Περισσότερους πυρήνες και διπλάσια GPU απόδοση φέρνει ο διάδοχος του M1

Μια νέα benchmark καταχώρηση για έναν Apple M1X CPU εμφανίστηκε online, δίνοντάς μας μια πρώτη ματιά στο υλικό που θα προστεθεί στις επερχόμενες συσκευές της Apple.

Σύμφωνα με το CPU Monkey, το νέο SoC (System-on-Chip) θα διαθέτει 12 φυσικούς πυρήνες σε σύγκριση με τους 8 πυρήνες του αρχικού μοντέλου, υπό την μορφή 8 πυρήνων υψηλής απόδοσης με ονομασία "Firestorm" και 4 πυρήνων χαμηλής κατανάλωσης "Ice Storm".

Ακόμη πιο εντυπωσιακό αναμένεται το άλμα απόδοσης στην κάρτα γραφικών, καθώς τα αποτελέσματα από έναν προ-δοκιμαστικό (pre-sample) επεξεργαστή, θα έρχεται με 16 πυρήνες GPU με συνολικά 256 execution units. Συγκριτικά με το M1 που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε MacBook Pro και MacBook Air, το M1 SoC περιέχει 8 πυρήνες GPU με 128 execution units, αφήνοντας να εννοηθεί πως πιθανότατα θα δούμε και διπλάσια απόδοση.

Όσο για την κατανάλωση, το TDP έρχεται ελαφρώς ανεβασμένο, καθώς κυμαίνεται μεταξύ 35 και 45 Watt, ενώ θα υποστηρίζει μέχρι 32GB LPDDR4X μνήμη, όπως και αποθηκευτικό χώρο μέσω PCIe 4.0. Το κοινό σημείο με τον προκάτοχο όμως φαίνεται πως θα είναι η συχνότητα, η οποία (για την ώρα τουλάχιστον) παραμένει 3.2GHz όπως και η λιθογραφία που παραμένει στα 5nm.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CPU Monkey, ο Apple M1X θα κάνει το ντεμπούτο του στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 μέσω των MacBook Pro 14 και 16 ιντσών, όπως και σε ένα ανανεωμένο iMac 27 ιντσών. Παρόλο που οι πληροφορίες αυτές για τα MacBook Pro υποστηρίζονται και από άλλες πηγές, πρόσφατες αναφορές κάνουν λόγο για καθυστέρηση των iMac μέχρι και τον Οκτώβριο.

Τέλος, υπάρχουν φήμες για ακόμη δυνατότερα SoC από την Apple, με συνολικά 16 πυρήνες CPU και 32 πυρήνες GPU.

  • Like 3