Παρουσιάζοντας ήδη σημαντική ανάπτυξη σε Ασία και Αμερική, τα επαγγελματικά τουρνουά videogames μεταφέρονται στην Ευρώπη, με σημαντικές προοπτικές εσόδων για χορηγούς και διοργανωτές

 

Είναι ένα σαββατιάτικο απόγεμα στο στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου. Αν και οι κερκίδες των θεατών είναι άδειες, στον τέταρτο όροφο διεξάγεται ένα πανευρωπαϊκό τουρνουά. Διακόσιοι από τους καλύτερους gamers της ηπείρου βρίσκονται συγκεντρωμένοι αντιμετωπίζοντας ο ένας τον άλλο στο παιχνίδι Unreal Tournament 3, ένα από τα πιο γνωστά παιχνίδια shooters οπτικής πρώτου προσώπου για υπολογιστές (first person shooter - fps).

 

Το έπαθλο φτάνει το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 20.000 λιρών για τον νικητή στους αγώνες ένας εναντίον ενός, και τις 30.000 λίρες για την νικήτρια ομάδα στις αναμετρήσεις πέντε εναντίον πέντε. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα έπαθλα που έχουν δοθεί ποτέ στην ευρωπαϊκή σκηνή επαγγελματικού gaming.

 

Γνωστό και ως eSports, το επαγγελματικό gaming διανύει τα πρώτα του στάδια στη Βρετανία και την Ευρώπη. Οι παίχτες διαγωνίζονται κατά βάση σε τουρνουά μέσω Διαδικτύου ή μέσω δικτύων lan. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων τα ποσά των επάθλων δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα και οι gamers μπορούν να θεωρηθούν ημί-επαγγελματίες στην καλύτερη περίπτωση.

 

Το τουρνουά του Γουέμπλεϊ δίνει ωστόσο μια γεύση για την κατεύθυνση των εξελίξεων. Πρόκειται για μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα στην αγγλική πρωτεύουσα, στις οποίες περίπου 20.000 επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παίξουν τα πιο πρόσφατα παιχνίδια, να περιηγηθούν στα περίπτερα των εταιρειών αλλά και να παρακολουθήσουν μουσικές συναυλίες.

 

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, το επαγγελματικό gaming είναι υπόθεση που λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη και αναπτύσσεται ταχύτατα. Στις ΗΠΑ, η Fox Sports διοργανώνει διεθνές τουρνουά με έπαθλα συνολικής αξίας 500.000 δολαρίων και τη συμμετοχή δεκάδων επαγγελματιών του χώρου, οι οποίο μάλιστα έχουν υπογράψει συμφωνίες αποκλειστικής συμμετοχής στο συγκεκριμένο τουρνουά.

 

Σταδιακά, τα τουρνουά βιντεοπαιχνιδιών κέρδισαν σε δημοσιότητα και τηλεοπτικό χρόνο προβολής, ενώ σήμερα προβάλλονται με ειδικές εκπομπές σε ώρες υψηλής τηλεθέασης στο DirecTV των ΗΠΑ, στο Sky της Βρετανίας και στο STAR της Ασίας, φτάνοντας έτσι ένα τηλεοπτικό κοινό που αγγίζει τα 350 εκατομμύρια.

 

Εξίσου δημοφιλές τουρνουά στις ΗΠΑ είναι το Major League Gaming, που διοργανώνεται σε διάφορες πόλεις της χώρας και το οποίο παρακολουθούν περίπου 10.000 άτομα σε κάθε πόλη. Το Major League Gaming ξεκίνησε από τοπικό τουρνουά και επεκτάθηκε σταδιακά, εξασφαλίζοντας σήμερα τη συμμετοχή 300 επαγγελματιών παιχτών, χορηγίες της Microsoft και της Hewlett Packard και ζωντανή μετάδοση από την ιστοσελίδα του αθλητικού καναλιού ESPN.

 

 

Οι αστέρες του μέλλοντος

Η πρωτοπόρος σκηνή του επαγγελματικού gaming και μακράν πιο ανεπτυγμένη από όλες τις υπόλοιπες είναι αυτή της Νότιας Κορέας. Οι παίχτες του πιο δημοφιλούς παιχνιδιού για υπολογιστές στη χώρα, του Starcraft, είναι τόσο δημοφιλείς στο εφηβικό κοινό που επηρεάζουν μέρι και τη μόδα με τις επιλογές τους, απασχολούν τα μέσα ενημέρωσης και είναι, φυσικά, εκατομμυριούχοι.

 

Ενδεικτικό της έκτασης που λαμβάνει το επαγγελματικό gaming στη Νότια Κορέα είναι ότι ο αριθμός των θεατών που παρακολούθησαν τουρνουά μπέιζμπολ - το εθνικό σπορ της χώρας - σε ένα Σαββατοκύριακο έφτασε τις 25.000 με τον αντίστοιχο αριθμό αυτών που παρακολούθησαν τουρνουά gaming το ίδιο διήμερο να ξεπερνά τις 100.000 θεατές.

 

Το τουρνουά του Λονδίνου αποτελεί μια πρόγευση όσων ακολουθήσουν στο μέλλον και στον ευρωπαϊκό χώρο. Κατά τη διάρκεια του τουρνουά οκτώ ομάδες, από τις πιο γνωστές στους κύκλους των gamers, ήλθαν αντιμέτωπες σε τοπικό δίκτυο lan. Κάθε ομάδα έχει προπονηθεί εντατικά για το συγκεκριμένο τουρνουά τουλάχιστον ένα μήνα πριν. Κάθε μία έχει μάλιστα το σήμα κατατεθέν της, όπως η Dignitas από τη Βρετανία, διάσημη για τις πολεμικές ιαχές των παικτών της κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αποτελεσματικότεροι ωστόσο - και καλύτεροι στο συγκεκριμένο παιχνίδι - θεωρούνται οι Σουηδοί Soul Reapers, μία ομάδα που παίζει μαζί το Unreal Tournament από την πρώτη του έκδοση, εδώ και εννέα χρόνια.

 

Έχοντας αντιληφθεί τη δυναμική αυτού του είδους εκδηλώσεων, δε λείπουν οι ολοένα αυξανόμενες χορηγίες προς τις ομάδες, που στην ευρωπαϊκή σκηνή προς το παρόν περιορίζονται στην κάλυψη των μεταφορικών και της διαμονής με αντάλλαγμα την προβολή του λογοτύπου του χορηγού στις μπλούζες της ομάδας. Εξάλλου, οι διοργανωτές του τουρνουά στο Λονδίνο έχουν μεγαλύτερα σχέδια για την εκδήλωση. Επιθυμούν να καθιερώσουν την ετήσια πραγματοποίηση της, μεγαλύτερες αίθουσες διεξαγωγής με τεράστιες οθόνες ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν θεατές και ζωντανή αναμετάδοση. Στα πρότυπα δηλαδή των ΗΠΑ και της Ασίας, εκεί που οι έφηβοι προτιμούν να βλέπουν τέτοιες μεταδόσεις στα αθλητικά κανάλια αντί των αγώνων NBA ή του πρωταθλήματος χόκεϊ.

 

Source.png Πηγή: www.kathimerini.gr