Στην εποχή του κορονοϊού και της μάσκας, η επιλογή μεταξύ Face ID ή πληκτρολόγησης κωδικού φαίνεται πως ωθεί την Apple προς αυτή την κατεύθυνση.

Φαίνεται πως η Apple εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων που βρίσκεται κάτω από την οθόνη, για το επικείμενο iPhone 13. Θα μπορούσε να πει κανείς πως το Touch ID επιστρέφει στα iPhone, βάσει δημοσιεύματος της Wall Street Journal το οποίο συμφωνεί με προγενέστερες εκτιμήσεις του Ming-Chi Kuo και του Bloomberg.

Προς το παρόν, οι κάτοχοι iPhone έχουν δύο επιλογές ξεκλειδώματος της συσκευής τους: είτε μέσω Face ID είτε μέσω πληκτρολόγησης του PIN. Βέβαια, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού είναι αδύνατο να λειτουργήσει η αναγνώριση προσώπου μιας και η μάσκα κρύβει σχεδόν το μισό από αυτό. Επομένως, οι χρήστες θα πρέπει να πληκτρολογούν τον κωδικό αν θέλουν να ξεκλειδώσουν τη συσκευή τους.

Η Apple φαίνεται πως σκοπεύει να το αλλάξει αυτό, καθώς όπως ισχυρίζεται η Joanna Stern που υπογράφει το άρθρο της WSJ, γνωρίζει από πηγές της πως η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης ενός οπτικού αισθητήρα για τις επόμενες συσκευές της.

Οι οπτικοί αισθητήρες χρησιμοποιούν φως για να σαρώσουν την επιφάνεια του δακτύλου, πρακτικά δημιουργώντας μια εικόνα της επιφάνειας. Από την άλλη, υπάρχουν οι υπερηχητικοί αισθητήρες που χρησιμοποιούν ηχητικά κύματα για να ανιχνεύσουν την επιφάνεια και να δημιουργήσουν ένα τρισδιάστατο αντίγραφό της. Οι υπερηχητικοί αισθητήρες είναι ακριβέστεροι και ασφαλέστεροι, όμως όπως είναι φυσιολογικό, και ακριβότεροι.

Το Touch ID που εντοπίζεται σε κάποια iPhone και iPad, λειτουργούσε μέσω capacitive sensor που δημιουργούν μια σειρά από δεδομένα ενόσω ανιχνεύουν το αποτύπωμα, κι έτσι είναι ασφαλέστερη λύση από τους απλούς οπτικούς αισθητήρες. Δεδομένου ότι υπάρχουν υβριδικοί optical-capacitive sensors στην αγορά, δεν αποκλείεται η Apple να σχεδιάσει κάτι αντίστοιχο για τις συσκευές της.

Βάσει των πληροφοριών του Ming-Chi Kuo, η Apple σκέφτεται τη χρήση υπερηχητικού αισθητήρα, οπότε παρότι οι απόψεις διίστανται για την τεχνολογία, κοινός παρονομαστής παραμένει η ενσωμάτωση fingerprint sensor.

Η Stern επίσης σημειώνει πως οποιαδήποτε κι αν είναι η λύση που θα προτιμήσει η Apple, θα πληροί τα πρότυπα ασφαλείας του Touch ID οπότε η όποια διαφορά θα είναι καθαρά ως προς την τεχνολογία κι όχι την ασφάλεια.

Επίσης, δεν είναι σίγουρο αν και ποια μοντέλα θα έχουν την τεχνολογία αυτή. Παρότι γίνεται λόγος για το "iPhone 13", δεν είναι σίγουρο πως η εταιρεία θα έχει έτοιμο τον αισθητήρα για χρήση στις συσκευές που αναμφίβολα θα κυκλοφορήσουν το 2021, όπως δεν είναι σίγουρο αν θα συμπεριλαμβάνεται σε όλα τα μοντέλα της σειράς - ίσως, για παράδειγμα, βρίσκεται μόνο στα Pro/Pro Max. 

  • Like 4
  • Thanks 2
  • Confused 1