Το Netflix αναδιοργανώνει την κινηματογραφική του ομάδα για να γυρίζει λιγότερες ταινίες κάθε χρόνο, κάνοντας πιο αποτελεσματική τη λήψη αποφάσεων, όπως ανακοίνωσε ο γίγαντας του video streaming την Πέμπτη.

Το Netflix θα συνδυάσει εσωτερικές μονάδες που παράγουν ταινίες μικρού και μεσαίου μεγέθους, μια αλλαγή που θα έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά από απολύσεις και την αποχώρηση δύο από των πιο έμπειρων στελεχών του. Η Lisa Nishimura, η οποία ήταν υπεύθυνη για περιεχόμενο γύρω από τα standup comedy και τα πρωτότυπα ντοκιμαντέρ, θα αποχωρήσει μετά από περισσότερα από 15 χρόνια στην εταιρεία. Προς το παρόν είναι υπεύθυνη για τα ντοκιμαντέρ και τις ταινίες μικρότερου προϋπολογισμού. 

Ο Ian Bricke, αντιπρόεδρος στην ομάδα ταινιών, αποχωρεί επίσης μετά από περισσότερο από μια δεκαετία. Ο Bricke βοήθησε στη δημιουργία του franchise ταινιών The Kissing Booth και συνεργάστηκε με σκηνοθέτες όπως η Nicole Holofcener και οι αδελφοί Duplass.

Ο επικεφαλής του κινηματογραφικού τμήματος, Scott Stuber, προσπαθεί να μειώσει το κόστος των παραγωγών, ώστε να μπορεί να διασφαλίσει ότι περισσότεροι τίτλοι θα είναι υψηλής ποιότητας. Η υπηρεσία streaming έχει κυκλοφορήσει περισσότερες πρωτότυπες ταινίες από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στο Hollywood τα τελευταία χρόνια, παράγοντας πάνω από 50 projects ετησίως. 

Μερικές από αυτές κερδίζουν Όσκαρ, όπως το All Quiet on the Western Front, που κέρδισε φέτος το βραβείο καλύτερης διεθνούς ταινίας, ή τις βλέπουν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι, όπως το Glass Onion: A Knives Out Mystery. Αλλά πολλές από αυτές προβάλονται και ξεχνιούνται χωρίς πολλές συγκινήσεις.

Το Netflix αύξησε την παραγωγή του εν μέρει επειδή γνώριζε ότι τα άλλα στούντιο θα σταματούσαν να του χορηγούν άδειες για τόσους πολλούς τίτλους, καθώς θα επικεντρώνονταν στις δικές τους υπηρεσίες streaming. Η εταιρεία προχώρησε σε προσλήψεις για να ενισχύσει την παραγωγή, δημιουργώντας πολλαπλά τμήματα υπεύθυνα για ταινίες με διαφορετικό κόστος παραγωγής. Η ομάδα ανεξάρτητων ταινιών δημιουργεί ταινίες με μικρότερο προϋπολογισμό (συνήθως 30 εκατομμύρια δολάρια ή λιγότερο), ενώ μια άλλη ομάδα φτιάχνει ταινίες με μεσαίο προϋπολογισμό (μεταξύ περίπου 30 εκατομμυρίων και 80 εκατομμυρίων δολαρίων). Ακόμα μια άλλη μονάδα κάνει ταινίες μεγαλύτερου προϋπολογισμού.

Τα διαφορετικά αυτά τμήματα λειτουργούσαν με σχετική αυτονομία, σύμφωνα με την κουλτούρα του Netflix για αποκεντρωμένη λήψη αποφάσεων. Τα στελέχη είχαν συχνά τη δυνατότητα να συμφωνήσουν να γυρίσουν μια ταινία χωρίς να το ελέγξουν με τους ανωτέρους τους. Ο Στούμπερ συγκεντρώνει τώρα περισσότερες αποφάσεις και προσπαθεί να πείσει περισσότερα στελέχη του να συνεργαστούν. 

«Τους ευχαριστούμε και τους δύο για τη συμβολή τους στο να γίνουμε ένα κινηματογραφικό στούντιο παγκόσμιας κλάσης και τους ευχόμαστε τα καλύτερα για το μέλλον», δήλωσε ο Στούμπερ για τα δύο στελέχη που αποχωρούν. Εξήρε τη Νισιμούρα «ως υπέρμαχο της ενσωμάτωσης εντός και εκτός οθόνης», σημειώνοντας ότι εντάχθηκε στο Netflix όταν αυτό ήταν ακόμη κυρίως μια υπηρεσία DVD-by-mail. Ευχαρίστησε τον Bricke για το έργο του σε μια πρωτοβουλία για νέους κινηματογραφιστές.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας είναι πολύ μικρότερης κλίμακας από αυτές που είχε προχωρήσει το Netflix πριν από ένα χρόνο. Η εταιρεία, η οποία έκλεισε το 2022 με περίπου 12.800 υπαλλήλους, εξάλειψε εκατοντάδες θέσεις πέρυσι σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος μετά την επιβράδυνση της αύξησης των συνδρομητών της. 

Οι περικοπές του Netflix προανήγγειλαν μια χρονιά μειώσεων θέσεων εργασίας σε πολλούς από τους ομολόγους του στον κινηματογραφικό και τηλεοπτικό τομέα, οι οποίοι έχουν μειώσει το κόστος ως απάντηση στην απώλεια των παραδοσιακών τηλεθεατών και στην πίεση των επενδυτών να βελτιώσουν την κερδοφορία του streaming. Η Walt Disney ξεκίνησε τη διαδικασία κατάργησης 7.000 θέσεων εργασίας αυτή την εβδομάδα.

Καθώς η εξεύρεση νέων συνδρομητών έχει γίνει πιο δύσκολη, το Netflix εισήγαγε ένα πρόγραμμα streaming με χαμηλότερες τιμές και προβολή διαφημίσεων για να ενισχύσει τα έσοδα και να προσελκύσει θεατές με χαμηλό προϋπολογισμό. Έκλεισε το 2022 με σχεδόν 231 εκατομμύρια επί πληρωμή πελάτες. Θέτει επίσης σταδιακά σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα για να αναγκάσει τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τον λογαριασμό Netflix κάποιου άλλου να πληρώσουν για την υπηρεσία, θέλοντας να βάλει τέλος στο φαινόμενο διαμοιρασμού ενός λογαριασμού.
 

  • Like 6
  • Sad 2