Στη διαφορετική ερμηνεία που δίνει η Ευρώπη στο ζήτημα των μονοπωλιακών πρακτικών στοχεύει η Epic Games

 

Αγωγή για μονοπωλιακές πρακτικές κατέθεσε η Epic Games σε βάρος της Apple ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευρύνοντας τη δικαστική της σύγκρουση με τον τεχνολογικό κολοσσό, σε μια απόπειρα να επιχειρηματολογήσει στο πλαίσιο της διαφορετικής ερμηνείας που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε περιπτώσεις μονοπωλιακών πρακτικών, σε σχέση με την κρατούσα ερμηνεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως επισημαίνει στο σχετικό ρεπορτάζ η Wall Street Journal.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Epic Games προχώρησε σε μια ενημέρωση του Fortnite, με την οποία έδινε τη δυνατότητα στους χρήστες να αγοράζουν αντικείμενα για το παιχνίδι απευθείας από την Epic, παρακάμπτοντας το σύστημα αγορών μέσω της εφαρμογής της Apple. Η κίνηση αυτή είναι αντίθετη με τους όρους χρήσης της Apple, με αποτέλεσμα την αφαίρεση του Fortnite από το App Store, εξέλιξη την οποία η Epic προφανώς είχε προβλέψει, καθώς κινήθηκε άμεσα νομικά εναντίον της Apple, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποίησε μια διαφημιστική καμπάνια με στόχο την Apple.

Νωρίτερα η Apple είχε πραγματοποιήσει την απειλή να τερματίσει το λογαριασμό δημιουργού περιεχομένου που διατηρούσε η Epic Games, ενώ τον Οκτώβριο απάντησε με δική της αγωγή, ισχυριζόμενη παραβίαση των όρων της συνεργασίας που είχαν οι δύο εταιρίες. Μέσα στο 2020 και η Google αφαίρεσε το Fortnite από το Google Play Store για τον ίδιο λόγο, καθώς η Epic Games είχε εισαγάγει ένα σύστημα πληρωμών το οποίο παρακάμπτει την συνήθη τιμολογιακή πολιτική του ψηφιακού καταστήματος, βάσει της οποίας η πλατφόρμα που φιλοξενεί τις εφαρμογές λαμβάνει μερίδιο της τάξης των 30% από τις αγορές μέσω της εφαρμογής.

Η νομική προσφυγή της Epic σε βάρος της Apple στην Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται να προστεθεί σε ανάλογες κινήσεις άλλων εναγόντων,  μεταξύ των οποίων το Spotify, κινήσεις που οδήγησαν στην έναρξη επίσημης έρευνας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη στάση της Apple.

"Το διακύβευμα εδώ είναι το ίδιο το μέλλον των κινητών πλατφορμών", δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Epic, Τιμ Σουίνι, "Δεν πρόκειται να παραμείνουμε άπραγοι τη στιγμή που η Apple εκμεταλλεύεται την κυρίαρχη θέση της πλατφόρμας της προκειμένου να ελέγξει την αγορά, ενώ οι όροι του παιχνιδιού θα έπρεπε να είναι ίδιοι για όλους". 

Συνεχίζοντας, ο Σουίνι ανέφερε πως η νομική κίνηση στην Ευρώπη στόχο έχει την Apple, όμως "οι γενικές αρχές... αφορούν εξίσου τη Google, αν και ο χρόνος [κατάθεσης ανάλογης αγωγής] ενδέχεται να διαφέρει".

Η Ευρώπη ερμηνεύει με διαφορετικούς όρους από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητήματα που αφορούν μονοπωλιακές πρακτικές, εστιάζοντας περισσότερο στη δημιουργία δίκαιων όρων μεταξύ των ανταγωνιστών και όχι την επίδραση που αυτοί έχουν στους καταναλωτές, στοιχείο στο οποίο τείχνουν να εστιάζουν τα αμερικανικά δικαστήρια. Ανάλογες αγωγές έχει καταθέσει η Epic στην Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατηγορώντας την Apple ότι καταχράται της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά.    

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει προβεί ακόμη σε κάποιο σχόλιο για την αγωγή της Epic, το περιεχόμενο της οποίας παραμένει εμπιστευτικό. Πάντως, η συνεχιζόμενη έρευνα της Επιτροπής, η οποία ξεκίνησε πέρυσι, σχετικά με το πώς το Apple Pay είναι το μόνο σύστημα ανέπαφων πληρωμών που επιτρέπεται σε συσκευές που τρέχουν iOS, ενδεχομένως να ληφθεί υπόψη κατά την εξέταση των επιχειρημάτων της Epic, η οποία ισχυρίζεται πως το λειτουργικό σύστημα της Apple θα έπρεπε να είναι ανοιχτό σε ανταγωνιστικά ψηφιακά καταστήματα.