Ο διάσημος αναλυτής Ming-Chi Kuo θεωρεί πως η κυκλοφορία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου της Apple είναι ακόμη μακριά.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Reuters ανέφερε ότι η Apple στοχεύει το 2024 για την παραγωγή του φημολογούμενου ηλεκτρικού αυτοκινήτου της, με τεχνολογία μπαταρίας «επόμενης γενιάς». Από την άλλη πλευρά, ο γνωστός αναλυτής Ming-Chi Kuo έχει διαφορετική άποψη αφού πιστεύει ότι το λανσάρισμα θα γίνει κάπου μεταξύ 2025-2027 το νωρίτερο.

Σύμφωνα με τον Kuo, οι προδιαγραφές του Apple Car δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, προσθέτοντας ότι δεν θα του προκαλούσε έκπληξη αν το χρονοδιάγραμμα λανσαρίσματος του ηλεκτρικού οχήματος πήγαινε ακόμη και πιο πίσω όπως το 2028 ή και ακόμη αργότερα.

Σε μια προηγούμενη αναφορά προβλέψαμε ότι η Apple θα λανσάρει το Apple Car κάπου μεταξύ 2023-2025. Ωστόσο, η τελευταία μας έρευνα δείχνει ότι το τρέχον πρόγραμμα ανάπτυξης του Apple Car δεν είναι σαφές και αν η ανάπτυξη ξεκινήσει φέτος και όλα πάνε καλά, η κυκλοφορία θα ξεκινήσει το 2025-2027 το νωρίτερο. Λόγω των συνεχόμενων αλλαγών στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων και των υψηλών προδιαγραφών ποιότητας της Apple, δεν θα εκπλαγούμε αν το πρόγραμμα λανσαρίσματος του Apple Car αναβληθεί έως το 2028 ή αργότερα.

Ο Kuo είπε επίσης ότι η αγορά των EV είναι υπερβολικά ανοδική για το πρόγραμμα κυκλοφορίας του Apple Car και έχει συμβουλεύσει τους επενδυτές να αποφύγουν να αγοράσουν μετοχές που σχετίζονται με το Apple Car αυτή τη στιγμή. Αν και πιστεύει ότι το Apple Car θα έχει κάποια πιθανότητα επιτυχίας, λέει ότι υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο ανταγωνιστική θα ήταν η Apple στην αγορά των EV οχημάτων λόγω της καθυστέρησης της εταιρίας να αναπτυχθεί περαιτέρω σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης & Deep Learning.

Η αγορά έχει υψηλές προσδοκίες για το Apple Car. Ωστόσο, υπενθυμίζουμε στους επενδυτές ότι αν και η Apple έχει μια ποικιλία ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, δεν είναι πάντα επιτυχημένη όταν εισέρχεται σε μια νέα αγορά. Για παράδειγμα, η Apple απέτυχε να μπει στην αγορά των έξυπνων ηχείων. Η ζήτηση για HomePod και HomePod mini ήταν χαμηλότερη από το αναμενόμενο και η ανάπτυξη νέων μοντέλων είχε προσωρινά ανασταλεί. Ο ανταγωνισμός στην αγορά των EV/Self-Driving οχημάτων είναι πιο σκληρός από αυτόν για έξυπνα ηχεία, οπότε πιστεύουμε ότι είναι επικίνδυνο να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το Apple Car θα πετύχει.

Αν το Apple Car πετύχει στο μέλλον, ο βασικός παράγοντας επιτυχίας θα είναι τα Big Data και η Τεχνητή Νοημοσύνη, όχι το υλικό/hardware. Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μας σχετικά με το Apple Car είναι ότι όταν αυτό κυκλοφορήσει, οι αυτοκινητοβιομηχανίες του σήμερα θα έχουν ήδη συγκεντρώσει τουλάχιστον πέντε χρόνια δεδομένων Big Data και θα έχουν ήδη βελτιωθεί στις τεχνολογίες AI/Deep Learning. Πώς θα ξεπεράσει η Apple αυτό το χάσμα που θα δημιουργηθεί;

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Elon Musk αντέδρασε πρόσφατα στις φήμες που ήθελαν το Apple Car να έχει μπαταρία monocell, αφού ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι ηλεκτροχημικά αδύνατον. Ο Musk ισχυρίστηκε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των πιο δύσκολων ημερών της εταιρίας κατά την παραγωγή του Model 3, προσπάθησε να πουλήσει την εταιρία στην Apple, με τον Tim Cook όμως να μην του δίνει τη δυνατότητα να συναντηθούν από κοντά.

Για την ώρα πάντως, το Apple Car φαίνεται πως παραμένει μια μακρινή πραγματικότητα.