The King is dead….long live the King?

 

 

 

Φθινόπωρο του 2008…άλλη μία χρονιά που οι ποδοσφαιρόφιλοι που ασχολούνται με videogames περιμένουν τις ετήσιες εκδόσεις των παιχνιδιών ποδοσφαίρου για να διασκεδάσουν στον καναπέ τους, μόνοι τους, με φίλους ή και online. Κάθε χρόνο η ίδια γλυκιά αναμονή για το καινούριο ποδοσφαιράκι που θα αγαπήσουμε ή θα μισήσουμε. Έφτασε αυτή η στιγμή φέτος λοιπόν για τον έναν εκ των 2 τίτλων που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. FIFA 09 λοιπόν και…itʼs in the game αυτή τη φορά?

 

Η σειρά FIFA της EA Sports είναι αρκετά παλιά ( από το 1994) αλλά τα τελευταία 10 περίπου χρόνια είχε χάσει την αίγλη της και την προτίμηση από την πλειοψηφία των gamers καθώς, αφενός φαινόταν πως η EA είχε παραμελήσει τη σειρά, μη εισάγοντας σημαντικές βελτιώσεις και καθιστώντας τη στάσιμη στο πέρασμα του χρόνου, αφετέρου είχαμε την είσοδο ενός νέου τίτλου, ISS αρχικά , Pro Evolution Soccer στην συνέχεια. Καλύτερο στους περισσότερους τομείς με δυνατό του στοιχείο το πολύ καλό game play, μονοπωλούσε τις προτιμήσεις του κοινού για σχεδόν μία δεκαετία.

Από το 2006 λοιπόν και με αφορμή την έλευση των κονσολών επόμενης γενιάς, άρχισε μία προσπάθεια στην EA Sports για ριζική ανανέωση και επανατοποθέτηση της σειράς FIFA στο κοινό. Στόχοι; Ολοκληρωτικές αλλαγές στο game play, καλύτερα γραφικά, στροφή προς τον ρεαλισμό. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας δεν ήταν επιτυχημένα, υπήρχαν όμως στοιχεία που έδειχναν πως με βελτιώσεις, πολύ δουλειά και την κατάλληλη παραμετροποίηση και fine tuning στους επιμέρους τομείς, υπήρχε η «μαγιά» για να βγει κάτι πολύ καλό. Έτσι, μετά από αλλεπάλληλες εκδόσεις που δεν είχαν απήχηση στο κοινό, φτάνουμε πέρυσι στο FIFA 08. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η EA παρουσίασε ένα καλό ποδόσφαιρο, με σαφή στροφή προς τον ρεαλισμό, καινοτομίες στο online (5 vs 5) και offline ( Be a Pro mode) και αρκετά καλές πωλήσεις. Υπήρχαν βέβαια κάποια προβλήματα στον τίτλο που εμπόδισαν πολλούς να «αγκαλιάσουν» τον τίτλο, κυρίως η αργή απόκριση στις κινήσεις των παικτών.

 

post-29462-12906299927_thumb.jpgpost-29462-129062999405_thumb.jpg

 

Η EA Sports όμως φαίνεται πως είχε πάρει στα σοβαρά το όλο εγχείρημα, έχει μάλιστα ανοίξει forum στο οποίο οι χρήστες δίνουν feedback για προβλήματα που αντιμετώπισαν και προτείνουν τρόπους βελτίωσης του παιχνιδιού. Το κυριότερο; Οι developers ακούν.Αυτό φάνηκε και στο Euro 2008 που βγήκε τον Μάιο και είχε λύσει πολλά από τα προβλήματα του FIFA 08. Χώρος για βελτιώσεις υπήρχε άφθονος πάντως.

Και φτάνουμε στο πολυαναμενόμενο φέτος FIFA 09, το οποίο πλασάρεται από την EA Sports ως ο καλύτερος εξομοιωτής ποδοσφαίρου έως σήμερα. Έχουν δίκιο; Ας το δούμε.

 

Game play, χειρισμός, A.I. και…Custom Tactics

 

 

Είχαμε πάρει μία ιδέα για τις βελτιώσεις από το FIFA 09 demo. Ας σημειωθεί όμως εδώ πως δεν επρόκειτο για την τελική build του παιχνιδιού και υπήρχαν αρκετές ατέλειες και ελλείψεις, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο εμφανείς. Περισσότερο σαν final public beta παρά demo θα το χαρακτηρίζαμε.

 

Σε σχέση λοιπόν με τις προηγούμενες εκδόσεις των FIFA υπάρχουν αρκετές και σημαντικές βελτιώσεις, σε βαθμό που πολλές φορές να μην θυμίζει καθόλου την περυσινή έκδοση. Πρώτα απʼ όλα, ένα από τα κυριότερα παράπονα , η «απόκριση» των παικτών στην υποδοχή της μπάλας, το “first touch” έχει βελτιωθεί δραματικά σε σχέση με πέρυσι. Εξαρτάται πλέον πολύ περισσότερο από τα στατιστικά του κάθε παίκτη στον έλεγχο της μπάλας και σε κάθε περίπτωση δεν επιδρά αρνητικά στην εξέλιξη του παιχνιδιού.

 

Επίσης, στις επιμέρους βελτιώσεις εντάσσονται οι βελτιωμένες πάσες, προωθημένες μπαλιές και οι σέντρες( στο παρελθόν συχνά έπαιρναν μεγάλη καμπύλη και ήταν πολύ αργές, τώρα έχουν εξαλειφτεί αυτά τα προβλήματα , γεγονός που διευκολύνει και τις αλλαγές παιχνιδιού, αλλά και τις προωθημένες βαθιές μπαλιές προς την επίθεση, είτε από την άμυνα είτε από το κέντρο) , στο γενικότερο πλαίσιο βελτίωσης των ήδη καλών physics της μπάλας. Βελτιωμένα σε μεγάλο βαθμό είναι και τα σουτ ( ξεχάστε πλέον τα μονίμως «νωθρά» σουτ των προηγούμενων FIFA) , η δύναμη και ακρίβεια των οποίων εξαρτώνται από τα στατιστικά και τα ιδιαίτερα προσόντα του κάθε παίκτη ξεχωριστά.

 

Επιπλέον, σημαντική βελτίωση έχει σημειωθεί στις κεφαλιές, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση και πλέον απαιτείται το σωστό timing και η σωστή διάρκεια στο πάτημα των πλήκτρων του controller , τόσο για την επιτυχημένη κεφαλιά όσο και για το πόσο δυνατή θα είναι και προς ποιά κατεύθυνση θα πάει. Όπως επίσης ρόλο παίζει στις κεφαλιές και η τοποθέτηση του ποδοσφαιριστή σε σχέση με τον αντίπαλο για την καλύτερη διεκδίκηση της μπάλας. Βελτιωμένα και τα τάκλιν, όπου πλέον είναι δυνατόν να σημαδέψουμε προς τα πού θα πέσουμε ( αν και χρειάζεται προσοχή, παραμονεύουν κίτρινες κάρτες στις άσχημες επαφές). Σημαντικό ρόλο στην άμυνα παίζει και η χρήση του πλήκτρου Jockey, με το οποίο ο αμυντικός «ανοίγει» περισσότερο το σώμα και τα πόδια του προσπαθώντας να κλείσει χώρους στους επιθετικούς.

 

Σημαντικές αλλαγές έχουν γίνει φέτος και στους τερματοφύλακες, πολλές φορές σημείο «αγκάθι» των προηγούμενων εκδόσεων. Είχαμε το περίεργο φαινόμενο μέχρι τώρα σε κάποιες φαινομενικά εύκολες φάσεις για τους επιθετικούς να είναι αδύνατον να σκοράρουν απέναντι σε “super” τερματοφύλακες, ενώ αντίθετα σε άλλες περιπτώσεις να έχουμε σημείωση τερμάτων από «χαζές» αντιδράσεις των τερματοφυλάκων, σαφή ένδειξη του μη αποτελεσματικού A.I. που τους έλεγχε. Αντίθετα φέτος φαίνεται να έχουν γίνει ολοκληρωτικές αλλαγές και fine tuning στο A.I. τους, με αποτέλεσμα μία πιο «ανθρώπινη» συμπεριφορά από μέρους τους. Σαφώς πιο ευάλωτοι λοιπόν φέτος στα τετ-α-τετ, πιο έξυπνοι όμως στις τοποθετήσεις τους , στις εξόδους τους και στις αποκρούσεις τους ( προσπαθούν –ανάλογα και με τα στατιστικά τους- να διώχνουν την μπάλα προς τα πλάγια του γηπέδου και όχι στο κέντρο, όταν δεν μπορούν να την μπλοκάρουν.

 

Στο πλαίσιο «εξανθρώπισης» του A.I. εντάσσεται ακόμα το γενικότερο στυλ τακτικής της ομάδας που ελέγχεται από το A.I. απέναντι στον παίκτη. Πλέον κάνουν λάθη, ειδικά σε συνθήκες πίεσης, λανθασμένες πάσες, βγάζουν την μπάλα εκτός αγωνιστικού χώρου, κάνουν τάκλιν και υποπίπτουν σε σκληρά φάουλ στις επικίνδυνες φάσεις.

 

Οι διαιτητές είναι φέτος πιο αυστηροί και δεν διστάζουν να δείξουν κίτρινη κάρτα σε σκληρά φάουλ ( ή και απευθείας κόκκινη στα επικίνδυνα και κρίσιμα για την έκβαση του αποτελέσματος φάουλ). Προσωπικά θεωρώ πως υπάρχει βελτίωση στον συγκεκριμένο τομέα, αφού στο παρελθόν πολλές φορές σκληρά φάουλ δεν τιμωρούνταν καθόλου ή δεν δινόταν καμία κάρτα. Βελτιωμένο το advantage στα φάουλ, αν και κάποιες φορές οι αποφάσεις είναι λανθασμένες και «περίεργες». Εδώ σίγουρα είναι ένας τομέας που χωρά ακόμα αρκετή βελτίωση.

 

Και φτάνουμε σε μία σειρά από καινοτομίες που εισάγει φέτος το FIFA 09 , που αφορούν το στήσιμο και το σύστημα της ομάδας στο γήπεδο. Από τον κάθε παίκτη ξεχωριστά, τη θέση του και τους χώρους που κινείται ( τα γνωστά μας «βελάκια»), το πόσο προωθείται στην επίθεση ή υποχωρεί στην άμυνα αντίστοιχα. Μέχρι και τη γενικότερη νοοτροπία της ομάδας στο γήπεδο, πόσο ψηλά πιέζει η άμυνά της, με ποιόν τρόπο επιλέγει να αναπτυχθεί ( με μεγάλες μπαλιές , passing game ή με μείξη των στοιχείων αυτών), πόσο ανοίγεται στο πλάτος του γηπέδου, πώς στήνονται οι παίκτες ώστε να λαμβάνουν τις μπαλιές ή να κάνουν τα αντίστοιχα off the ball runs για να ανοιχτούν στον χώρο και να διασπάσουν την αντίπαλη άμυνα και άλλα πολλά. Όλες αυτές οι πραγματικά πολλές παράμετροι ελέγχονται από μία σειρά από sliders που ελέγχουν το πώς θα συμπεριφερθεί η ομάδα στο γήπεδο. Το ουσιώδες εδώ είναι πως δεν είναι απλά διακοσμητικοί ή μαρκετίστικο τρικ, αλλά έχουν πραγματική επίδραση που γίνεται εμφανέστατη από τον παίκτη στη διάρκεια του παιχνιδιού. Είναι δυνατόν λοιπόν για εμάς να πειραματιστούμε με αυτές τις ρυθμίσεις και να τις προσαρμόσουμε στο στυλ της ομάδας που παίζουμε αλλά και το δικό μας. Οι συνδυασμοί είναι πραγματικά πολλοί (πάνω από 50.000 κατά την E.A.) και είναι σίγουρο πως ο καθένας θα βρει τον συνδυασμό που ταιριάζει καλύτερα σε αυτόν και την ομάδα που έχει επιλέξει.

 

Τέλος, έχουμε την εισαγωγή φέτος άλλης μίας πρωτοπορίας της EA Sports στο φετινό FIFA. Το όνομα αυτής Adidas Live Season. Μέσω αυτής της υπηρεσίας, κάθε εβδομάδα, ανανεώνονται τα στατιστικά των παικτών των έξι μεγαλύτερων και δημοφιλέστερων ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων, με βάση την απόδοσή τους κάθε Σαββατοκύριακο στα πρωταθλήματα της χώρας τους. Το μόνο αρνητικό της υπηρεσίας είναι πως είναι πληρωτέα για κάθε πρωτάθλημα, αν και η ΕΑ δίνει έναν κωδικό στη συσκευασία του παιχνιδιού που μας δίνει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε την υπηρεσία για ένα πρωτάθλημα της επιλογής μας.

 

post-29462-129062999414_thumb.jpgpost-29462-129062999423_thumb.jpgpost-29462-129062999435_thumb.jpg

 

Graphics, licenses, game modes και…animations

 

 

Στον τομέα των γραφικών το παιχνίδι παραμένει στα γνωστά υψηλά standards . Υπάρχουν μικρές βελτιώσεις σε σχέση με πέρυσι, στις λεπτομέρειες των παικτών αλλά και στο κοινό του γηπέδου. Το frame rate είναι εν γένει σταθερό και δεν θα μας προβληματίσει σχεδόν ποτέ.

 

Στον τομέα των καιρικών συνθηκών, υπάρχει η δυνατότητα σε πολλά ( όχι όλα) τα γήπεδα να τσεκάρουμε την επιλογή overcast. Με την επιλογή αυτή είναι πιθανόν σε ένα παιχνίδι να έχουμε καθόλου, λίγη ή πολύ βροχή, η οποία μάλιστα μπορεί και να διακόπτεται ή/και να ξαναξεκινά κατά τη διάρκεια του ματς. Υπάρχει ακόμα και η περίπτωση να έχουμε χιονόπτωση! Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι αυτές οι κλιματικές αλλαγές δεν είναι διακοσμητικές, αλλά επηρεάζουν και τον αγωνιστικό χώρο, και την φυσική της μπάλας, αλλά και τις κινήσεις των παικτών στον ποδοσφαιρικό χώρο.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει εδώ στην εισαγωγή πολλών και νέων animations φέτος στη σειρά. Χωρίς, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, να επηρεάζουν τη ροή του παιχνιδιού και το game play, δίνουν άλλον αέρα στο παιχνίδι και το καθιστούν αληθοφανές όσο ποτέ! Από τα τζαρτζαρίσματα, τα σκληρά τάκλιν που μπορεί να απογειώσουν τον επιτιθέμενο στον αέρα, μέχρι τις ντρίπλες και την εν γένει κίνηση του παίκτη στο γήπεδο, συμβάλλουν «τα μάλα» σε μία ακόμα πιο ρεαλιστική προσέγγιση του ποδοσφαίρου, όσον αφορά τόσο στην απεικόνιση, όσο και στην ουσία ( η επιτυχία εδώ είναι πως κατορθώθηκε να ενσωματωθούν στη ροή του παιχνιδιού χωρίς να «σπάνε» τη ροή του παιχνιδιού).

 

Άλλο ένα δυνατό χαρτί του φετινού FIFA βρίσκεται στις licenses που έχει. Είναι λοιπόν licensed όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αλλά και οι μικρότερες κατηγορίες τους, όπως και άλλα, μικρότερης φήμης. Licensed είναι και διάφορα πρωταθλήματα από Ασία, Αφρική, Βόρεια και Νότια Αμερική. Γενικά το παιχνίδι είναι σχεδόν πλήρες όσον αφορά σε αυτόν τον τομέα. Δυστυχώς η ελληνική Superleague δεν είναι licensed. Από ελληνικές ομάδες έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ του Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, Α.Ε.Κ. και Π.Α.Ο.Κ. .

 

Διαθέσιμα είναι επίσης και πολλά γνωστά ανά τον κόσμο γήπεδα, τα οποία αναπαριστώνται ακριβώς όπως είναι και στην πραγματικότητα συμβάλλοντας στην δημιουργία κατάλληλης ποδοσφαιρικής ατμόσφαιρας στη διάρκεια των ματς.

 

Τα offline game modes που προσφέρει το παιχνίδι είναι πάνω κάτω τα γνωστά : Kick off για ένα γρήγορο παιχνίδι, διάφορα Tournaments, όπου μπορείτε να διεκδικείτε τα διάφορα επίσημα πρωταθλήματα και κύπελλα ή να δημιουργήσετε τα δικά σας, Lounge Mode όπου μπορείτε να παίζετε με τους φίλους σας και να κρατάτε στατιστικά για τους μεταξύ σας αγώνες, το Manager Mode όπου επιλέγετε ή χτίζετε μία ομάδα με σκοπό να την μανατζάρετε και να την διαχειριστείτε σε βάθος χρόνου. Φέτος επίσης έχουμε ένα νέο game mode , το Be A Pro : Season, όπου επιλέγετε έναν ήδη υπάρχοντα παίκτη (ή δημιουργείτε τον δικό σας μέσω του Create Player) και παίζετε μόνο αυτόν στο πρωτάθλημα και τα κύπελλα της ομάδας που συμμετέχει ( αν βελτιώνεστε αρκετά είναι πιθανόν να κληθείτε και στην εθνική του ομάδα). Πρόκειται για επέκταση του περσινού Be A Pro, όπου μπορούσαμε να παίζουμε μόνο ένα ματς τη φορά.

 

Αυτή τη φορά είναι πιο ολοκληρωμένο σαν υλοποίηση, αν και θα θέλαμε να υπάρχει η δυνατότητα να επεκτείνεται πέρα από τις 4 σεζόν, που είναι το μέγιστο χρονικό διάστημα που μπορείτε να παίξετε σε αυτό το mode.

 

post-29462-129062999445_thumb.jpgpost-29462-129062999454_thumb.jpg

 

Multiplayer- Online Modes

 

 

Και εδώ έχουμε εισαγωγή αρκετών νέων στοιχείων στο ήδη αρκετά πλήρες από πέρυσι online πακέτο του FIFA.Έχουμε φέτος την επιλογή των κλασσικών online matches 1 vs 1 .Βέβαια, υπάρχει και η δυνατότητα συμμετοχής σε online interactive tournaments ή ακόμα και σε online πρωταθλήματα που έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργούμε και να διοργανώνουμε.

 

Έχουμε επίσης επέκταση του περσινού online 5 vs 5, το οποίο φέτος επεκτείνεται σε 10 vs 10. Περιληπτικά, αυτό σημαίνει πως μπορείτε να επιλέξετε να ελέγχετε έναν παίκτη στην ενδεκάδα μιας ομάδας και μαζί άλλους εννέα συμπαίκτες να παίζετε εναντίον της αντίπαλης ομάδας, η οποία ελέγχεται από άλλους 10 παίκτες αντίστοιχα. Απαιτείται σωστή συνεννόηση, πειθαρχία, έξυπνη στρατηγική για να επικρατήσετε, αλλά και για να μην μετατραπεί το ματς σε παρωδία.

Νέα εισαγωγή η δημιουργία των FIFA Clubs, όπου μπορείτε να δημιουργήσετε ένα club μέχρι και 50 ατόμων, ένας εκ των οποίων είναι ο Manager ( με την δυνατότητα scouting άλλων παικτών και δυνατότητα κλήσης στο δικό του club) . Οι παίκτες του club μπορούν να δίνουν ματς μέχρι και 10 vs 10 και ανάλογα με τα αποτελέσματά τους, το εκάστοτε FIFA Club να ανεβαίνει ή να κατεβαίνει θέσεις ( και κατηγορίες) σε μία παγκόσμια κατάταξη. Να σημειωθεί εδώ πως η συνολική βαθμολογία του παίκτη που θα επιλέγετε να ελέγξετε θα είναι σταθερή για όλους ( συγκεκριμένα 85). Βέβαια, υπάρχουν διαφοροποιήσεις στα επιμέρους στατιστικά τους, ανάλογα με τη θέση που παίζουν μες στο γήπεδο, η συνολική βαθμολογία παραμένει σταθερή στο 85.

Πολύ ενδιαφέρον το νέο mode και αναμένουμε να δούμε αν και πώς θα επιτύχει και στην πράξη.

 

Επίλογος

 

 

Είναι η πρώτη φορά που ένα FIFA καταφέρνει να διαταράξει τις ισορροπίες στα virtual ποδοσφαιράκια. Με σαφή στόχευση στον ρεαλισμό και διορθωμένα πολλά από τα λάθη των προηγούμενων εκδόσεων, διεκδικεί επάξια τον τίτλο του καλύτερου ποδοσφαιρικού παιχνιδιού. Σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό έχει να αντιπαραθέσει ένα σαφώς περισσότερο simulation αποτέλεσμα αφενός, πιο δύσκολο χειρισμό και υπομονή για την εκμάθηση του τρόπου παιχνιδιού του αφετέρου. Φαίνεται πως αυτή τη φορά η ΕΑ , ήδη από πέρυσι, φαίνεται να έχει συνθέσει ένα δικό της είδος game play, πιο μεθοδικό και απαιτητικό απʼ αυτό που είχαμε συνηθίσει έως τώρα. Το σίγουρο είναι πως, αυτή τη φορά, αξίζει τον κόπο.

 

Η ανταμοιβή; Χωρίς αμφιβολία το καλύτερο simulation-ποδοσφαιράκι που έχει βγει ποτέ μέχρι σήμερα.

 

 

ΥΓ. : Το review αφορά αποκλειστικά τις εκδόσεις για XBOX 360 και Playstation 3 (τεστάραμε την έκδοση για 360, αλλά οι διαφορές μεταξύ τους είναι μικρές αν όχι αμελητέες και αφορούν κυρίως σε διαφορές στον τομέα των γραφικών και όχι στο game play ) και όχι την έκδοση για PC, η οποία ναι μεν φέτος αναβαθμίστηκε σημαντικά στο επίπεδο των γραφικών, αλλά σε επίπεδο game play βασίζεται ακόμα στην παλιά μηχανή των FIFA….καμία σχέση δηλαδή με τις εκδόσεις για τις κονσόλες, δυστυχώς για τους κατόχους αποκλειστικά PC σαν gaming πλατφόρμας.