Με κάποιες από τις προτεινόμενες εφαρμογές να είναι εγχώριες μηχανές αναζήτησης και email εφαρμογές

Παρά την αντιπαράθεση της Apple για πολιτικές ελευθερίες στις ΗΠΑ, η εταιρεία υπέκυψε σε κυβερνητικές εντολές της Ρωσίας, καθώς τον περασμένο μήνα συμφώνησε να εμφανίζει στους Ρώσους χρήστες μια λίστα εφαρμογών κατά την παραμετροποίηση των iPhone. Οι συγκεκριμένες εφαρμογές είναι εγκεκριμένες από το κράτος της Ρωσίας και περιλαμβάνουν την email εφαρμογή του Mail.ru, το σύστημα πληρωμών MIR, τα κοινωνικά δίκτυα VKontakte και Odnoklassniki όπως και το antivirus της Kaspersky Lab.

Με την ισχύουσα νομοθεσία, οι Ρώσοι πολίτες έχουν προσφύγει σε διάφορα κοινωνικά μέσα για να δείξουν τι πραγματικά συμβαίνει στους χρήστες iPhone. Ως μέρος της παραμετροποίησης του iOS, τώρα εμφανίζεται ένα επιπλέον βήμα που εμφανίζει μια συνιστώμενη λίστα εφαρμογών στο App Store. Οι εφαρμογές αυτές περιλαμβάνουν υπηρεσίες όπως το Yandex.Browser, Yandex.Maps και την εφαρμογή δημόσιων υπηρεσιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι κάτοχοι iPhone δεν είναι αναγκασμένοι να κατεβάσουν κάποια από τις εφαρμογές, αλλά δε μπορούν να προσπεράσουν το συγκεκριμένο βήμα. Σε αντίθεση όμως με iPhone και σύμφωνα με αναφορές, οι συσκευές Android έρχονται με αυτές τις εφαρμογές προεγκατεστημένες. Η Apple δήλωσε επίσης πως θα εμφανίζει μόνο προτεινόμενες εφαρμογές που συμμορφώνονται με τις οδηγίες αξιολόγησης του App Store.

Η Ρωσία στο παρελθόν έχει επιβάλλει  πρόστιμα σε αμερικανικές εταιρείες που έχουν παραβεί τους αυστηρούς διαδικτυακούς κανόνες της, με το Twitter να απειλείται από την κυβέρνηση με αποκλεισμό αν δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις.