Στις αρχές της δεκαετίας του 90, το όνομα Amiga ήταν συνώνυμο της απόλυτης διασκέδασης. Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι η Amiga ήταν ένα υπολογιστής που εξελίχθηκε γρήγορα σε μια πανίσχυρη -για τα δεδομένα της εποχής- παιχνιδομηχανή. Βέβαια, τίποτα δε διαρκεί για πάντα. Η Amiga μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το 1994, όταν πτώχευσε η μητρική εταιρεία.

 

Η χρεωκοπία της Commodore σήμανε το οριστικό τέλος της Amiga και κάπου εκεί ξεκίνησε η παντοκρατορία των PCs και των Windows. Φαίνεται, πάντως, ότι κάποιοι δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν την Amiga να ξεχαστεί. Η Commodore USA ανακοίνωσε ότι απέκτησε τα δικαιώματα της εμπορικής ονομασίας Amiga και ετοιμάζει μια επανέκδοση της θρυλικής παιχνιδομηχανής, η οποία θα τρέχει μια παραλλαγή του τότε AmigaOS!

 

Βέβαια, στην πράξη τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά, γιατί η πτώση της Commodore το 1994 σηματοδότησε ατελείωτες δικαστικές διαμάχες σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία της εταιρείας. Έκτοτε ενεπλάκησαν πολλές εταιρείες στο ζήτημα και μέχρι αυτή τη στιγμή ουδείς γνωρίζει πώς ακριβώς έχει διαμορφωθεί το τοπίο. Να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι η Commodore USA που θέλει να κυκλοφορήσει τη νέα Amiga είναι μια σχετικά νεοσύστατη εταιρεία και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι έχει τις προϋποθέσεις να υλοποιήσει τις φιλοδοξίες της.

 

Θα είχε, πάντως, πολύ ενδιαφέρον να ξαναδούμε την ιστορική παιχνιδομηχανή και -γιατί όχι;- το μεγάλο της αντίπαλο που άκουγε στο όνομα Atari ST.

 

Source.png Πηγή: e-pcmag

Picture.png Εικόνα: Amiga 1200