Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Apple, η εγκοπή (notch) για την εμπρόσθια κάμερα στην οθόνη των επανασχεδιασμένων MacBook Pro είναι ένας έξυπνος τρόπος για να δώσει η εταιρεία στους χρήστες περισσότερο χώρο στην επιφάνεια εργασίας καθώς της έδωσε τη δυνατότητα να ελαχιστοποιήσει τα bezels.

Η εμφάνιση της εγκοπής -που κατά καιρούς έχει επικριθεί από πολλούς χρήστες του iPhone- στους νέους φορητούς υπολογιστές MacBook Pro αποτέλεσε αναμφισβήτητα έκπληξη και ήταν μία από τις φήμες της τελευταίας στιγμής που κυκλοφόρησαν στο Internet λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης Unleashed της Apple την περασμένη εβδομάδα.

Στο podcast «Same Brain», οι εκπρόσωποι της Apple, Shruti Haldea και Luke Tristram υπεραμύνθηκαν της εγκοπής λέγοντας ότι είναι μία «έξυπνη λύση» για να προσφέρει η εταιρεία περισσότερο χώρο για περιεχόμενο στους χρήστες βγάζοντας την γραμμή μενού του macOS από την μέση.

«Αυτό που κάναμε στην πραγματικότητα είναι να κάνουμε την οθόνη ψηλότερη. Όπως και στον φορητό υπολογιστή 16 ιντσών, εξακολουθείτε να έχετε μια ενεργή περιοχή 16 ιντσών σε διαγώνιο και σε παράθυρο 16:10, από εκεί απλώς αυξήσαμε την οθόνη από εκεί και πέρα και βάλαμε τη γραμμή μενού πιο πάνω. Απλώς τη μετακινήσαμε προς τα πάνω και τη βγάλαμε από τη μέση. Επομένως, είναι ένας πολύ έξυπνος τρόπος για να σας δοθεί περισσότερος χώρος για το περιεχόμενό σας όταν βρίσκεστε σε λειτουργία πλήρους οθόνης, έχετε αυτό το παράθυρο 16:10 και φαίνεται υπέροχο. Είναι απρόσκοπτο» δήλωσε η εκπρόσωπος της Apple, Shruti Haldea.

Σε σύγκριση με τον παλαιότερο σχεδιασμό του MacBook Pro, τα νέα μοντέλα 14 ιντσών και 16 ιντσών πράγματι διαθέτουν μικρότερα bezels με την Apple να υποστηρίζει ότι είναι 24% λεπτότερα σε σχέση με τη προηγούμενη γενιά αριστερά και δεξιά της οθόνης, έχοντας πάχος μόλις 3,5 χιλιοστών. Στο άνω τμήμα της οθόνης, και χάρη στην εγκοπή, το bezel είναι 60% μικρότερου πάχους, επίσης 3,5 χιλιοστών. Αν και αρχικά η εγκοπή είναι κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, η Apple υπολογίζει στο γεγονός ότι χάρη σε ορισμένα χαρακτηριστικά του macOS, συμπεριλαμβανομένου της σκουρόχρωμης λειτουργίας (dark mode) θα βοηθήσουν ώστε να περνάει απαρατήρητη από τους χρήστες κατά την καθημερινή χρήση. Για παράδειγμα, όταν οι εφαρμογές στο macOS είναι σε λειτουργία πλήρους οθόνης, το σύστημα προσθέτει ένα μαύρο περιθώριο στο άνω τμήμα της οθόνης χωρίς να παρεμβαίνει στο περιεχόμενο του χρήστη, ενώ οι developers μπορούν να επιλέξουν να δείχνει η εφαρμογή τους περιεχόμενο εκατέρωθεν της εγκοπής.

Το notch είναι μόνο μία από τις αλλαγές που παρατηρούνται στα νέα μοντέλα MacBook Pro. Οι νέοι φορητοί υπολογιστές της Apple διαθέτουν νέους επεξεργαστές M1 Pro και M1 Max, που είναι σχεδιασμένοι για επαγγελματίες, έχουν υποδοχές HDMI και SD card, MagSafe καθως και οθόνη τεχνολογίας mini-LED με τεχνολογία ProMotion.

  • Like 3
  • Thanks 1
  • Confused 1