Όπως ήδη είχε ανακοινώσει, η Apple παρουσίασε τα κυριότερα χαρακτηριστικά του νέου iPhone OS, της πλατφόρμας που «τρέχει» στο iPhone, iPod Touch και στο iPad. Στα νέα χαρακτηριστικά ξεχωρίζει η δυνατότητα multitasking, οι φάκελοι προγραμμάτων καθώς και μια νέα διαφημιστική πλατφόρμα για κινητές συσκευές με την οποία η Apple μπαίνει στην αγορά της διαδικτυακής διαφήμισης. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά

 

Multitasking

 

Η δυνατότητα να παράλληλης εκτέλεσης εφαρμογών ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά που ζητούσαν επίμονα οι χρήστες του iPhone και iPod Touch από τη πρώτη ημέρα κυκλοφορίας. Η υλοποίηση της Apple ενεργοποιείται με διπλό κλικ στο home button και στηρίζεται σε 7 διαφορετικά api's τα οποία έχουν στη διάθεση τους οι προγραμματιστές έτσι ώστε η εφαρμογή τους να είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα του multitasking.

 

Εφαρμογές μουσικής όπως pandora, last.fm θα μπορούν πλέον να αναπαράγουν το περιεχόμενο τους στο παρασκήνιο όσο εσείς ασχολείστε με κάποια άλλη εφαρμογή όπως το Safari. Μέχρι πρότινος μόνο η εφαρμογή του iPod έδινε αυτή τη δυνατότητα.

 

Επιπλέον, το Voip api επιτρέπει σε εφαρμογές όπως το Skype να συνεχίζει να λειτουργεί ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας κλήσης όσο εσείς ανοίγετε κάποιο άλλο πρόγραμμα. Σε περίπτωση που κλείσετε την εφαρμογή, τότε σε ενδεχόμενη νέα εισερχόμενη κλήση θα υπάρχει ενημέρωση δίνοντας σας τη δυνατότητα να απαντήσετε στη κλήση.

 

Εξίσου σημαντική είναι και η υποστήριξη multitasking σε εφαρμογές που έχουν σχέση με την εμφάνιση της θέσης σας είτε με τη χρήση GPS είτε με βάση τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας με κάποια όμως απόκλιση. Εφαρμογές πλοήγησης αλλά και υπηρεσίες όπως Foursquare, Gowalla ανήκουν σ' αυτή τη κατηγορία ενώ η Apple προειδοποιεί το χρήστη της συσκευής ότι γίνεται αποστολή της τοποθεσίας του, εμφανίζοντας ένα σχετικό εικονίδιο στο πάνω μέρος της οθόνης.

 

Οι υπόλοιπες εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιήσουν είτε τα push/local notifications είτε το fast app switching api το οποίο επαναφέρει την εφαρμογή όταν ζητηθεί από το χρήστη, στην ίδια κατάσταση την οποία είχε αφήσει.

 

Folders

 

Οι φάκελοι του iPhone OS 4.0 έρχονται να λύσουν ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα οργάνωσης των παιχνιδιών και εφαρμογών που έχετε εγκατεστημένα στη συσκευή σας. Συγκεκριμένα επιλέγοντας το εικονίδιο ενός παιχνιδιού και τοποθετώντας το πάνω σε εικονίδιο άλλου παιχνιδιού, θα έχει ως αποτέλεσμα την αυτόματη δημιουργία ενός φακέλου ο οποίος θα πάρει αυτόματα ονομασία αντίστοιχη της κατηγορίας στο app store στην οποία ανήκουν τα παιχνίδια.

 

Ο κάθε φάκελος μπορεί να φιλοξενήσει μαζί 12 εφαρμογές και παιχνίδια ενώ με απλό πάτημα πάνω του εμφανίζονται τα περιεχόμενα του με τον χρήστη να βρίσκεται ένα απλό πάτημα από την εκτέλεση της εφαρμογής που επιθυμεί.

 

Mail

 

Σημαντικές αλλαγές και στην εφαρμογή αποστολής/λήψης e-mail η οποία πλέον εμφανίζει σε μια οθόνη όλα τα e-mail από όσους λογαριασμούς χρησιμοποιείτε χωρίς να χρειάζεται να βγαίνετε και να ξαναμπαίνετε σε καθένα ξεχωριστά. Επιπλέον ομαδοποιεί σχετικά e-mail σε ένα θέμα στα πρότυπα οργάνωσης του Gmail.

 

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που ζητούσαν επίμονα οι χρήστες, η υποστήριξη πολλαπλών λογαριασμών Microsoft Exchange, είναι πλέον πραγματικότητα στο iPhone OS 4.0

 

Game Center

 

Τις επιθετικές βλέψεις της εταιρείας στην βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών κάνει σαφές η Apple παρουσιάζοντας το Game Center, ένα κοινωνικό δίκτυο για βιντεοπαιχνίδια στα πρότυπα που Xbox Live που ενσωματώνεται στο OS 4.0

 

Οι κάτοχοι iPhone, iPod αλλά και iPad θα μπορούν να συμμετέχουν μαζί σε παιχνίδια, να δημιουργούν λίστες φίλων αλλά και να κερδίζουν achievements με την ολοκλήρωση κάποιον στόχων μέσα σε ένα παιχνίδι.

 

iAd

 

Παρουσιάζοντας τη διαφημιστική πλατφόρμα iAd, η Apple έχει τη δική της πρόταση έναντι του μεγάλου της ανταγωνιστή στη συγκεκριμένη αγορά, της Google.

 

Η Apple φιλοδοξεί να συνδυάσει το αίσθημα μιας τηλεοπτικής διαφήμισης με την διαδραστικότητα του παγκόσμιου ιστού. Οι διαφημίσεις αυτές μπορούν να απεικονίσουν διαφορετικού είδους περιεχομένου όπως video, χάρτες ακόμα και μικρά παιχνίδια κεντρίζοντας περισσότερο το ενδιαφέρον του χρήστη έναντι του απλού κειμένου που έχουμε συνηθίσει.

 

Το 60% των κερδών θα πηγαίνει στον προγραμματιστή της εφαρμογής στην οποία εμφανίστηκε η διαφήμιση ενώ η Apple θα περνάει από σχετικό έλεγχο τις διαφημίσεις πριν αναλάβει τη φιλοξενία τους στην νέα πλατφόρμα.

 

Άλλες αλλαγές

 

Μερικά ακόμη χαρακτηριστικά και νέες δυνατότητες που ανακοινώθηκαν/ανακαλύψαμε κατά τη δοκιμή της πρώτης δοκιμαστικής έκδοσης είναι :

 

  • iBooks: Εφαρμογή για την ανάγνωση βιβλίων μέσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο της Apple που εγκαινιάστηκε με την παρουσίαση του iPad.
  • Ελληνικό Voice Control: Υποστήριξη ελληνικών φωνητικών εντολών για κλήση τηλεφωνικών επαφών, λειτουργία του iPod αλλά και εκφώνηση ελληνικών ονομάτων.
  • Μετρητής Χαρακτήρων SMS: Πόσους χαρακτήρες έχει το sms που θα στείλετε
  • Αλλαγές στο περιβάλλον του Dock, iPod: Το dock αποκτά
  • Υποστήριξη Faces: Συγχρονισμός
  • Wallpapers: Δυνατότητα αλλαγής του wallpaper με φωτογραφία της αρεσκείας σας
  • 5x photo zoom: Δυνατότητα ψηφιακού 5x zoom στις φωτογραφίες και focus στην εγγραφή video

 

Συνολικά το iPhone OS 4.0 φέρνει περισσότερα από 100 νέα χαρακτηριστικά ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι για iPhone 3GS/3G καθώς και για τις 2 τελευταίες γενιές του iPod Touch. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο iPhone 3G αλλά και στο iPod Touch 2ης γενιάς, δεν θα υπάρχουν όλα τα νέα χαρακτηριστικά, με σημαντικότερη ίσως απώλεια την υποστήριξη multitasking. Όπως ανακοινώθηκε, η κυκλοφορία του OS 4.0 για το iPad θα γίνει το φθινόπωρο.

 

 

Link.png Site: iPhone OS 4.0

Video Video: Παρουσίαση από Steve Jobs