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, αφού η Apple είχε αποκαλύψει ότι μειώνει εσκεμμένα τις επιδόσεις σε παλαιότερα μοντέλα iPhone λόγω του ότι οι παλαιότερες και χρησιμοποιημένες μπαταρίες δεν θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν. Μάλιστα η αρχική καταγγελία έκανε λόγο για μία από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία, εις βάρος του καταναλωτή.

Η Apple στο iOS 10.2.1 ενσωμάτωσε ένα σύστημα διαχείρισης της απόδοσης χωρίς αρχικά να αναφέρει αυτή την αλλαγή. Σε μεταγενέστερη δήλωσή της, όμως, η αμερικανική εταιρία είχε αναφέρει αόριστα κάποιες «βελτιώσεις» που θα βοηθούσαν στη μείωση των απότομων απενεργοποιήσεων του iPhone.

Η Apple αποκάλυψε αυτές τις «βελτιώσεις» μόνο όταν οι συσκευές iPhone 6 και iPhone 7 εμφάνιζαν χαμηλότερη βαθμολογία στα διάφορα δοκιμαστικά εργαλεία σε σύγκριση με τις αρχικές τους επιδόσεις, σε εκδόσεις iOS 10.2.1 και 11.2.

Η εταιρία έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη μειώνοντας ταυτόχρονα και την τιμή για την αντικατάστασης της μπαταρίας στα $29 για το iPhone 6 έως και το τέλος του 2018. Έκτοτε, η Apple ενσωμάτωσε και ένα νέο χαρακτηριστικό στο iOS που επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν την υγεία της μπαταρίας τους. Ένα χαρακτηριστικό που ενεργοποιείται αυτόματα μόνο στην περίπτωση που το iPhone απενεργοποιηθεί απροσδόκητα χωρίς τη θέληση του χρήστη.

MacRumors | Προκαταρτικός διακανονισμός