Από ότι φαίνεται, η Microsoft κατάφερε να ξεπεράσει ένα σημαντικό εμπόδιο στην προσπάθεια της να ολοκληρώσει την εξαγορά της Activision-Blizzard.

Οι συμφωνίες αδειοδότησης που υπέγραψε πρόσφατα με ανταγωνιστές -όπως με τις Nintendo και NVIDIA- σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και κατεύνασαν σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξαγορά των $69 δισεκατομμυρίων. Να αναφέρουμε, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκφράσει ανησυχίες για τη συμφωνία καθώς θα μπορούσε «να βλάψει σε σημαντικό βαθμό τον ανταγωνισμό» στις αγορές των υπολογιστών, των παιχνιδοκονσολών και των πλατφορμών cloud gaming.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναμένεται επίσης να απαιτήσει τη διάσπαση -π.χ. της Activision-Blizzard-King- ή να απαιτήσει την πώληση περιουσιακών στοιχείων για να εγκρίνει τη συμφωνία. Παρόλα αυτά, η πιθανή πώληση του Call of Duty αποτέλεσε σημείο διαμάχης. Η Microsoft θέλει να το διατηρήσει υπό την ιδιοκτησία της ενώ χρησιμοποιεί τις συμφωνίες αδειοδότησης για να καταπνίξει τις όποιες αντιρρήσεις και ανησυχίες των ρυθμιστικών αρχών. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να διατηρήσει το franchise στις ανταγωνιστικές πλατφόρμες για τουλάχιστον 10 χρόνια εφόσον «κλείσει η συμφωνία εξαγοράς», ενώ πρόκειται να φέρει το Call of Duty ακόμα και στις παιχνιδοκονσόλες της Nintendo.

Η Microsoft υποστηρίζει ότι «έχει δεσμευτεί να προσφέρει αποτελεσματικές και εύκολα εφαρμόσιμες λύσεις που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Ποιο συγκεκριμένα, ένας εκπρόσωπος της Microsoft δήλωσε στο Reuters: «Η δέσμευσή μας να παρέχουμε μακροπρόθεσμη και 100% ισάξια πρόσβαση στο Call of Duty στη Sony, στο Steam, στην NVIDIA και σε άλλους, διατηρεί τα οφέλη της συμφωνίας για τους gamers και τους developers και αυξάνει τον ανταγωνισμό στην αγορά.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς της Activision-Blizzard τον Ιανουάριο του 2022 για να τη βοηθήσει να ανταγωνιστεί τους ηγέτες της βιομηχανίας, Tencent και Sony, ενώ παράλληλα προχωρούσε την ανάπτυξη της δικής της εκδοχής για το metaverse. «Το gaming είναι η πιο δυναμική και συναρπαστική κατηγορία ψυχαγωγίας σε όλες τις πλατφόρμες σήμερα και θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των πλατφορμών metaverse» είχε δηλώσει τότε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella.

Η Microsoft θα πρέπει βεβαίως να κάνει και άλλα πολλά πράγματα για να κατευνάσει και τις ανησυχίες της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και των ρυθμιστικών αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου για να δώσουν και την δική τους έγκριση για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Η εταιρεία έχει χρόνο μόνο μέχρι τον Ιούλιο για να διευθετήσει τις όποιες ανησυχίες περί μονοπωλίου υπάρχουν, αλλιώς θα χρειαστεί να επαναδιαπραγματευτεί ή θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την εξαγορά (κάτι που θα σήμαινε την καταβολή τέλους έως και $3 δισεκατομμυρίων για την διάλυση της συμφωνίας).   

  • Like 4
  • Thanks 2
  • Confused 1