Ανέκαθεν η Epic Games και ο συνιδρυτής της Tim Sweeney είχαν διάφορα θέματα με τα app store όπως πρόσφατα με αυτό της Microsoft στα Windows 10.

Το ίδιο όπως φαίνεται ισχύει και για το Play Store αφού η Epic πήρε την αμφιλεγόμενη απόφαση να παρακάμψει το ηλεκτρονικό κατάστημα της Google και να διαθέσει την έκδοση του Fortnite για το Android αποκλειστικά από την ιστοσελίδα της. Ο κύριος λόγος για την απόφαση αυτή της εταιρείας είναι οικονομικός όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο Sweeney αφού η Google παρακρατά το 30% σε κάθε αγορά εφαρμογής αλλά και in-app αγοράς, και το υπόλοιπο 70% να πηγαίνει στον δημιουργό του παιχνιδιού. Από την πλευρά της η Google, παρέχει στον κάθε δημιουργό μια πλατφόρμα με δισεκατομμύρια χρήστες προκειμένου αυτός να διαθέσει το παιχνίδι ή την εφαρμογή του, αποθηκευτικό χώρο και έναν ασφαλή και εύκολο τρόπο εγκατάστασης στην android συσκευή. 

Σε συνέντευξή του, ο Sweeney αναφέρει ότι το 70% που αποδίδεται στην εταιρεία του δεν καλύπτει τα έξοδα ανάπτυξης, λειτουργίας και υποστήριξης του παιχνιδιού ενώ διαθέτοντας το αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας τους, η Epic θα εισπράττει το πλήρες ποσό κάθε αγοράς που κάνει ένας gamer. Το ίδιο μοντέλο ακολουθεί η εταιρεία και στις πλατφόρμες των Windows και Mac όπου κάθε ενδιαφερόμενος προκειμένου να κατεβάσει κάποιο παιχνίδι της εταιρείας, θα πρέπει πρώτα να κατεβάσει και να εγκαταστήσει το δικό της client, παρακάμπτοντας το Steam και το Windows Store. Στις πλατφόρμες που κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό όπως στο PlayStation 4, Xbox One, Switch και iOS, η Epic διαθέτει τα παιχνίδια της μέσω των σχετικών ηλεκτρονικών καταστημάτων, χωρίς να εισπράττει το πλήρες ποσό κάθε αγοράς. 

Παρόλα αυτά, η Epic με το Fortnite έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία αφού με την παρουσία του σε όλες τις πλατφόρμες -πλην του Android-, έχει φέρει έσοδα άνω του 1 δισεκατομμυρίου στην εταιρεία ενώ τις τρεις πρώτες εβδομάδες διάθεσής του στο App Store της Apple, τα κέρδη ξεπέρασαν τα 15 εκατομμύρια. Και όλα αυτά για ένα παιχνίδι που διατίθεται εντελώς δωρεάν, επιτρέποντας αγορές in-app ψηφιακών αντικειμένων για τον χαρακτήρα με τον οποίο παίζει κάθε gamer, χωρίς αυτά όμως να του δίνουν κάποιο πλεονέκτημα έναντι των άλλων παικτών.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η κίνηση αυτή της Epic ειδικά για το Play Store της Google περιέχει κινδύνους για τους χρήστες. Ήδη το Play Store είναι γεμάτο από ψεύτικες καταχωρήσεις παιχνιδιών που προωθούνται ως "το Fortnite για Android" και παρά τους συνεχείς ελέγχους της Google. Η διάθεσή του παιχνιδιού εκτός Play Store κρύβει περισσότερους κινδύνους αφού θεωρείται δεδομένο ότι πολλαπλές κακόβουλες ιστοσελίδες θα εμφανιστούν σύντομα και οι οποίες θα «διαθέτουν» το παιχνίδι μέσα από κακόβουλα αρχεία που θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα ασφαλείας στις συσκευές των χρηστών. 

Τέλος ο Tim Sweeney δεν θέλησε να σχολιάσει τις πρόσφατες πληροφορίες για κυκλοφορία του Fortnite στο Android πρώτα στο Galaxy Note 9 και για 30 ημέρες, αφήνοντας πλήρως ανοιχτό το ενδεχόμενο.

GSMArena