Η γνωστή εταιρεία Epic Games επιβεβαίωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι πρόκειται να προσφέρει εργασία που καλύπτει ωράριο πλήρης απασχόλησης (με όλα τα προνόμια, ασφάλεια κ.λπ) στους περισσότερους Αμερικανούς δοκιμαστές διασφάλισης της ποιότητας των βιντεοπαιχνιδιών.

Η είδηση έγινε γνωστή αφότου έπεσε στα χέρια των δημοσιογράφων της ιστοσελίδας The Verge ένα εσωτερικό υπόμνημα στο οποίο υπήρχαν λεπτομέρειες για τα σχέδια της εταιρείας. Η εκπρόσωπος του γνωστού στούντιο Elka Looks δήλωσε ότι η Epic Games σκοπεύει να προσλάβει «μερικές εκατοντάδες» από τους υπάρχοντες εργολάβους, με τους περισσότερους από αυτούς να την εξυπηρετούν ως «δοκιμαστές διασφάλισης ποιότητας» των βιντεοπαιχνιδιών. Η εταιρεία θα προσλάβει απευθείας τα συγκεκριμένα άτομα (με όλα τα προνόμια του προγράμματος της εταιρείας, ασφάλεια κ.ά).

Η Elka Looks τόνισε ωστόσο ότι η εταιρεία θα εξακολουθήσει να έχει εξωτερικούς συνεργάτες και να συνεργάζεται με εργολάβους για να καλύψει βραχυπρόθεσμες ανάγκες ενώ από το εσωτερικό υπόμνημα γίνεται γνωστό ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να προσφέρει πλήρη απασχόληση σε ορισμένα άτομα. «Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις στις οποίες τόσο για την Epic Games όσο και για τον εργαζόμενο είναι λογικό να διατηρηθεί το υπάρχον εργασιακό καθεστώς».

Η απόφαση της Epic Games να προσλάβει πολλούς από τους δοκιμαστές διασφάλισης της ποιότητας των υπηρεσιών/ βιντεοπαιχνιδιών της έρχεται σε μία χρονική περίοδο που εργαζόμενοι σε αντίστοιχες θέσεις στην Raven Software της Activision Blizzard κάνουν βήματα προς τον συνδικαλισμό για την προστασία των εργασιακών συμφερόντων τους. Τον περασμένο Δεκέμβριο, το στούντιο απέλυσε δεκάδες δοκιμαστές διασφάλισης της ποιότητας με αποτέλεσμα πολλοί υπάλληλοι και εργολάβοι να προχωρήσουν σε απεργία (walkout). Την ίδια περίοδο, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δήλωσαν ότι θα προσχωρήσουν στο συνδικάτο Communication Workers of America, ζητώντας από την Activision Blizzard να αναγνωρίσει την ομάδα τους. Η Activision Blizzard δεν προχώρησε στην αναγνώριση και αντ’ αυτού προχώρησε στην αναδιοργάνωση του στούντιο με τέτοιο τρόπο, που σύμφωνα με επικριτές, ώστε να καταπολεμήσει τέτοιου είδους προσπάθειες.  

  • Like 1