Στις 30 Αυγούστου, για την 20η επέτειο της, η ταινία «The Matrix» θα επιστρέψει στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Η κλασική –πια- ταινία επιστημονικής φαντασίας για μία εβδομάδα θα παίζεται σε επιλεγμένες κινηματογραφικές αίθουσες στις Ηνωμένες Πολιτείες, με βελτιωμένη εικόνα Dolby Vision και ήχο Dolby Atmos. Αν και αρκετοί, είχαν την ευκαιρία να δουν την ταινία με τις παραπάνω βελτιώσεις στο σπίτι, εντούτοις θα είναι η πρώτη φορά που θα την παρακολουθήσουν κατά τέτοιο τρόπο στη μεγάλη οθόνη. Μάλιστα, για ορισμένους, θα είναι και η πρώτη φορά που θα δουν τη ταινία στον κινηματογράφο. Εξάλλου μία ολόκληρη γενιά έχει δει το Matrix μόνο από δισκάκια ή από υπηρεσίες streaming, και δεν έχει απολαύσει το σύμπαν που σκηνοθέτησαν οι Wachowskis στη μεγάλη οθόνη όπου τα εκπληκτικά ειδικά εφέ αποκτούν άλλη διάσταση.

Το «The Matrix» είναι κινηματογραφική ταινία περιπέτειας και επιστημονικής φαντασίας, σε σενάριο και σκηνοθεσία των Λίλι και Λάνα Γουατσόφσκι. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Κιάνου Ρίβς, Λώρενς Φίσμπερν, Κάρι-Αν Μος, Χιούγκο Γουίβινγκ και Τζόε Παντολιάνο. Η ταινία προβλήθηκε αρχικά στις ΗΠΑ στις 31 Μαρτίου 1999 και αποτέλεσε την αρχή της σειράς The Matrix, η οποία περιλαμβάνει ταινίες, κόμικς, βιντεοπαιχνίδια και κινούμενα σχέδια. Απέσπασε τέσσερα βραβεία Όσκαρ σε τεχνικές κατηγορίες.  Η ταινία περιγράφει ένα μέλλον στο οποίο ο κόσμος όπως τον ξέρει ο άνθρωπος είναι το Matrix, μια εικονική πραγματικότητα που δημιουργήθηκε και συντηρείται από νοήμονες μηχανές προκειμένου να κατευνάσει, υποτάξει και εκμεταλλευτεί τον ανίδεο ανθρώπινο πληθυσμό ως πηγή ενέργειας, με την υποχρεωτική σύνδεση του στο Matrix μέσω μοσχευμάτων. Περιέχει πολυάριθμες αναφορές στις υποκουλτούρες του κυβερνοπάνκ και των χάκερ, φιλοσοφικές και θρησκευτικές ιδέες, μεσσιανισμό και καρτεσιανισμό, αλλά και σωκρατικό και πλατωνικό ιδεαλισμό. Επίσης, δανείζεται στοιχεία της Πλατωνικής Αλληγορίας του Σπηλαίου του Πλάτωνα.

Ο προγραμματιστής υπολογιστών Τόμας Άντερσον ζει μια μυστική ζωή ως χάκερ υπό το ψευδώνυμο «Νίο». Επιθυμεί να μάθει την απάντηση στην ερώτηση «τι είναι το Matrix;». Αινιγματικά μηνύματα που εμφανίζονται στον υπολογιστή του και μια περιπέτεια με κυβερνητικούς πράκτορες τον οδηγεί σε μια ομάδα που καθοδηγείται από τον μυστηριώδη Μορφέα, ένα άτομο που του προσφέρει την δυνατότητα να μάθει την αλήθεια για το Matrix.

Polygon

Wikipedia

  • Like 5