Στα πλαίσια του MWC στην Βαρκελώνη, λάβαμε ένα email από τη La Liga (Primera Division), του κορυφαίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Ισπανίας, που μας καλούσε σε εκδήλωση με τίτλο: La Liga Innovation Showcase: The Technology Behind the Game.

Μαζί με 5 ακόμη δημοσιογράφους άλλων χωρών,  φτάσαμε στο Estadi Cornella – El Prat (Espanyol Stadium) όπου μας περίμενε μια ομάδα στελεχών της La Liga, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο (Innovation Showcase) που στήθηκε για πρώτη φορά σε αυτό το γήπεδο με την υποστήριξη του γκρουπ Mediapro και της Intel. Στην επόμενη μία ώρα που ακολούθησε, μας παρουσιάστηκαν μια σειρά από νέα εργαλεία και τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τη La Liga, ώστε να προσφέρουν στον τηλεθεατή μια εντυπωσιακή εμπειρία θέασης σε κάθε αγώνα αλλά και στις ίδιες τις ομάδες του ομίλου ένα σετ εργαλείων που θα βοηθήσει στην ανάλυση του κάθε αγώνα με τη χρήση νέων τεχνολογιών. 

IMG_0772.jpg.92fe60c7ae6d74529d74c478e8949640.jpg

Αναλυτικότερα μας παρουσίασαν τα εξής:

4K HDR

20 κάμερες ανάλυσης 4Κ και HDR υπάρχουν εγκατεστημένες σε κάθε αγώνα ενώ όταν υπάρχει ένα μεγάλο και σημαντικό γεγονός μπορεί να αυξηθούν σημαντικά και να προστεθούν και μερικές ακόμη σε ελικόπτερα, γερανούς κλπ. Η 4Κ ανάλυση σε συνδυασμό με το HDR, προσφέρει στους θεατές με αντίστοιχο συμβατό εξοπλισμό μια εντυπωσιακή εμπειρία θέασης με εξαιρετικές λεπτομέρειες από το γήπεδο, τους παίκτες και τους θεατές στις κερκίδες. Όπως μας ενημέρωσαν, η LaLiga είναι από τους λίγους στον κόσμο που μεταδίδουν τους αγώνες σε HDR.  

Skycam

Μία κάμερα Hi Definition με φακό 4/3, 14X zoom wide-angle βρίσκεται στερεωμένη με 4 συρματόσχοινα περίπου 21 μέτρα πάνω από τον αγωνιστικό χώρο και με 3 χειριστές μπορεί και «σαρώνει» όλη την έκταση (7000 τετραγωνικά μέτρα) κατά τη διάρκεια ενός αγώνα με ταχύτητες που φτάνουν τα 50 χιλιόμετρα την ώρα! Η εικόνα μεταδίδεται στο τηλεοπτικό βαν μέσω οπτικής ίνας και οι 3 χειριστές της μπορούν να την προσαρμόσουν ανά πάσα στιγμή σε ύψος από 3 έως 10 μέτρα.

Με αυτή την κάμερα έχουμε εντυπωσιακά πλάνα του αγώνα που μας προσφέρουν μια bird’s-eye οπτική γωνία. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε την κάμερα σε «δράση» στο χώρο του γηπέδου μιας και έκαναν δοκιμές για τον βραδινό αγώνα που θα έδινε εκεί η Εσπανιόλ με τη φιλοξενούμενη Ρεάλ Μαδρίτης. Με το που βρεθήκαμε στον αγωνιστικό χώρο, οι χειριστές έφεραν την κάμερα μπροστά μας ώστε να τη δούμε από κοντά.

 

Intel True View

Η τεχνολογία True View της Intel χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια προσφέροντας εντυπωσιακές επαναλήψεις ενός αγώνα ή συγκεκριμένων φάσεων σε πεδίο 360 μοιρών. Στο γήπεδο υπάρχουν περιμετρικά εγκατεστημένες 38 κάμερες που καταγράφουν τον αγώνα και στη συνέχεια μια σειρά από πανίσχυρους servers  της Intel αναλαμβάνουν να ενώσουν όλο το υλικό και να δημιουργήσουν ένα ενιαίο βίντεο 360 μοιρών. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και μπορείς πρακτικά να επιλέξεις οποιαδήποτε γωνία επιθυμείς ενώ το video εξακολουθεί να παίζει και γίνεσαι εσύ ο σκηνοθέτης του αγώνα!

Το υλικό αυτό είναι διαθέσιμο με καθυστέρηση 18 περίπου δευτερολέπτων από την πραγματική εξέλιξη του αγώνα. Ο σκηνοθέτης μπορεί δηλαδή μετά από μια σημαντική φάση του αγώνα, να μας δείξει ένα replay από οποιαδήποτε οπτική γωνία επιθυμεί ή ακόμη να χρησιμοποιήσει την εντυπωσιακή επιλογή «Be the player” που μας βάζει στη θέση του παίκτη που πρωταγωνιστεί στη φάση και βλέπουμε μπροστά μας το οπτικό του πεδίο ενώ το βίντεο είναι σε εξέλιξη! Μπορούμε δηλαδή να έχουμε μια «γεύση» από τις διαθέσιμες επιλογές που είχε ένας παίκτης (στο να κάνει ένα σουτ ή μια πάσα για παράδειγμα) και να κρίνουμε αν τελικά η απόφαση που πήρε ήταν η καλύτερη δυνατή.


Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα εμφάνισης ενός εικονικού τείχους  (Laser Wall) που καλύπτει τις 2 πλευρές του αγωνιστικού χώρου ώστε να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το αν ένας παίκτης ήταν offside! Το σύστημα True View της Intel έχει ήδη εγκατασταθεί στο Camp Nou (FC Barcelona), στο Santiago Bernabeu (Real Madrid), στο Wanda Metropolitano (Atletico de Madrid) και στο Ramon Sanchez-Pizjuan (Sevilla Football Club).

Live 3D graphics

Εντυπωσιακά γραφικά 3D προσφέρονται στους θεατές πριν, μετά και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα και ειδικά στις επαναλήψεις των σημαντικών φάσεων. Πριν ξεκινήσει ο αγώνας εμφανίζονται σε 3D οι μορφές των παικτών για την κάθε ομάδα μαζί με στατιστικά στοιχεία για τον καθένα (αντί για την τυπική λίστα σε 2 στήλες για τις 2 ομάδες), ενώ κατά τη διάρκεια ενός σημαντικού replay εμφανίζονται στατιστικά στοιχεία και πληροφορίες για κάθε παίκτη σε πραγματικό χρόνο ενώ παίζει το video. Ένας κύκλος ακολουθεί τον παίκτη ενώ κινείται στο γήπεδο (όπως όταν παίζουμε στο Fifa) και εμφανίζονται από πάνω διάφορες πληροφορίες για αυτόν, ακόμη και η ταχύτητά του!

Για την εμφάνιση όλων αυτών, υπάρχει ειδική ομάδα χειριστών στο τηλεοπτικό βαν με ειδικό εξοπλισμό που είχαμε την ευκαιρία να δούμε αργότερα όταν μπήκαμε στο βαν.

Virtual Reality

Η LaLiga με τη βοήθεια της Mediapro, πειραματίζονται επίσης στο χώρο της εικονικής πραγματικότητας (VR). Τον περασμένο Δεκέμβριο κατέγραψαν έναν αγώνα με 2 κάμερες 360 και 4 - 180 δημιουργώντας ένα τελικό αποτέλεσμα τόσο σε 2D όσο και σε 3D. Στο χώρο που βρισκόμασταν υπήρχαν μερικά Samsung Gear Glasses που μας έδωσαν μια πρώτη γεύση για όσα θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον.

Μπορούσαμε να αλλάζουμε σε πραγματικό χρόνο την οπτική γωνία του video που παρακολουθούσαμε, να δούμε τους παίκτες να εμφανίζονται σε 3D models πριν την έναρξη του αγώνα (περπατούσε ο κάθε ένας προς το μέρος μας με διάφορα στατιστικά στοιχεία να τον ακολουθούν), να δούμε σε 3D τα σημαντικά replays & highlights και διάφορα άλλα στατιστικά στοιχεία σε augmented reality.

5a9c1c15f1ca1_FotoLaLiga11.jpg.7ecaadcbcb09ac4eaafe62eb4339f143.jpg

Το μόνο πρόβλημα που εντόπισα ήταν η ανάλυση του video μ ιας και υπάρχουν περιορισμοί για την ώρα στις οθόνες που χρησιμοποιούνται για VR & AR εφαρμογές. Όπως μου είπε όμως ο υπεύθυνος εκεί, περιμένουν την επόμενη έκδοση του Oculus που θα προσφέρει μια σημαντική αναβάθμιση στο θέμα της ανάλυσης!

Mediacoach

Πέρα από τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους θεατές κλπ, η LaLiga προσφέρει επίσης σημαντικές υπηρεσίες (training tools) αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, στις ομάδες του ομίλου της.

Το Mediacoach είναι μια εντυπωσιακή σουίτα εφαρμογών για Tablets, Smartphones και Desktop PC, που προσφέρει στις ομάδες διάφορα εργαλεία ώστε να αναλύουν το ματς.  Δεν είχαμε κάποια πληροφορία για το σε πόσα γήπεδα χρησιμοποιείται αυτή η τεχνολογία ή το ποσοστό των αγώνων που καλύπτεται.

Στο εντυπωσιακό demo που μας έδειξαν σε πραγματικό χρόνο, ο χειριστής μπορούσε να αναλύσει την κάθε στιγμή του αγώνα παρατηρώντας τον κάθε παίκτη ξεχωριστά ή όλη την ομάδα σαν σύνολο. Μπορούσε να επιλέξει έναν παίκτη και αυτόματα να έχει μπροστά του όλες τις κινήσεις του και τις δράσεις του σε όλο τον αγωνιστικό χώρο και σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Εμφανιζόταν η απόδοσή του, η ταχύτητά του ανά πάσα στιγμή, οι διαδρομές του στον αγωνιστικό χώρο και άπειρες ακόμη πληροφορίες. Ο χειριστής διάλεγε απλά τα layers με τις παραμέτρους που ήθελε να δει.

Μπορούσε επίσης να δει συγκεντρωμένες σε ένα video όλες τις δράσεις του παίκτη! Διάλεξε για παράδειγμα στο demo τον Messi, μετά κλίκαρε την επιλογή για τα σουτ που έκανε και μέσα σε 2-3 δευτερόλεπτα δημιουργήθηκε μπροστά του ένα ενιαίο video με όλες τις σχετικές στιγμές. Για την καταγραφή του υλικού, υπάρχουν ειδικές κάμερες στο γήπεδο με 2-3 χειριστές που ελέγχουν και παρεμβαίνουν αν χρειαστεί, στην περίπτωση που μια κάμερα χάσει κάποιον από τους παίκτες που παρακολουθεί. Όπως μας είπαν ήδη η fifa έχει δείξει ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα. 

Αντίστοιχα μπορούσε να βλέπει σε πραγματικό χρόνο όλη την τακτική και τις κινήσεις της ομάδας με τη μορφή κουκίδων πάνω στον αγωνιστικό χώρο που κινούνταν σύμφωνα με την εξέλιξη του αγώνα εμφανίζοντας από κάτω τα στοιχεία του κάθε παίκτη μαζί με διάφορα στατιστικά στοιχεία! Όλα αυτά είναι διαθέσιμα με μόλις 18 δευτερόλεπτα καθυστέρηση. Όπως μας είπε ο υπεύθυνος της παρουσίασης, πρακτικά θα μπορούσε ο προπονητής να μανατζάρει την ομάδα του ακόμη και από το …σπίτι!

IMG_0769.jpg

  • Like 2
  • Thanks 1