Οι βελτιώσεις που αφορούν την υγεία της μπαταρίας στα MacBooks, αναμένεται να έρθει με την αναβάθμιση του macOS Catalina 10.15.5.

Η νέα λειτουργία της Apple στα MacBooks ονομάζεται Battery Health Management και ήδη είναι διαθέσιμη για τους προγραμματιστές. Θα ενεργοποιηθεί αυτόματα μετά την αναβάθμιση και θα επεκτείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας μειώνοντας τον ρυθμό γήρανσης των χημικών που βρίσκονται στο εσωτερικό της. Αυτό το επιτυγχάνει επιλέγοντας ανά περίπτωση, αν η μπαταρία θα φορτιστεί έως το 100% ή όχι.

Η πλήρης φόρτιση μίας μπαταρίας ενδέχεται να μειώσει ταχύτερα την αντοχή της στο χρόνο. Ήδη κάποια smartphones χρησιμοποιούν αντίστοιχες λειτουργίες, οι οποίες σταματούν τη φόρτιση κατά τη διάρκεια της νύχτας και την ολοκληρώνουν λίγο πριν σηκωθείς το πρωί.

Μετά την αναβάθμιση, το laptop στη μπάρα εργασίας ενδεχομένως να δείχνει πως η μπαταρία έχει φορτιστεί έως και το 100%, παρ΄ όλα αυτά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχει φτάσει το μέγιστο επίπεδο φόρτισης. Αντιθέτως, η ένδειξη αυτή θα αναφέρεται στο ότι η μπαταρία έχει φορτιστεί στο καλύτερο δυνατό επίπεδο ούτως ώστε να μεγιστοποιήσει τη διάρκεια ζωής της. Η Apple αναφέρει πως θα διασφαλίσει η αλλαγή αυτή να μην έχει αντίκτυπο στη καθημερινή διάρκεια ζωής της μπαταρίας αν και δεν αναφέρεται σε ποιο ποσοστό ενδέχεται ανά περίπτωση να μειώνεται το μέγιστο επίπεδο φόρτισης.

apple-macbooks-battery-health-management-2.jpg.b23c3b1530431ef06ab7b4982ab02da7.jpg

Από αυτή την αλλαγή όμως δεν θα επηρεαστούν όλα τα MacBooks αφού η Apple θα εφαρμόσει αυτή τη λειτουργία σε συγκεκριμένα laptops. Χρησιμοποιώντας το ιστορικό φόρτισης και θερμοκρασίας της μπαταρίας του MacBook, θα προσδιορίζει αν η ανθεκτικότητα της μπαταρίας θα μπορούσε να επεκταθεί, με τη χρήση του Battery Health Management. Μία λειτουργία η οποία θα ενσωματωθεί σε κάθε MacBook που υποστηρίζει Thunderbolt 3, δηλαδή όλα τα MacBook Pro από το 2016 και τα MacBook Air από το 2018.

Η Apple αναφέρει επίσης ότι θα υπάρξουν κι άλλοι παράγοντες για το αν ο ίδιος ο υπολογιστής επιλέγει να χρησιμοποιήσει τη λειτουργία επέκτασης της μπαταρίας. Παράγοντες που έχουν να κάνουν με την υγεία της μπαταρίας, τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τη χρήση του επεξεργαστή αλλά και το πώς φορτίζεις τη μπαταρία. Αν για παράδειγμα αφήνεις το laptop όλη μέρα συνδεδεμένο στην πρίζα, ενδεχομένως να δεις τη λειτουργία εν δράσει.

Αν και η λειτουργία θα ενεργοποιηθεί αυτόματα μετά την αναβάθμιση, η Apple αναφέρει ότι οι χρήστες θα μπορούν να την απενεργοποιήσουν από τις ρυθμίσεις τροφοδοσίας. Η εταιρία δηλώνει επίσης πως όλες οι πληροφορίες και τα δεδομένα που θα συλλέγει η νέα λειτουργία θα αποστέλλονται μόνο αν το επιλέξει ο ίδιος ο χρήστης ενώ και σε αυτή την περίπτωση, αυτά θα διατηρούνται ανώνυμα.

Ειδικά αυτή την περίοδο και εν μέσω πανδημίας, οι περισσότεροι χρήστες καθώς εργάζονται ή διασκεδάζουν από το σπίτι, ίσως αφήνουν το laptop συνεχώς συνδεδεμένο στην πρίζα. Οπότε η λειτουργία αυτή ενδεχομένως να μπορούσε να βοηθήσει τα MacBooks ώστε οι μπαταρίες να διατηρήσουν την ανθεκτικότητά τους. Επίσης η λειτουργία προσαρμόζεται ανάλογα τον τρόπο που φορτίζεις, οπότε ίσως στο τέλος της ημέρας, να προστατεύσεις την μπαταρία χωρίς απαραίτητα κάποια δική σου ενέργεια.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας της αναβάθμισης, το macOS Catalina 10.15.5 αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο.

The Verge

  • Like 8