Τι νομίζετε ότι έμεινε; Μια βδομάδα σκάρτη μέχρι να αρχίσουν να “σκάνε” οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις από Λος Άντζελες μεριά, εκεί όπου για ένα πενθήμερο θα χτυπά η καρδιά του gaming.

Όπως και κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η “Πόλη των Αγγέλων” ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη έκθεση για videogames παγκοσμίως, την περίφημη E3. Εν αντιθέσει με το πρόσφατο παρελθόν βέβαια, η E3 2016 μοιάζει να είναι η σημαντικότερη των τελευταίων ετών και γι’ αυτό φρόντισαν οι “μεγάλοι” του χώρου. Sony, Nintendo και Microsoft ετοιμάζουν καινούριες –ή έστω… περίπου καινούριες- κονσόλες και το εκθεσιακό κέντρο του Λος Άντζελες μοιάζει με την τέλεια “πασαρέλα”! Επιτέλους, μετά από χρόνια δεν έχουμε να περιμένουμε την E3 μόνο για τους τίτλους αλλά και για τις κονσόλες, έστω κι αν οι περισσότερες απ’ αυτές αποτελούν… εναλλακτικές εκδοχές των υπαρχουσών. Ας είναι.

 

Τι μας ετοιμάζουν όμως οι τρεις κατασκευαστές; Τι πρόκειται να φέρουν μαζί τους και πώς σχεδιάζουν να κλέψουν την παράσταση; Συγκεντρώσαμε τις φήμες που “παίζουν” περισσότερο, τις βάλαμε σε μια σειρά και σας τις παρουσιάζουμε σε μια προσπάθεια να προετοιμαστούμε για τα όσα μας περιμένουν τις νύχτες της επόμενης εβδομάδας…

 

gallery_335201_1967_31712.jpg

 

Microsoft

 

Ξεκινάμε από τη Microsoft, όχι για κανέναν άλλον λόγο αλλά κυρίως επειδή πρόκειται για την εταιρεία που φέρεται να… κουβαλά μαζί της στο Λος Άντζελες το περισσότερο hardware! Αρχικά, γνωρίζαμε για ένα “ενισχυμένο” Xbox One, ικανό να παίζει παιχνίδια σε ανάλυση και να αντέχει τις απαιτήσεις σε ισχύ του VR. Στην πορεία όμως προέκυψαν κι άλλα, εξίσου ενδιαφέροντα. Αρχικά, σε ό,τι έχει να κάνει με το ισχυρότερο Xbox One, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονταν στην αρχή. Το λανσάρισμά του τοποθετείται προς τα τέλη του 2017, δίνοντας έτσι στη Microsoft τον χρόνο να αναβαθμίσει ουσιαστικά τα υποσυστήματα της κονσόλας. Λέγεται ότι η ισχύς του θα αγγίζει τα 6 teraflops με τις λοιπές αλλαγές σε σχέση με το υπάρχον μοντέλο να παραμένουν άγνωστες. Το μόνο βέβαιο είναι πως η Microsoft δίνει πλέον μεγάλο βάρος στο εν λόγω πρότζεκτ, απόρροια και των ενεργειών της Sony με το “PS4.5”.

 

Από εκεί και πέρα, θα έχουμε μέσα στο καλοκαίρι την κυκλοφορία μίας “slim” εκδοχής του Xbox One η οποία θα διαφέρει από την υπάρχουσα κατά βάση στον όγκο –εικάζουμε και στην ψύξη- καθώς θα είναι κατά 40% πιο μαζεμένη. Θα διαθέτει δίσκο 2 TB, εν αντιθέσει με τις εκδόσεις των 500 GB και του 1 TB που κυκλοφορούν τώρα και θα υποστηρίζει την αναπαραγωγή βίντεο σε 4Κ ανάλυση (προσοχή: μιλάμε για βίντεο και όχι για παιχνίδια). Ενδεχομένως δε να περιλαμβάνει και ένα επανασχεδιασμένο χειριστήριο, αν και μέχρι τώρα δεν έχει διαρρεύσει κάτι σχετικό. Η Microsoft, αναμένεται να πλαισιώσει το Xbox One Slim στην E3 με δύο Xbox TV “streamers”, συσκευές που θα παραπέμπουν στο Chromecast και θα επιτρέπουν το streaming περιεχομένου από το Xbox One σε άλλη τηλεόραση στον ίδιο χώρο. Η μία θα δύναται να τρέξει και εφαρμογές (αντικαθιστώντας έτσι το Xbox 360 ως media player) ενώ η άλλη θα διαθέτει πιο “βασικές” λειτουργίες.

 

gallery_335201_1967_209164.jpg

 

Sony

 

Η κονσόλα που έγινε γνωστή ως… PS4.5 και PS4K ήταν εκείνη που ξεκίνησε τον “χορό” των αναβαθμίσεων. Οι πρώτες φήμες έκαναν λόγο για ένα σύστημα, ικανό να τρέξει παιχνίδια σε ανάλυση 4K, κάτι που δικαιολογεί και τα “φουσκωμένα” χαρακτηριστικά του: 8 πυρήνες Jaguar στα 2,1 GHz (έναντι των 8 στα 1,6 GHz), κάρτα γραφικών με 36 CUs στα 911 MHz (έναντι των 18 CUs στα 800 MHz) και 8 GB GDDR5 μνήμης με bandwidth 218 GB/s (ανώτερο των 17 GB/s). Τα ανωτέρω, δεν θα επιτρέψουν στο “νέο” PS4 να τρέξει απλά παιχνίδια στην ανάλυση των 4K αλλά θα του χαρίσουν και την ισχύ που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του (PlayStation) VR. Μάλιστα, όπως είχε βγει στην επιφάνεια, οι τίτλοι που θα κυκλοφορήσουν για PS4 από φέτος τον Οκτώβριο κι έπειτα, θα διαθέτουν και ένα “NEO mode” το οποίο θα εκμεταλλεύεται τα χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης της κονσόλας –με τη Sony να ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να υπάρξουν παιχνίδια συμβατά μόνο με το “καινούριo” PS4.

 

Όσο για το πότε με το καλό θα λανσαριστεί το PS4.5, δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα. Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για μέσα στη χρονιά όμως κάτι τέτοιο μόνο βέβαιο δεν είναι –ο ανταγωνισμός εξ άλλου δεν πιέζει ούτε στο ελάχιστο τη Sony, με τη Microsoft να ετοιμάζεται να λανσάρει το ισχυρότερο Xbox One της και τη Nintendo να κάνει το ίδιο με το NX, το 2017. Ενδιαφέρον θα έχει επίσης η πολιτική της ιαπωνικής εταιρείας ως προς την τιμολόγηση της κονσόλας: τα $400/400€ μοιάζουν μια καλή επιλογή (η προτεινόμενη τιμή λιανικής του υπάρχοντος PS4 έχει πέσει στα $350/350€) που μάλιστα θα μπορούσε να αφήσει και κέρδος στη Sony. Ενδεχομένως η τελευταία να ανακοινώσει στο Λος Άντζελες και κάποιο πρόγραμμα αντικατάστασης για τις κονσόλες της, στη λογική της “απόσυρσης” PS4 με σκοπό την αγορά PS4.5.

 

Σημείωση: στις προαναφερθείσες τιμές, προσθέστε το ποσό των 10€ για την ελληνική αγορά.

 

gallery_335201_1967_8163.jpg

 

Nintendo

 

Η τρίτη της παρέας, Nintendo, ταξιδεύει στο L.A. με τις βαλίτσες της πιο γεμάτες από ποτέ. Θεωρητικά. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ετοιμάζεται να συμμετάσχει, βλέπετε, στην τελευταία E3 πριν το λανσάρισμα της νέας της κονσόλας, του πολυθρύλητου NX –ή όπως αλλιώς επιλέξει να το “βαφτίσει”. Τα όσα γνωρίζουμε γι’ αυτό δεν είναι πολλά. Για την ακρίβεια, είναι ελάχιστα. Ξέρουμε ότι το πολυαναμενόμενο The Legend of Zelda θα είναι ένας εκ των “launch” τίτλων του –το λανσάρισμα είναι προγραμματισμένο για τον προσεχή Μάρτιο. Παρέα του, θα έχει κι άλλα ενδιαφέροντα παιχνιδάκια όπως τα Dragon Quest X & XI τα οποία η Square Enix σκέφτεται να μεταφέρει στην κονσόλα, πιθανώς το επόμενο Super Smash Bros. και επιλεγμένους τίτλους της Bandai Namco.

 

Η Ninty αναμένεται να πλαισιώσει το νέο της σύστημα με ένα δίκτυο το οποίο θα λειτουργεί και σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις κονσόλες της αλλά και στα smartphones. Μια πρώτη του υλοποίηση είναι το Nintendo Account αλλά πέραν τούτου, δεν υπάρχει κάτι άλλο. Από πλευράς hardware, είμαστε στο σκοτάδι. Η Nintendo έχει ξεκαθαρίσει πως η νέα της κονσόλα διαφέρει παρασάγγας από την προσέγγιση των Wii & Wii U και από ‘κει και πέρα… το χάος. Δεν θα βασίζεται στο Android αλλά ενδεχομένως να περιλαμβάνει “φορητά στοιχεία”. Μία ανανεωμένη έκδοση του χειριστηρίου-ταμπλέτας του Wii U; Πλήρη υποστήριξη των 2DS/3DS; Κάτι άλλο; Ποιος ξέρει… Προσθέστε στην εξίσωση και τα Amiibo τα οποία επί της ουσίας έχουν ξελασπώσει τη Nintendo την τελευταία διετία και έχετε τον τέλειο γρίφο.

 

Το κλου της υπόθεσης; Η ανακοίνωση της εταιρείας από το Κιότο πως δεν πρόκειται να παρουσιάσει στην E3 το νέο της σύστημα παρά μόνο το επικείμενο Zelda κι αυτό να τρέχει στο Wii U! Ίσως τα σπουδαία να τα κρατά για τη gamescom ή, ακόμα πιθανότερα, για το Tokyo Game Show που θα παίζει και “εντός έδρας”…

 

gallery_335201_1967_758604.jpg

 

Έχει και παιχνίδια το μενού

 

Ασχέτως των παραπάνω όμως, η φετινή E3 “πιστή στην παράδοση” έχει να μας σερβίρει και παιχνίδια, πολλά παιχνίδια.

 

Από πλευράς 2K περιμένουμε Mafia 3, NBA 2K17 και το επόμενο Borderlands, την ώρα που η Activision θα παρουσιάσει μέσω των συνεντεύξεων Τύπου των “μεγάλων” (δεν θα έχει booth) το Call of Duty: Infinite Warfare και το νέο περιεχόμενο του Destiny. Από την Capcom περιμένουμε το Resident Evil 7 και από την Konami τίποτε περισσότερο από το PES 2017. Η EA είναι ολόκληρο κεφάλαιο μόνη της με τα Mass Effect Andromeda, Titanfall 2 και Battlefield 1 –τουλάχιστον- όπως επίσης συμβαίνει και με τη Ubisoft με τα For Honor και Ghost Recon Wildlands καθώς επίσης και τα sequels των Watchdogs και South Park. Το Dishonored 2 μοιάζει λίγο για ολόκληρη Bethesda, οπότε περιμένουμε και κάτι ακόμα ενώ οι φήμες που θέλουν τη Rockstar να “κατεβάζει” το Red Dead Redemption 2 δεν επιβεβαιώνονται.

 

Η Sony μας χρωστά το The Last Guardian, ένα God of War, κάτι ψιλά σε Gran Turismo και μπόλικο VR περιεχόμενο ενώ δεν θα μας χάλαγε μια επανεμφάνιση του Sonic the Hedgehog από τη SEGA. Η Bandai Namco όλο και κάτι θα έχει να μας πει για το Tekken 7 ενώ όλα δείχνουν πως έχει έρθει η ώρα για να ασχοληθεί η CD Projekt Red και λίγο με το Cyberpunk 2077. Κάμποσα παιχνιδάκια θα πρέπει λογικά να παρουσιάσει και η Microsoft (Halo Wars 2, Forza 7, Crackdown 3, Sea of Thieves, ReCore κ.α.), εν αντιθέσει με τη Nintendo που φέρνει από το Κιότο το Zelda. Στα παραπάνω προσθέστε όλα όσα θα έχουν στις αποσκευές τους οι Square Enix, Oculus, Warner Bros. (Shadow of Mordor 2 ίσως ;), Epic Games, Crytek, Valve, Deep Silver, Koei Tecmo και Double Fine και έχετε ένα υπερπλήρες μενού, ικανό να… χορτάσει και τους πλέον πεινασμένους!

 

Καλή μας απόλαυση!