Στέλεχος της Apple προτείνει «άλλες πλατφόρμες» ως εναλλακτική λύση για τους χρήστες που «ψάχνονται» να εγκαταστήσουν εφαρμογές από ανεπίσημες πηγές.

Η Apple δημοσίευσε μια λεπτομερή έκθεση που σκιαγραφεί τον αρνητικό αντίκτυπο που θα είχε η «παράπλευρη φόρτωση» εφαρμογών ή αλλιώς sideloading, στο iPhone και στο iPad. Η εταιρεία επισημαίνει συγκεκριμένα τις επιπτώσεις που θα είχε στο απόρρητο και την ασφάλεια των χρηστών η εγκατάσταση εφαρμογών από ανεπίσημες πηγές εκτός του App Store. Μάλιστα, στέλεχος της Apple ανέφερε ότι οι χρήστες που επιθυμούν τελικά να εγκαταστήσουν «τρίτες» εφαρμογές, έχουν ήδη αυτή την επιλογή χάρη σε άλλες πλατφόρμες.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα Fast Company, ο επικεφαλής απορρήτου της Apple, Erik Neuenschwander, δήλωσε ότι το sideloading στα iPhone και iPad, που θα επέτρεπε στους χρήστες να κατεβάζουν εφαρμογές από άλλα καταστήματα εφαρμογών εκτός από το App Store, θα μπορούσε να είναι μέθοδος εξαπάτησης. Το ίδιο στέλεχος δήλωσε επίσης πως το iOS δεν είναι η κατάλληλη πλατφόρμα για τους χρήστες που θέλουν να παρακάμψουν αυτή την «αντίσταση», υποδηλώνοντας πως καλύτερα θα ήταν να εξετάσουν άλλες πλατφόρμες.

Οι χρήστες που θέλουν αυτή την άμεση πρόσβαση σε εφαρμογές χωρίς κανένα είδος ελέγχου έχουν δυνατότητα sideloading σε άλλες πλατφόρμες. Η πλατφόρμα iOS είναι αυτή όπου οι χρήστες καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να εξαπατηθούν ή να καταλήξουν με μία εφαρμογή που τελικά δεν ήταν αυτό που νόμιζαν, ακόμη κι αν το προσπαθούσαν.

Προς το παρόν, οι εφαρμογές πρέπει να περάσουν από την αυστηρή διαδικασία ελέγχου της Apple, αλλά στην περίπτωση που επιτρέπονταν το sideloading, οι εφαρμογές θα μπορούσαν να παρακάμψουν αυτή τη διαδικασία ελέγχου. Ο Neuenschwander δήλωσε επίσης πως η «παράπλευρη φόρτωση» εφαρμογών θα έκανε τους χρήστες ευάλωτους σε ιούς, κακόβουλα προγράμματα κι άλλα.

Σε αντίθεση με την αυστηρά ελεγχόμενη φύση των iPhone και iPad, οι χρήστες μπορούν να κατεβάζουν και να εκτελούν εφαρμογές από διάφορα μέρη εκτός από το App Store στο macOS. Ο Neuenschwander προσπάθησε να κάνει μία σαφή διάκριση μεταξύ iOS και macOS, επισημαίνοντας ότι το iPhone είναι μια συσκευή που οι χρήστες έχουν όλη την ώρα μαζί τους, μεταφέροντας προσωπικές πληροφορίες όπως η τοποθεσία τους. Σημείωσε ότι τα δεδομένα στο iPhone είναι πιο «δελεαστικά» για έναν πιθανό εισβολέα σε σύγκριση με τις πληροφορίες στο Mac.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χρήστες Mac τείνουν να κατεβάζουν μόνο μερικές εφαρμογές που απαιτούνται για τη δουλειά τους και να μην εξερευνούν άλλες εφαρμογές. Αντίθετα, οι χρήστες iPhone αποκτούν συνεχώς νέες εφαρμογές, καθιστώντας το sideloading μία πολύ επικίνδυνη μέθοδο.

Οι χρήστες iPhone κάνουν λήψη εφαρμογών σε συνεχή βάση. Και αυτό δίνει σε έναν εισβολέα περισσότερες ευκαιρίες να «μπει» στη συσκευή του χρήστη. Έτσι, οι απειλές από την πλευρά του iOS είναι πολύ πιο σημαντικές σε σύγκριση με αυτές από την πλευρά του Mac.

Ο Craig Federighi, επικεφαλής λογισμικού της Apple που επιβλέπει την ανάπτυξη iOS και macOS, δήλωσε πως τα επίπεδα κακόβουλου λογισμικού στο Mac είναι σε απαράδεκτα επίπεδα, προειδοποιώντας πιθανώς ότι παρόμοια επίπεδα κακόβουλου λογισμικού θα μπορούσαν να φτάσουν και στο iPhone εάν ήταν ενεργοποιημένο το sideloading.

  • Like 16
  • Thanks 1