Σύμφωνα με τη νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία που αναμένεται να ψηφιστεί τον ερχόμενο μήνα, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η Apple ενδέχεται να αναγκαστεί να αφαιρέσει τη θύρα Lightning για χάρη της USB-C.

Η νέα νομοθεσία πρόκειται να εδραιώσει μία κοινή θύρα φόρτισης για όλα τα κινητά και άλλες συναφείς συσκευές σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την Apple καθώς το σύνολο σχεδόν των νέων συσκευών Android έχουν ήδη υϊοθετήσει το πρότυπο USB-C.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχείρησε να διευθετήσει το ζήτημα με τη φόρτιση των συσκευών ωστόσο απέτυχε η προτεινόμενη τότε νομοθεσία να ψηφιστεί στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για να γίνει νόμος. Εκείνη την εποχή, η Apple προειδοποίησε ότι η επιβολή μίας υποδοχής για όλη την βιομηχανία θα κατέπνιγε την καινοτομία, θα περιόριζε τον ανταγωνισμό και θα δημιουργούσε περισσότερα ηλεκτρονικά  απόβλητα καθώς οι καταναλωτές θα αναγκάζονταν να στραφούν στην λύση της αγοράς νέων καλωδίων.

Σε μία μελέτη που εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2019 διαπιστώθηκε ότι το 50% των καλωδίων φόρτισης που βρίσκονταν στις συσκευασίες των κινητών τηλεφώνων που πωλούνταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν υποδοχή USB micro-B, το 29% είχαν υποδοχή USB-C και το 21% είχαν υποδοχή Lightning. Η μελέτη πρότεινε πέντε επιλογές για έναν κοινό φορτιστή, με διάφορες επιλογές όσον αφορά τις θύρες (για να καλύπτονται τόσο υποδοχές κινητών όσο και θύρες σε power adapters).

H συζήτηση αναζωπυρώθηκε πέρυσι καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε συντριπτικά υπέρ ενός κοινού φορτιστή, αναφέροντας τα σημαντικά λιγότερα απόβλητα και την ευκολία χρήσης ως τα βασικά οφέλη. Η νέα νομοθεσία αναμένεται να παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters τον ερχόμενο μήνα. 

  • Like 11
  • Thanks 5