H Apple παρουσίασε σήμερα όπως αναμενόταν, το iPhone 4, τη τέταρτη γενιά του δημοφιλούς «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου. Η διαρροή από το Gizmodo τελικά επιβεβαιώθηκε αφού το iPhone 4 είναι ακριβώς το ίδιο κινητό που είχαμε δει τότε.

 

 

Το iPhone 4 αποτελεί μια ριζική αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας τόσο από την εξωτερική εμφάνιση όσο και από τα κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά. Είναι 24% λεπτότερο από το iPhone 3GS, το λεπτότερο smartphone που έχει κυκλοφορήσει ποτέ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Steve Jobs ενώ μια ειδική ανθεκτική γυάλινη επιφάνεια κυριαρχεί όχι μόνο στο μπροστινό μέρος αλλά και στο πίσω για πρώτη φορά.

 

 

Αρκετές καινοτομίες φέρνει η 3.5' οθόνη του νέου iPhone με την ονομασία Retina και τεχνολογίας IPS όπως στο iPad η οποία διαθέτει contrast 800:1. Η νέα οθόνη μπορεί να απεικονίσει 4 φορές περισσότερη πληροφορία από το προηγούμενο iPhone αφού έχει ανάλυση 960x640 με 326 dpi για αρκετά μεγαλύτερη ευκρίνεια.

 

 

Όπως ήταν ήδη γνωστό, το iPhone 4 ενσωματώνει μπροστινή κάμερα για την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων (FaceTime όπως το ονομάζει η εταιρεία) μόνο όμως μέσω WiFi, τουλάχιστον για το 2010. Σημαντική είναι η υποστήριξη ανοιχτών προτύπων όπως SIP, H.264, AAC έτσι ώστε να είναι δυνατή η συνομιλία και από άλλες εφαρμογές που υποστηρίζουν video κλήσεις.

 

 

Στο πίσω μέρος της συσκευής, η κάμερα αναβαθμίζεται στα 5 megapixels (5x zoom) με LED Flash και ειδικό αισθητήρα για καλύτερες βραδυνές φωτογραφίες. Σε συνδυασμό με τον επεξεργαστή A4 1GHz, επιτρέπει την εγγραφή βίντεο ακόμα και σε HD ανάλυση 720p/30 fps !! Η Apple παράλληλα θα κυκλοφορήσει την εφαρμογή iMovie για το συγκεκριμένο iPhone το οποίο επιτρέπει την εύκολη επεξεργασία των video που έχετε γράψει και την αποστολή τους σε διάφορες υπηρεσίες σε HD ανάλυση.

 

 

Παρόλο τα εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά, η αυτονομία του iPhone 4 αναμένεται να είναι μεγάλη εξαιτίας του υψηλού επιπέδου σχεδιασμού της συσκευής. Ενδεικτική είναι η έξυπνη τοποθέτηση της κεραίας η οποία επιτρέπει στην Apple να ενσωματώσει μπαταρία έως 40% μεγαλύτερη από το iPhone 3GS. Οι χρόνοι αυτονομίας πλησιάζουν τις 7 ώρες ομιλίας, 6 ώρες για πλοήγηση μέσω 3G δικτύου, 10 ώρες με WiFi και Video, 40 ώρες μουσικής και τέλος 300 ώρες σε αναμονή.

 

 

Μερικές ακόμη ενδιαφέρουσες ειδήσεις από τη παρουσίαση

 

 


  •  
  • Αλλαγή ονομασίας για το iPhone OS το οποίο πλέον θα ονομάζεται iOS ενώ η τέταρτη έκδοση θα κυκλοφορήσει δωρεάν στις 21 Ιουνίου για iPhone 3G, 3GS και iPod Touch.
     
  • Ύπαρξη γυροσκοπίου το οποίο σε συνδυασμό με το επιταχυνσιόμετρο δίνει τη δυνατότητα χειρισμού παιχνιδιών με αντίληψη κινήσεων σε 6 άξονες, όπως ακριβώς με το χειριστήριο Dualshock του Playstation 3.
     
  • Το Farmville, το πασίγνωστο online παιχνίδι που μετρά 70 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, έρχεται στο iPhone και iPod Touch στο τέλος Ιουνίου. Ένα ακόμα δημοφιλές παιχνίδι, το Guitar Hero είναι διαθέσιμο από σήμερα στο App Store στη τιμή των $2.99.
     
  • Το bing προστίθεται ως επιλογή στη μηχανή αναζήτησης του iPhone. Το Google παραμένει ως προκαθορισμένη επιλογή.
     
  • Η εφαρμογή iBooks θα υποστηρίζει αρχεία pdf
     
  • Τα iAds, θα κάνουν τη πρώτη τους εμφάνιση στις εφαρμογές του app store από την 1η Ιουλίου
     
  • Διπλό μικρόφωνο για ελαχιστοποίηση εξωτερικών θορύβων κατά τη τηλεφωνική κλήση
     

 

Το iPhone 4 θα κυκλοφορήσει σε άσπρο και μαύρο χρώμα στις 24 Ιουνίου σε Αμερική, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία και Ιαπωνία. Τον Ιούλιο θα κυκλοφορήσει σε 18 επιπλέον χώρες όπως Ιταλία, Δανία, Ισπανία, Σουηδία ενώ στη χώρα μας θα το δούμε κατά πάσα πιθανότητα το διάστημα Αυγούστου-Σεπτεμβρίου όταν και θα κυκλοφορήσει συνολικά σε 88 χώρες.

 

 

Η τιμή που ανακοίνωσε η Apple αφορά μόνο με συμβόλαιο 2 ετών και είναι στα περσινά επίπεδα, $199 για το μοντέλο των 16gb και $299 για το μοντέλο των 32gb.

 

 

Link.png Site: Συζήτηση στο Forum

 

Video Video: Παρουσίαση από τον Steve Jobs

 

Link.png Site: iPhone 4

 

Link.png Site: Τεχνικά Χαρακτηριστικά