Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την οριστικοποίηση των προδιαγραφών και των χαρακτηριστικών των νέων τηλεοράσεων 8K φαίνεται πως έγινε πρόσφατα. Αυτή τη φορά ωστόσο από μία… δεύτερη αρχή, κάτι που βεβαίως περιπλέκει τα πράγματα.

Μετά λοιπόν την Ένωση Συνεργατών 8Κ, πίσω από τον οποίο βρίσκονται εταιρείες όπως οι AUO (AU Optronics), Hisense, Panasonic, Samsung, Samsung Display, TCL, Tencent, Xperi αλλά και οι Novatec, V-Silicon, Chili, Louis Pictures, Innolux, Astro Design, Intel και ATEME, έρχεται η Αμερικάνικη Ένωση Τεχνολογίας για Καταναλωτές (Consumer Technology Association) να ανακοινώσει τις δικές του προτεινόμενες προδιαγραφές. Το νέο σετ προδιαγραφών θα βοηθήσει τόσο τους Αμερικανούς retailers όσο και τους καταναλωτές να αναγνωρίζουν άμεσα τα προϊόντα που πληρούν τις προϋποθέσεις αφού θα διαθέτουν ένα άμεσα αναγνωρίσιμο λογότυπο. Οι προδιαγραφές καθορίζονται από διάφορες παραμέτρους input, από την απόδοση απεικόνισης καθώς και από τα υποστηριζόμενα media formats.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κατασκευαστές που δεν δέχονται τις προδιαγραφές ή το πρότυπο που προτείνει η ένωση CTA, με την LG να υποστηρίζει ότι οι τηλεοράσεις 8Κ δεν πρέπει να καθορίζονται μόνο από τον αριθμό των εικονοστοιχείων που έχουν (7690 x 4320 pixels) αλλά και από το «Contrast Modulation» που ορίζεται από την Διεθνής Επιτροπή για την Μετρολογία Οθόνης (ICDM). Η τελευταία έχει διαμορφώσει ένα πρότυπο ανάλυσης της οθόνης, ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν ακριβώς την ποιότητα της τηλεόρασης που αγοράζουν. Η ICDM έχει ορίσει τη μέτρηση του λόγου αντίθεσης CM (Contrast Modulation) με απλά λόγια που περιγράφει ποιοτικά και ποσοτικά τον βαθμό στον οποίο τα «γειτονικά» pixels διαχωρίζονται επαρκώς μεταξύ τους. Η LG μάλιστα υποστηρίζει ότι θα πρέπει οι τηλεοράσεις 8Κ να τα αυστηρότερα κριτήρια για το CM.  

TM8KUltraHD.png.a373e85b6895e7ccfe51a6460ac77b06.png

Όμως αυτό φαίνεται πως αποκλείει αρκετές από τις τηλεοράσεις 8Κ της Samsung, που χρησιμοποιούν τεχνικές sub-pixel rendering για να βελτιώσουν τις γωνίες θέασης σε βάρος της ανάλυσης. Για οποιαδήποτε τηλεόραση που παρέχει την ενδεδειγμένη ανάλυση εικονοστοιχείων, η ελάχιστη τιμή CM θα πρέπει να υπερβαίνει ένα όριο της τάξης του 25% για εικόνες, και 50% για κείμενο. Η LG ισχυρίζεται ότι επιτυγχάνει CM «στο φάσμα του 90%» που αποκαλεί «πραγματικό 8Κ». Η ένωση CTA από την άλλη αποφάσισε να ορίσει την ανάλυση των οθονών στις 8K TVs στα 33 εκατομμύρια pixels, και επομένως στα 7680 x 4320 pixels, χωρίς να ληφθεί υπόψη το CM. Τώρα, το επόμενο βήμα για την Consumer Technology Association είναι να αναπτύξει ένα τεστ συμμόρφωσης, που να συμπεριλαμβάνει τα επίπεδα απόδοσης για το High Dynamic Range (HDR) και την απόδοση χρώματος, για να βοηθήσει τους καταναλωτές να έχουν την απαραίτητη σιγουριά κατά την αγορά μίας τηλεόρασης 8K.

Οι προδιαγραφές είναι οι παρακάτω:

  • Ανάλυση οθόνης: Τουλάχιστον 33 εκατομμύρια ενεργά εικονοστοιχεία, με τουλάχιστον 7680 εικονοστοιχεία οριζόντια και 4320 εικονοστοιχεία κάθετα εντός κάδρου 16:9.
  • Ψηφιακές είσοδοι: Μία ή περισσότερες είσοδοι HDMI να υποστηρίζουν ανάλυση 7680 x 4320 pixels, βάθος χρώματος 10-bits, frame rates στα 24, 30 και 60fps, HDR transfer functions και colorimetry όπως οριζει το ITU-R BT.2100 και HDCP v2.2 ή αντίστοιχη προστασία περιεχομένου.
  • Up-conversion: Δυνατότητα upscale SD, HD και 4K video και απεικόνιση του σε 8K UHD ανάλυση.
  • Βάθος χρώματος: Δυνατότητα λήψης εικόνων 10-bit 8K  

CTA

Engadget

Channel News

  • Like 1