Το νέο βασικό μοντέλο MacBook Pro 13 ιντσών με το M2 SoC της Apple φαίνεται να έχει σημαντικά χαμηλότερες ταχύτητες SSD από τον προκάτοχό του.

Το MacRumors αναφέρει ότι οι YouTubers Max Tech και Created Tech δοκίμασαν και οι δύο το βασικό μοντέλο M2 των 256GB και ανακάλυψαν ότι η ταχύτητα ανάγνωσης του SSD είναι περίπου 50% πιο αργή από το MacBook Pro M1 με τον ίδιο αποθηκευτικό χώρο. Κάτι παρόμοιο ισχύει και με την ταχύτητα εγγραφής που σύμφωνα με τις ίδιες δοκιμές είναι κατά 30% πιο αργή και πάλι συγκριτικά με το αρχικό MacBook Pro μοντέλο του 2020 που ενσωματώνει το M1 SoC.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση της εφαρμογής Disk Speed Test της Blackmagic ενώ το κανάλι Max Tech προχώρησε στην αποσυναρμολόγηση του νεότερου μοντέλου για να διαπιστώσει ότι η Apple χρησιμοποιεί μόνο ένα τσιπ αποθήκευσης NAND flash. Το M1 MacBook Pro χρησιμοποιεί δύο τσιπ NAND 128GB ενώ όπως φαίνεται η χρήση πολλαπλών τσιπ μπορεί να επιτρέψει μεγαλύτερες ταχύτητες όταν η λειτουργία τους γίνεται παράλληλα.

 

Πάντως άλλες εκδόσεις του M2 MacBook Pro των 13 ιντσών που έρχονται με μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο SSD δεν φαίνεται να εμφανίζουν το ίδιο πρόβλημα με χαμηλότερες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής. Ένας άλλος YouTuber πραγματοποίησε δοκιμές με ένα μοντέλο M2 512GB και διαπίστωσε παρόμοιες ταχύτητες με την έκδοση M1, ενώ οι περισσότεροι reviewers είχαν στη διάθεσή τους μοντέλα με 1TB αποθηκευτικό χώρο, χωρίς να διαπιστώνουν παρόμοια προβλήματα ταχύτητας.

Αν η ταχύτητα του SSD στο βασικό μοντέλο του MacBook Pro M2 αποτελεί πρόβλημα για εσάς, θα πρέπει να διαθέσετε επιπλέον 220 ευρώ για το ταχύτερο μοντέλο με χωρητικότητα 512GB. Υπάρχει και η αντίθετη άποψη που λέει ότι αν είστε πρόθυμοι να προχωρήσετε σε μια τέτοια κίνηση, τότε ίσως είναι καλύτερο να περιμένετε και να δείτε τι υπάρχει στο εσωτερικό του νέου MacBook Air. Το βασικό μοντέλο στην περίπτωση αυτή  θα διατεθεί με χαμηλότερη τιμή (1.199 δολάρια) όμως αν και αυτό έχει χαμηλότερες ταχύτητες SSD, τότε υπάρχει η εναλλακτική του μοντέλου των 512GB με τιμή 1.499 δολαρίων, το οποίο πιθανότατα θα διαθέτει τα δύο τσιπ NAND. Σε αντίθεση με το M2 MacBook Pro, το M2 MacBook Air έρχεται τον επόμενο μήνα έχοντας επανασχεδιαστεί, βελτιώνοντας πολύ σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά όπως την οθόνη, την Full HD ανάλυση της webcam ενώ πλέον υπάρχει και η επιστροφή της φόρτισης με τον MagSafe φορτιστή.