Θύμα επίθεσης έπεσε η γνωστή εταιρεία Electronic Arts (EA) πρόσφατα με τους χάκερς μάλιστα να αποχωρούν με λεία 780GB με τη μορφή πηγαίου κώδικα.

Όπως είναι γνωστό, η Electronic Arts ή EA είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής, διανομής και ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών με εκπληκτικές σειρές παιχνιδιών και franchises μεταξύ των οποίων βρίσκουμε τα Battlefield, Titanfall, Star Wars: Jedi Fallen Order, The Sims, FIFA κ.ά.

Οι χάκερς ισχυρίζονται ότι κατέβασαν το πηγαίο κώδικα παιχνιδιών όπως το FIFA 21 καθώς και από την μηχανή γραφικών Frostbite που χρησιμοποιείται ως βάση για πολλούς AAA τίτλους. Τα νέα έγιναν γνωστά από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Vice με την EA να λέει πως δεν εκλάπησαν προσωπικά δεδομένα παικτών.

«Βρισκόμαστε σε φάση διερεύνησης ενός πρόσφατου περιστατικού εισβολής στο δίκτυο μας κατά το οποίο κλάπηκε μικρό μέρος του πηγαίου κώδικα ενός παιχνιδιού και σχετικών εργαλείων» δήλωσε ένας εκπρόσωπος της EA. «(Οι επιτιθέμενοι) δεν απέκτησαν πρόσβαση σε δεδομένα παικτών και δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι υπάρχει κίνδυνος για την ιδιωτικότητα των παικτών» πρόσθεσε. Η εταιρεία δήλωσε ότι είχε ήδη πάρει μέτρα για την βελτίωση της ασφάλειας ενώ δεν περιμένει να υπάρξει οποιοδήποτε αρνητικός αντίκτυπος στα παιχνίδια ή στην επιχείρηση της. Η εταιρεία επίσης επικοινώνησε με τις αρχές.

Να αναφέρουμε ότι ο πηγαίος κώδικας κάποιου λογισμικού για υπολογιστές είναι συνήθως πιο εύκολο να διαβαστεί και να γίνει κατανοητός από την τελική έκδοση και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τo reverse engineering τμημάτων του προϊόντος. Στην περίπτωση για παράδειγμα της μηχανής γραφικών Frostbite θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα ισχυρό εργαλείο για τη δημιουργία cracks για μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών ή για cheat codes κ.ά. Λογικά, δεν περιμένουμε ο κώδικας να πέσει στα χέρια και να χρησιμοποιηθεί στη πράξη από κάποια αντίπαλη εταιρεία της EA.

Πρόκειται για τη νεότερη από μία σειρά από επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τελευταία σε εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών όπως τον περασμένο Νοέμβριο στην Capcom, τον Φεβρουάριο φέτος στην CD Projekt Red κ.ά.