Μεγάλες εταιρείες, αλλά και καταξιωμένοι σκηνοθέτες όπως οι Martin Scorsese, James Cameron και Christopher Nolan, παραγωγοί και ηθοποιοί έχουν κηρύξει πόλεμο ενάντια στην τεχνολογία «εξομάλυνσης κίνησης» (motion smoothing) που βρίσκεται στις σημερινές τηλεοράσεις και καταστρέφει την κινηματογραφική αίσθηση.   

Πρόσφατα μάλιστα, απέκτησαν και έναν μεγάλο σύμμαχο στο πλευρό τους, την ένωση εταιρειών «UHD Alliance» που ανακοίνωσε κάτι που όσοι αγαπούν τις κινηματογραφικές ταινίες θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα: την «λειτουργία σκηνοθέτη» (filmmaker mode). Στο παρακάτω βίντεο, που θα χαροποιούσε ακόμα και τον Tom Cruise, μπορείτε να δείτε δεκάδες σκηνοθέτες να αναφέρονται στον τρόπο που το «motion smoothing» επεμβαίνει καταστρέφοντας την κινηματογραφική αίσθηση -o Rian Johnson μάλιστα αφού χαρακτήρισε χρυσή την εποχή του θεάματος που ζούμε σήμερα, είπε ότι για έναν λάτρη των ταινιών επιστημονικής φαντασίας, η τεχνολογία «εξομάλυνσης κίνησης» αποτελεί το «Skynet» για την κινηματογραφική αίσθηση.    

Με την τεχνολογία «motion smoothing», γνωστή και ως «frame interpolation» (παρεμβολή καρέ) ή και ως «εφέ σαπουνόπερας», εισάγονται με τεχνητό τρόπο εμβόλιμα καρέ ανάμεσα στις κανονικές εικόνες ενός βίντεο, για να επιτευχθεί ομαλότερη κίνηση στις αθλητικές μεταδόσεις ή ακόμα και στις ταινίες με γρήγορες σκηνές δράσεις. Αν και η τεχνολογία αποδεικνύεται επιτυχημένη στα αθλητικά ή στα τρισδιάστατα παιχνίδια, εντούτοις καταστρέφει την «κινηματογραφική αίσθηση» με αποτέλεσμα ακόμα και τα μεγαλύτερα φιλμ να μοιάζουν με φτηνές, τηλεοπτικές παραγωγές (όπως οι σαπουνόπερες) επειδή οι σκηνές δράσεις δείχνουν αφύσικες.

Επιπλέον, αν και η τεχνολογία μπορεί να απενεργοποιηθεί στις τηλεοράσεις, οι περισσότεροι θεατές στο σπίτι δεν γνωρίζουν καν την τεχνολογία, ή δεν μπορούν να την εντοπίσουν στο μενού μίας τηλεόρασης για να την απενεργοποιήσουν αφού, και αυτό είναι το χειρότερο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι ενεργοποιημένη εξ ορισμού.

Επιπλέον, κάθε κατασκευαστής τηλεοράσεων ονομάζει διαφορετικά τη τεχνολογία εξομάλυνσης της κίνησης ή παρεμβολής καρέ και αυτό καθιστά ακόμα πιο δύσκολο τον εντοπισμό της από την μέσο χρήστη (για παράδειγμα η LG ονομάζει τη τεχνολογία TruMotion, η Sony την ονομάζει Motion Flow, η Samsung ονομάζει τη τεχνολογία της Motion Plus ενώ η Philips την ονομάζει HD Natural Motion και η Panasonic, Intelligent Frame Creation κ.ά.).

Στο Δελτίο Τύπου, η UHD Alliance, έκανε γνωστό ότι το Filmmaker Mode ενεργοποιείται είτε αυτομάτως μέσω των μεταδεδομένων ενός stream ή ενός disc ή χειροκίνητα μέσω ενός πλήκτρου που θα βρίσκεται στα τηλεχειριστήρια των τηλεοράσεων, για να είναι απλούστερη η διαδικασία ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης του από τον χρήστη στο σπίτι. Η Vizio, σε ανακοίνωση της, είπε ότι το χαρακτηριστικό «Filmmaker mode» θα είναι διαθέσιμο στα μοντέλα τηλεοράσεων του 2020 και περιμένουμε σχετικές ανακοινώσει και από τους υπόλοιπους κατασκευαστές.

Το Netflix, παρουσίασε μία παρόμοια λειτουργία πέρυσι με την ονομασία «Calibrated», ωστόσο το «Filmmaker mode» αναμένεται ότι θα έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση, αφού το όνομα της τεχνολογίας και οι ρυθμίσεις, θα είναι όμοια για κάθε τηλεόραση ή μάρκα.  Ο Rian Johnson που μίλησε στην εκδήλωση για την παρουσίαση της «λειτουργίας σκηνοθέτη» είπε σχετικά: «Αυτό που καθιστά το Filmmaker Mode ξεχωριστό είναι ότι θα είναι η αγνή, ξεκάθαρη έκφραση του τρόπου που προοριζόταν η εταιρεία να δείχνει όταν δημιουργήθηκε».

Engadget