Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι η Apple θα ενσωματώσει στην επερχόμενη σειρά του iPhone 15, θύρες φόρτισης USB-C.

Αυτό αναμένεται να επισημοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και μια νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) υποδηλώνει ότι η εταιρεία θα αναγκαστεί να εξισώσει τους όρους ανταγωνισμού όσον αφορά τις ταχύτητες φόρτισης. 

Ο τεχνολογικός γίγαντας φέρεται να σχεδιάζει να εφαρμόσει την πιστοποίηση MFi (Made for iPhone) στη γκάμα των αξεσουάρ USB-C, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλούς να υποθέσουν ότι οι φορτιστές που παράγονται από την ίδια την Apple θα επέτρεπαν ταχύτερες ταχύτητες φόρτισης στο iPhone 15 από ό,τι οι φορτιστές τρίτων κατασκευαστών. 

Η ΕΕ, ωστόσο, προειδοποίησε την Apple να μην επιβάλει τέτοιους περιορισμούς. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο Επίτροπος Βιομηχανίας της ΕΕ, Thierry Breton, ανέφερε στην εταιρεία ότι θα εμποδίσει την πώληση iPhone σε χώρες μέλη (όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία), εάν επιχειρήσει να παρακάμψει τη νέα πολιτική φόρτισης USB-C της ΕΕ.

«Οι συσκευές που δεν πληρούν τις απαιτήσεις για τον ενιαίο φορτιστή δεν εγκρίνονται στην αγορά της ΕΕ», φέρεται να έγραψε ο Breton σε επιστολή του προς την Apple, έχοντας ήδη υπενθυμίσει στην εταιρεία τους νέους κανόνες τον Μάρτιο.

Λόγω των σημαντικών ποσοτήτων ηλεκτρονικών αποβλήτων που προκαλούνται από αχρησιμοποίητους φορτιστές και της ταλαιπωρίας που υφίστανται οι χρήστες Android και iPhone που χρειάζονται διαφορετικά καλώδια για διαφορετικές συσκευές, οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιθυμούν να εφαρμόσουν ένα ενιαίο πρότυπο φόρτισης κινητών τηλεφώνων για περισσότερο από μια δεκαετία. Η ΕΕ οριστικοποίησε τον κανονισμό για τους κοινούς φορτιστές τον Οκτώβριο του 2022, ενώ οι εταιρείες -συμπεριλαμβανομένης της Apple- αναμένεται να συμπεριλάβουν θύρες φόρτισης USB-C για καθολική χρήση σε όλα τα νέα φορητά τεχνολογικά προϊόντα που πωλούνται στις χώρες της ΕΕ από το τέλος του 2024. 

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία νομική υποχρέωση για την Apple να ακολουθήσει τους κανόνες πριν από αυτή την ημερομηνία, πράγμα που σημαίνει ότι η σειρά iPhone 15 -και ενδεχομένως ακόμη και η σειρά iPhone 16- μπορεί θεωρητικά να μην ενσωματώνει θύρες φόρτισης βελτιστοποιημένες για αξεσουάρ που παράγει η Apple. 

Αυτά ακούγονται καλά νέα, αλλά δεδομένου ότι η Apple δεν περιλαμβάνει πλέον φορτιστή στο κουτί με κάθε αγορά iPhone, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ξοδέψουν επιπλέον χρήματα για ένα από τα αξεσουάρ φόρτισης της εταιρείας προκειμένου να αξιοποιήσουν στο έπακρο το iPhone 15 τους. 

Αν η Apple αποφασίσει να ακολουθήσει το δικό της δρόμο μέχρι το 2024, οι χρήστες θα εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν φορτιστές USB-C τρίτων κατασκευαστών για τη φόρτιση του iPhone 15, όμως αυτά τα αξεσουάρ δεν αναμένεται να είναι το ίδιο αποδοτικά όσο οι φορτιστές της ίδιας της Apple.

  • Like 5