Η Apple ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες τα νέα iPhone 11, iPhone 11 Pro και iPhone 11 Pro Max αλλά σύμφωνα με άρθρο του Reuters, απέτυχαν να εντυπωσιάσουν τις Ασιατικές αγορές.

Η μείωση της τιμής του νέου «εισαγωγικού» iPhone 11 κατά $50 -από τα $749 του iPhone XR η Apple προχώρησε στην ανακοίνωση του iPhone 11 στα $699- προκάλεσε κάποιες συζητήσεις, ωστόσο οι αναλυτές συνεχίζουν να έχουν αμφιβολίες. Πιστεύουν ότι η κίνηση της Apple έχει στόχο την ανάκτηση του χαμένου εδάφους στην Κίνα, όπου το ποσοστό της Apple συρρικνώθηκε τα τελευταία τρίμηνα, αφού οι περισσότεροι Κινέζοι χρήστες επιλέγουν συσκευές της Huawei (τόσο για λόγους κόστους, όσο και για να υποστηρίξουν την Κινέζικη μάρκα εξαιτίας του εμπορικού πολέμου μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ).

Οι νέες συσκευές της Apple έχουν μία κάμερα παραπάνω –μία δεύτερη κάμερα για το iPhone 11 και μία τρίτη για τις εκδόσεις Pro. Αυτό είναι στην ουσία και το βασικό νέο χαρακτηριστικό σε σχέση με τη προηγούμενη γενιά, οπότε και οι αναλυτές πιστεύουν ότι δεν είναι αρκετό για να αντιστρέψει την κατάσταση και το μερίδιο της Apple δεν πρόκειται να αυξηθεί στην Κινέζικη αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των νέων εκδόσεων «Pro» παραμένουν στα ίδια επίπεδα των περσινών μοντέλων.

iphone11-select-2019-family.jpg.10c43643962bb6f535d977447c492cb3.jpg

Η Apple επίσης φέτος έχασε το τρένο της συνδεσιμότητας 5G. Στις μεγάλες αγορές, οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας έχουν αρχίσει να διαφημίζουν τις δυνατότητες των δικτύων 5G που ολοένα και επεκτείνονται, κι επομένως από τα φετινά iPhone απουσιάζει το «future-proof» στοιχείο παρά τις αρκετά υψηλές τιμές τους. Μην ξεχνάμε ότι πολλοί χρήστες κρατούν τις συσκευές τους πια για δύο ή ακόμα και τρία χρόνια.  

apple-iphone-11-pro-colors-091019.jpg.5f4d79c3483c64a0e41e8ee6eacc3d87.jpg

Όμως δεν είναι μόνο η Κίνα ή η Ν. Κορέα (η Apple βλέπει το μερίδιο της να μειώνεται και εκεί), αφού και στην Ινδία οι πρώτες αντιδράσεις για τις νέες συσκευές iPhone δεν είναι ενθουσιώδεις. Ο αναλυτής της IDC Navkendar Singh δήλωσε ότι πολλοί Ινδοί ενδιαφέρονται απλώς να αποκτήσουν μία συσκευή της Apple και δεν τους ενδιαφέρει να αποκτήσουν το τελευταίο της μοντέλο, οπότε το iPhone XR με τη μειωμένη τιμή θα τα πάει καλά στην αγορά.

Ένας αναλυτής της CFRA πάντως, βλέπει τις συζητήσεις στο Κινέζικο κοινωνικό δίκτυο που επικεντρώθηκαν στην μειωμένη τιμή του iPhone 11 ως θετικό σημάδι. Επιπλέον σημειώνει ότι οι νέες υπηρεσίες της Apple, Arcade και TV+ θα τραβήξουν νέους καταναλωτές (αν και όχι Κινέζους, αφού καμία από τις δύο υπηρεσίες δεν θα διατεθεί στην Κινέζικη αγορά).

GSMArena
Reuters