Ομοσπονδιακό δικαστήριο καταδίκασε τον Tyler Barriss από το Los Angeles σε 20ετή κάθειρξη για ψευδείς καταγγελίες στις αρχές που οδήγησαν στον θάνατο ενός ανθρώπου, για «cyberstalking», για συμμετοχή σε συνωμοσία κ.ά.

Ο 25χρονος Tyler Barriss συνήθιζε να παίρνει τηλέφωνα στην αστυνομία κάνοντας ψευδείς καταγγελίες για επείγοντα περιστατικά στα σπίτια αντίπαλων παικτών στο παιχνίδι Call of Duty: WWII. Αν και βεβαίως οι φάρσες στην αστυνομία απαγορεύονται και τιμωρούνται αυστηρώς, η δίκαια μεγάλη ποινή που του επιβλήθηκε, ήταν το αποτέλεσμα του άδικου χαμού ενός ανθρώπου. Ο Tyler Barriss παραδέχτηκε στο δικαστήριο ότι τηλεφώνησε στις αρχές, στην Wichita, στο Kansas, στις 27 Δεκεμβρίου του 2017, ισχυριζόμενος ότι είχε σκοτώσει έναν άνθρωπο και πως κρατούσε άλλους δύο ομήρους.

Όταν οι αστυνομικοί ανταποκρινόμενοι στην κλήση έφτασαν στην διεύθυνση που τους είχε δώσει ο Barriss, ήρθαν αντιμέτωποι με τον 28χρονο Andrew Finch. Οι αστυνομικοί σκότωσαν τον Andrew Finch επειδή, όπως είπαν, πίστεψαν ότι έκανε μία κίνηση για να πιάσει το όπλο του. Όμως ο Finch ήταν άοπλος τελικά.

Το περιστατικό που οδήγησε στον θάνατο ενός ανθρώπου επανέφερε στο προσκήνιο και στα φώτα της δημοσιότητας μία «πρακτική» που ονομάζεται «swatting» (από τις επεμβάσεις της ομάδας SWAT). Κάποιος gamer, αφού μαθαίνει πρώτα την διεύθυνση του σπιτιού κάποιου αντιπάλου, καλεί στο τηλέφωνο τις αστυνομικές αρχές για να κάνει φάρσα στον αντίπαλο ή συμπαίκτη του, με την όλη επιχείρηση να μεταδίδετε ζωντανά μέσω online streaming.

Τα περιστατικά είναι πολλά, και ένα από αυτά συνέβη και στον gamer με το ψευδώνυμο Kootra (Jason Mathewson) την ώρα που έπαιζε «Counter Strike» (το περιστατικό έγινε πριν αρκετά χρόνια, αλλά είναι από αυτά που δείχνουν ξεκάθαρα τι συμβαίνει σε μία τέτοια περίπτωση και πόσο επικίνδυνη είναι).

Ο Tyler Barriss, δήλωσε, ότι έκανε την τηλεφωνική φάρσα «swatting» για ένα στοίχημα $1,5 που έβαλε με κάποιον άλλον gamer καθώς έπαιζε online το παιχνίδι Call of Duty: WWII. Οι αρχές είπαν ότι ένας άντρας από το Ohio, ο Casey Viner, 18 ετών, είπε στον Tyler Barriss να κάνει φάρσα «swatting» στον Shane Gaskill, 19 ετών, από την Wichita, στο Kansas μετά από μία διαφωνία τους.

O Casey Viner έδωσε μία διεύθυνση στον Barriss, ο οποίος πίστεψε ότι ήταν η διεύθυνση του σπιτιού του Shane Gaskill. Τελικώς, το αποτέλεσμα της φάρσας ήταν να πεθάνει άδικα ο Andrew Finch, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών που δεν είχε καμία σχέση με τους άλλους τρεις. Να αναφέρουμε ότι ποινές επιβλήθηκαν και στους Viner και Gaskill.

Polygon