Το δικαστήριο αποδέχτηκε τη θέση των εναγόντων ότι η Apple τελούσε εν γνώσει των καταγγελλόμενων ελαττωμάτων

Aμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε βάσιμη αγωγή σύμφωνα με την οποία η Apple συνέχισε να πωλεί ελαττωματικούς φορητούς υπολογιστές MacBook Pro παρότι γνώριζε ότι υπήρχαν ζητήματα με την ποιότητα κατασκευής.

Η υπόθεση, η οποία έχει γίνει γνωστή και ως "flexgate" αφορά υπολογιστές MacBook Pro που διατέθηκαν προς πώληση από το 2016 και μετά, κατασκευασμένοι με τα διαβόητα για την ευαισθησία τους καλώδια flex, τα οποία όπως φαίνεται αρχίζουν να εμφανίζουν σημεία φθορας ακόμη και μετά από σύντομο διάστημα χρήσης. Το αποτέλεσμα είναι προβλήματα στην αποτύπωση εικόνων στην οθόνη, κυρίως με τη μορφή του "stage light" (φωτισμός σκηνής), όπου ο οπίσθιος φωτισμός μοιάζει να διαρρέει μέσω του κάτω bezel της οθόνης.

Στην αγωγή, οι ενάγοντες υποστυηρίζουν πως οι εκτενείς δοκιμές στις οποίες υποβάλλει τα προϊόντα της η Apple, στις οποίες δοκιμές λογικά θα συμπεριλαμβάνονταν και τεστ διαπίστωσης των αντοχών του προϊόντος, οπωσδήποτε θα είχαν αναδείξει το πρόβλημα με τα καλώδια, επομένως η εταιρία ήταν ενήμερη.

"Το δικαστήριο αποφαίνεται ότι οι ισχυρισμοί ως προς τις δοκιμές πριν την κυκλοφορία σε συνδυασμό με τους ισχυρισμούς περί σημαντικού αριθμού παραπόνων από πελάτες είναι επαρκείς ώστε να αποδείξουν πως η Apple γνώριζε ήδη το καταγγελόμενο ελάττωμα", αναφέρει στο σκεπτικό της απόφασής του ο δικαστής Έντουαρντ Ντάβιλα.

Εντωμεταξύ, ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε η Apple όταν έγινε αρχικά γνωστό το θέμα δεν βοήθησε τη θέση της. Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι η Apple όχι μόνο δεν προχώρησε στην αντικατάσταση των καλωδίων σε μεταγενέστερα MacBooks, αλλά και ότι προχώρησε στη διαγραφή αναρτήσεων στο forum της εταιρίας που επισήμαιναν το πρόβλημα.

Η εταιρία φέρεται επίσης να αρνήθηκε να αντικαταστήσει τα ελαττωματικά καλώδια, μέχρι τη στιγμή που συγκεντρώθηκαν χιλιάδες υπογραφές μέσω διαδικτυακού αιτήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως το "flexgate" έχει οδηγήσει ήδη στην κατάθεσή ομαδικής αγωγής, με κεντρικό άξονα το πληκτρολόγιο των MacBook.

Εντούτοις, σύμφωνα με το Law360, παρότι ο δικαστής Ντάβιλα ενέκρινε την περαιτέρω εξέταση της αγωγής σχετικά με τα καλώδια flex, περιόρισε το εύρος της. Δεν έχει εγκριθεί ακόμη η μετατροπή της συγκεκριμένης υπόθεσης σε βάση για κατάθεση ομαδικής αγωγής, όμως ο δικαστής κάλεσε τους εννέα ενάγοντες να καταθέσουν νέα, τροποποιημένη αγωγή.

 

  • Like 7
  • Thanks 1