Το Netflix έχει ξεκινήσει να δοκιμάζει την υπηρεσία cloud gaming στις ΗΠΑ, μετά τις αρχικές δοκιμές στον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η υπηρεσία αυτή αποτελεί επέκταση των προσπαθειών του Netflix για παιχνίδια σε smartphones, που ξεκίνησαν το 2021, με την εταιρεία να αποκτά στούντιο παιχνιδιών και να παραχωρεί τίτλους από μεμονωμένους προγραμματιστές.

Στόχος είναι να καταστήσει το gaming σημαντικό μέρος της επιχειρηματικής της δραστηριότητας. Η cloud gaming υπηρεσία του Netflix επιτρέπει στα μέλη να παίζουν παιχνίδια σε έξυπνες τηλεοράσεις και συσκευές που συνδέονται με την τηλεόραση, χρησιμοποιώντας το κινητό τους τηλέφωνο ως χειριστήριο.

Το Netflix έδειξε για πρώτη φορά τα σχέδιά του να εισέλθει στην αγορά του cloud gaming το περασμένο φθινόπωρο, όταν ο Mike Verdu, αντιπρόεδρος του Netflix για τα παιχνίδια, δήλωσε στο TechCrunch Disrupt ότι διερευνούσε μια τέτοια προσφορά. Ο Verdu εξήγησε ότι το Netflix βλέπει το gaming ως "προστιθέμενη αξία" και όχι ως αντικατάσταση της κονσόλας. Εξέφρασε την ελπίδα ότι με την πάροδο του χρόνου θα γίνει ένας φυσικός τρόπος να παίζει κάποιος παιχνίδια.

Η κίνηση αυτή θέτει το Netflix σε ανταγωνισμό με άλλες cloud gaming υπηρεσίες, όπως το Xbox Cloud Gaming της Microsoft, το Nvidia GeForce Now, το PlayStation Plus και το Amazon Luna. Ωστόσο, το Netflix διαφοροποιείται προσφέροντας τα παιχνίδια του δωρεάν με μια συνδρομή στο Netflix, με πολλούς τίτλους να συνδέονται με τις πιο δημοφιλείς σειρές του. Μεταξύ άλλων η εταιρεία φέρεται να αναπτύσσει παιχνίδια βασισμένα σε σειρές όπως το "Squid Game", το "Wednesday" και το "Black Mirror. Φέρεται επίσης να έχει συζητήσει σχέδια για την κυκλοφορία ενός παιχνιδιού "Grand Theft Auto" από την Take-Two Interactive μέσω μιας συμφωνίας αδειοδότησης.

Το Netflix έχει ήδη κυκλοφορήσει παιχνίδια που συνδέονται με δημοφιλείς σειρές όπως τα "Love is Blind", "The Queen's Gambit", "Stranger Things", "Narcos", "Nailed It!" και άλλα. Έχει επίσης προσθέσει στις διαθέσιμες επιλογές του γενικά δημοφιλή παιχνίδια, όπως παζλ, platformers, παιχνίδια καρτών, παιχνίδια στρατηγικής, παιδικά παιχνίδια και άλλα. 

Με το λανσάρισμα της υπηρεσίας streaming παιχνιδιών σε τηλεοράσεις, η εταιρεία επιδιώκει να καταστήσει τα παιχνίδια της διαθέσιμα σε περισσότερες συσκευές. Η δοκιμή περιλαμβάνει το "Oxenfree" από το Night School Studio - το πρώτο στούντιο παιχνιδιών που απέκτησε το Netflix το 2021μ και το Molehew's Mining Adventure, ένα arcade παιχνίδι εξόρυξης πολύτιμων λίθων. Τα παιχνίδια μπορούν να παιχτούν στα Amazon Fire TV Streaming Media Players, στο Chromecast με το Google TV, στις τηλεοράσεις LG, στο Nvidia Shield TV, στις συσκευές και τηλεοράσεις Roku και στις έξυπνες τηλεοράσεις Samsung. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα υποστηριχθούν περισσότερες συσκευές με την πάροδο του χρόνου.

Για να ενισχύσει τις δραστηριότητές του στον τομέα των παιχνιδιών, το Netflix έχει εξαγοράσει στούντιο όπως τα Boss Fight Entertainment, Night School Studio και Finland's Next Games. Έχει επίσης δημιουργήσει τα δικά του εσωτερικά στούντιο παιχνιδιών, όπως ένα στο Ελσίνκι με επικεφαλής έναν πρώην GM της Zynga και ένα άλλο στη Νότια Καλιφόρνια με επικεφαλής ένα πρώην στέλεχος της Blizzard Entertainment, τον Chacko Sonny.

Ενώ το Netflix ξεκίνησε με έμφαση στο mobile gaming, έχει από καιρό αφήσει να εννοηθεί ότι το mobile gaming ήταν απλώς η αρχική φάση των πειραματισμών του. Το cloud gaming και τα δικά του IP είναι τα επόμενα βήματα στη στρατηγική του.