Το Spotify αναπτύσσει μια λειτουργία που θα σας επιτρέπει να του δηλώνετε να αγνοεί τη μουσική σε ορισμένες λίστες αναπαραγωγής όταν αποφασίζει τι είδους μουσική σας αρέσει.

Το χαρακτηριστικό ονομάζεται “Exclude From Your Taste Profile” και η εταιρεία το παρουσιάζει ως έναν τρόπο για να μην κατακλύζονται οι συστάσεις σας από "τραγούδια και καλλιτέχνες που δεν ταιριάζουν" στις γενικές σας ακουστικές συνήθειες.

Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς διάφορα σενάρια όπου αυτή η δυνατότητα θα μπορούσε να είναι χρήσιμη. Η λίστα αναπαραγωγής για τον ύπνο σας θα μπορούσε να έχει πολύ χρόνο ακρόασης, αλλά μπορεί να μην έχει το είδος της μουσικής που θέλετε να ακούτε όταν είστε ξύπνιοι. Παρόμοια είναι η ιστορία με τις λίστες αναπαραγωγής για ακρόαση εν ώρα εργασίας, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν πολύ από τις μουσικές προτιμήσεις σας εκτός εργασιακού ωραρίου. 

Το Spotify αναφέρει επίσης ότι θα είναι χρήσιμο αν έχετε παιδιά, όπου η λειτουργία θα σας επιτρέψει να έχετε μια λίστα αναπαραγωγής με τη μουσική τους εύκολα προσβάσιμη χωρίς ο αλγόριθμος να καταλάβει ότι προτιμάτε τα παιδικά τραγούδια προκειμένου να σας «βομβαρδίσει» με αντίστοιχες προτάσεις. 

Η εταιρεία αναφέρει ότι μπορείτε να αποκλείσετε τις λίστες αναπαραγωγής χρησιμοποιώντας τις εφαρμογές iOS, Android και desktop, καθώς και το web player της. Για να το κάνετε αυτό, επιλέξτε τη λίστα αναπαραγωγής, πατήστε το κουμπί με τις τρεις τελείες και, στη συνέχεια, πατήστε το κουμπί "Εξαίρεση από το προφίλ γούστου σας". Ωστόσο, ενδέχεται να μην έχετε τη δυνατότητα αυτή άμεσα, καθώς το Spotify αναφέρει ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η διάθεσή της στους χρήστες σταδιακά.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Spotify δίνει στους χρήστες τον έλεγχο του τι επηρεάζει και τι όχι τις αλγοριθμικές συστάσεις του. Αν ενεργοποιήσετε μια ιδιωτική συνεδρία, οτιδήποτε ακούτε δεν θα επηρεάσει τις λίστες αναπαραγωγής Made For You. Αν και τεχνικά θα μπορούσατε να το κάνετε αυτό κάθε φορά που θέλετε να ακούσετε μουσική για τη δουλειά ή για τα παιδιά, θα ήταν πολύ πιο επίπονο από το να ρυθμίζετε συγκεκριμένες λίστες αναπαραγωγής ώστε να μην επηρεάζουν τις συστάσεις σας.

  • Like 2
  • Thanks 1