Μετά την ανακοίνωση της Apple ότι ανακαλεί κάποια παλαιότερης γενιάς μοντέλα του MacBook Pro με την οθόνη των 15 ιντσών, η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών (FAA) απαγόρευσε τα συγκεκριμένα μοντέλα φορητών υπολογιστών σε όλες τις πτήσεις.

Η ανάκληση, αφορά σε μοντέλα του MacBook Pro με την οθόνη των 15 ιντσών που πωλήθηκαν την περίοδο μεταξύ του μήνα Σεπτεμβρίου 2015 και του Φεβρουαρίου του 2017, επειδή η μπαταρία τους, λόγω κινδύνου υπερθέρμανσης, μπορεί να προκαλέσει φωτιά. Η Apple λέει πως οι υπόλοιποι υπολογιστές MacBook, συμπεριλαμβανομένου και του MacBook Pro με την οθόνη των 13 ιντσών που πωλήθηκαν την ίδια περίοδο δεν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των χρηστών τους.

Σε δήλωση της, η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών (FAA) έκανε γνωστό ότι «είναι ενήμερη για τις ανακληθείσες μπαταρίες που χρησιμοποιούνται σε μερικούς φορητούς υπολογιστές Apple MacBook Pro» και υπενθύμισε στις αεροπορικές εταιρείες να ακολουθήσουν τις οδηγίες ασφαλείας που εκδόθηκαν το 2016 σχετικά με τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης με μπαταρίες που έχουν ανακληθεί. Σύμφωνα με την σχετική οδηγία, το πλήρωμα της αεροπορικής εταιρείας και οι επιβάτες δεν θα μπορούν να φέρουν τις ηλεκτρονικές συσκευές με ελαττωματικές ή ανακληθείσες μπαταρίες ιόντων λιθίου στη καμπίνα ενός αεροσκάφους ή στις αποσκευές τους στον χώρο φύλαξης αποσκευών του αεροσκάφους.

Για να διαπιστώσετε αν ο φορητός υπολογιστής MacBook Pro που έχετε στην κατοχή σας έχει απαγορευτεί σε πτήσεις ή όχι, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα που δημιούργησε η Apple και να ελέγξετε με τον σειριακό αριθμό του αν επηρεάζεται από την ανάκληση. Αν διαπιστωθεί ότι επηρεάζεται, μπορείτε να επισκεφτείτε το κοντινότερο Apple Store ή κάποιον εξουσιοδοτημένο πάροχο σέρβις της Apple για να αντικαταστήσουν την μπαταρία του υπολογιστή σας, δωρεάν. Η εταιρεία, καλεί τους χρήστες των υπολογιστών που επηρεάζονται να κρατήσουν αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων τους πριν παραδώσουν τον υπολογιστή τους για επισκευή.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (EMSA) ενημέρωσε τις αεροπορικές εταιρείες ότι τα μοντέλα MacBook Pro θα πρέπει να απενεργοποιούνται και να μην χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της πτήσης. Δεν είναι σαφές ωστόσο αν η Ευρωπαϊκή υπηρεσία θα ακολουθήσει τον Αμερικανό ομόλογο του, αφού συνήθως τέτοιες υπηρεσίες ευθυγραμμίζονται σε τέτοια ζητήματα ασφαλείας. Σύμφωνα με το Bloomberg, αρκετές αεροπορικές εταιρείες που μεταφέρουν εμπορεύματα και βρίσκονται υπό την διαχείριση της Total Cargo Express - TUI Group Airlines, Thomas Cook Airlines, Air Italy και Air Transat- έχουν ήδη απαγορεύσει τα MacBook Pro που επηρεάζονται από την ανάκληση στις πτήσεις τους. Η TUI Group επίσης δήλωσε στο Bloomberg ότι απαγορεύεται στους επιβάτες να φέρουν τους προβληματικούς υπολογιστές εντός του αεροσκάφους.  

Business Insider