Επίτιμος προσκεκλημένος του φετινού Mobile World Congress ήταν ο Reed Hastings, ο CEO του Netflix, με τη συνέντευξη του από δημοσιογράφο του BBC να συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον, κάτι που φανέρωνε άλλωστε και η κατάμεστη αίθουσα.

Με 100 εκατομμύρια συνδρομητές σε λίγο χρόνο, είναι φανερό ότι το Netflix είναι σε πολύ καλό δρόμο, με την απόφαση για παγκόσμια επέκταση από τον Ιανουάριο του 2016, να έχει συντελέσει σημαντικά στη δραματική αύξηση των συνδρομητών της υπηρεσίας, με τους μισούς να προέρχονται εκτός Η.Π.Α. Η επέκταση όμως σε νέες χώρες για το Netflix φέρνει προκλήσεις, επενδύοντας σημαντικά ποσά στη δημιουργία νέου περιεχομένου, είτε τηλεοπτικών σειρών είτε ταινιών.

 

Όπως ανέφερε ο Hastings, οι προκλήσεις είναι μεγάλες για τη δημοφιλή υπηρεσία και διαφοροποιούνται σημαντικά ανά χώρα, κάτι που λαμβάνει σοβαρά υπόψη της η εταιρεία όταν αναλαμβάνει την παραγωγή τοπικού περιεχομένου. Ήδη το Netflix έχει προχωρήσει σε παραγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία αλλά και την Τουρκία, με τις προσπάθειες να συνεχίζονται τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα ένα από τα πλεονεκτήματα των υπηρεσιών streaming είναι η δυνατότητα που δίνουν στους σκηνοθέτες να απευθυνθούν σε ένα παγκόσμιο κοινό, με τις δημιουργίες τους να είναι διαθέσιμες άμεσα με το πάτημα ενός κουμπιού.

 

Ακόμα ο Hastings έδωσε έμφαση στο ποιοτικό και διαφορετικό περιεχόμενο που προσφέρει το Netflix στους συνδρομητές του σε ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς να φοβάται τον ανταγωνισμό από υπηρεσίες όπως το Amazon Prime Video, το Hulu, το YouTube κ.α αναφέροντας ενδεικτικά ότι «όλοι μας κάνουμε το Internet καλύτερο». Ο πόλεμος πάντως για καλύτερη ποιότητα βίντεο και ήχου δε σταματά ποτέ, αφού στόχος είναι η βελτιστοποίηση των κωδικοποιήσεων έτσι ώστε ο όγκος δεδομένων κατά το κατέβασμα να είναι όσο το δυνατό μικρότερος έτσι ώστε να εξαφανιστεί και το φαινόμενο του buffering. Ενδεικτική είναι η δήλωση ου Hastings ότι επιθυμεί το Netflix να βρίσκεται σε κάθε οθόνη, ενώ σε 5 χρόνια η ποιότητα του βίντεο θα έχει βελτιωθεί σημαντικά. Με τις εξελίξεις που υπάρχουν στην τεχνολογία των οθονών, η τάση για κάποιον να παρακολουθεί βίντεο από το κινητό του τηλέφωνο μεγαλώνει συνεχώς, με το Netflix να εξετάζει την παραγωγή περιεχομένου βελτιστοποιημένο για τις περιπτώσεις αυτές.

 

Σε ερώτηση σχετικά με την πειρατεία, ο CEO του Netflix ανέφερε ότι δεν αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα και μάλιστα ενθαρρύνει τους πειρατές να κατεβάσουν τις σειρές της υπηρεσίας αν και πιστεύει ότι το χαμηλό συνδρομητικό κόστος δρα αποτρεπτικά στις περιπτώσεις αυτές. Για τα επόμενα 20 χρόνια, ο Hastings αναφέρει ότι η παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων και ταινιών θα γίνεται πρωτίστως μέσω Internet ενώ η εποχή μας είναι «απλά η αρχή».

 

Η αποστολή του insomnia.gr στo MWC 2017 είναι χορηγία της MediaMarkt