Η αποστολή της ένωσης συνεργατών 8Κ είναι η προώθηση των τηλεοράσεων και του περιεχομένου 8Κ, η ενημέρωση των επαγγελματιών αλλά και των καταναλωτών για το οικοσύστημα 8Κ αλλά και οι ανάπτυξη των βασικών τεχνικών προδιαγραφών.

Τα βασικά μέλη της ένωσης είναι οι εταιρείες AUO (AU Optronics), Hisense, Panasonic, Samsung, Samsung Display, TCL, Tencent, Xperi αλλά και οι Novatec, V-Silicon, Chili, Louis Pictures, Innolux, Astro Design, Intel και ATEME. Πρόσφατα, ο οργανισμός ανακοίνωσε τις «προδιαγραφές απόδοσης» για τις τηλεοράσεις 8K που απευθύνονται στους απλούς καταναλωτές.

Οι καταναλωτές που θα βλέπουν το λογότυπο του 8K Association σε ένα προϊόν μπορούν να περιμένουν ότι η τηλεόραση θα καλύπτει τις παρακάτω βασικές προδιαγραφές απόδοσης:

  • Ανάλυση: 7680 x 4320 pixels
  • Input Frame Rate: 24p, 30p ή 60p
  • Φωτεινότητα οθόνης: Peak Luminance υψηλότερο από 600nits
  • Codec: HEVC
  • Interface: HDMI 2.1

Οι παραπάνω προδιαγραφές που σχετίζονται με την απόδοση του πάνελ (ανάλυση, την χρωματική απόδοση, την φωτεινότητα κ.ά) είναι όσες κοινοποιήθηκαν δημοσίως, ωστόσο υπάρχουν και άλλες όπως οι παράμετροι εισόδου 8K (βάθος χρώματος, frame rare, chroma sub-sampling κ.ά) ή το περιβάλλον χρήσης και τα media formats (HDR, Codec κ.ά) που είναι διαθέσιμα στα μέλη της ένωσης βεβαίως.  

«Ο καθορισμός των βασικών γνωρισμάτων για μία προδιαγραφή τηλεοράσεων 8K επιδεικνύει την βασική δουλειά του οργανισμού που είναι ο ταχύτερος δυνατός καθορισμός του επόμενου βήματος για την ανάπτυξη της τεχνολογίας βίντεο επόμενης γενιάς» δήλωσε ο Chris Chinnock, Executive Director του οργανισμού 8K. «Η επίτευξη αυτού του ορόσημου είναι μία μεγάλη απόδειξη του συνεργατικού πνεύματος που τα μέλη του 8Κ Assiociation απολαμβάνουν αλλά και του ενθουσιασμού που μοιραζόμαστε για την επέκταση του οικοσυστήματος 8K».

8K-w-plasma-background6.jpg.c6c8bfad6e02364276c7c0d11af499c6.jpg

Engadget